Vad är Dorotea Marknad?

Av , , Bli först att kommentera 4

Jag gick en runda på Dorotea Marknad igår och började fundera som jag ofta gör då jag får lite lugnt omkring mig. Därför jag måste sysselsättas 100% så jag inte kommer på några nya idéer. Vad är egentligen en marknad? Det är lite invecklat. En marknad per definition är ett evenemang som är riktad mot handel och nöjen. När man säger Dorotea Marknad så kan det betyda Brännbollscupen som ordnades förra sommaren, ett tillfälle att träffa hemvändande släkt & kompisar. Många som har klassåterträff och vill ha något som passar dem. Affärerna vill ha något som lockar människor till orten. ”Knallarna” vill ha aktiviteter som drar människor till marknadsstånden. Det är svårt att tillgodose samtliga önskemål samtidigt som det är en tid då alla samtidigt vill vara lediga. Det finns mycket synpunkter om vad som är rätt och fel inom denna kommun men så länge någon gör något så är det väl helt rätt. Gör man något vad det än är, om det är lär dig tälja med morakniv eller Skicross på Bergvattensjön så behöver arrangörerna uppmuntran och hjälp att genomföra sina planer. Dorotea har alla förutsättningar att lyckas med något bra men då måste alla hjälpas åt och stötta varandra. Peace, love and understanding!

Mått på fysik

Av , , Bli först att kommentera 3

Rundan runt Bergvattensjön i Dorotea har blivit ett mått på hur bra tränad man är. Igår körde jag första rundan på tid för säsongen och sedan brukar jag i vanlig ordning göra några tester runt sjön med jämna mellanrum för att se om löpträningen ger effekt. I år känns det som man ligger ganska bra till. Jag har för mig att jag pressade mig under 14 min för 3 år sedan och det är kanske ett rimligt mål i år. Det är otroligt peppande att ha kompisar som pressar tiderna runt sjön och sedan sms:ar tiden. Igår hade jag under 15 min som mål. En kompis hade sprungit på 15:44 någon kväll innan så jag var tvungen att pressa mig lite ????. För några år sedan när vi tränade inför St Olavsloppet kunde man få 3-4 sms med tider samma kväll. Då var man ju tvungen att ut och testa och pressa kroppen igen. Jag får för mig att det är ett bra sätt att träna upp kroppen också med tävlingspausat med jämna mellanrum. Jag fick just en ide om att göra en Facebookgrupp där man peppar varandra och tävlar mot sig själv och andra (om man vill). Kanske nått pris också? Vi får se………

Starkt kaffe nå djävulskt!

Av , , 1 kommentar 4

Jag måste få skriva av mig lite idag. Igår var en mörk dag för Dorotea kommun. En stor vattenläcka som gjorde att skolan var tvungen att stänga men mer tråkigt att kommunchefen begärt att få avsluta sin anställning. Vattenläckor är lätta att fixa men förtroende är svårt att reparera. Jag har inte träffat kommunchefen så många gånger men de gånger jag träffat honom så har jag fått ett väldigt positivt intryck. Jag tycker mycket bra om honom helt enkelt & jag tror att han var bra för Dorotea. Jag skulle väl inte säga att jag är proffs på att känna människor men jag har byggt upp mitt liv på att känna av folk och vara lite bakslug å allmänt jävlig. Jag hoppas att vi får ett gott slut på denna sagan och i min värld hoppas jag att han ändrar sitt beslut och fortsätter som kommunchef i Dorotea. 

Vatten är källan till allt och behövs för att spä ut det svarta ur kaffet. Men i lagom mängder är det väldigt gott. Samma sak i livet. Puss på er!!

Våra hjältar!

Av , , Bli först att kommentera 2

img_6733.jpgJag har aldrig varit bra på fotboll. Jag tränade 3 gånger med Hammerdal när jag var ungdom men fastnade mer för Innebandy. Jag har däremot tittat en hel del på fotboll och vad jag märkt är att fotbollen väcker många känslor. Det går bra för fotbollen i Dorotea just nu. Det var länge sedan (kanske aldrig) som vi haft så många aktivitetstimmar som nu. Fotbollssektionen har gjort ett otroligt jobb i flera år men har stora utmaningar att tampas med framöver. Men alla idrotter inom Dorotea IF har ökat i deltagarantal under de senaste åren och det är till stor del ledarnas förtjänster. Ledarna är otroliga hjältar. De har heltidsjobb, familjer, hundar att gå ut med, egna hobbys men de lyckas ändå ägna många timmar i veckan på träningar, matcher, planering av matcherna, möten, utbildningar m.m. För att vi ska kunna klara av att hålla kvar den nivå vi har på aktiviteter så krävs det att vi hittar fler ledare som kan engagera sig men kanske också styrelseledamoten. Jag skulle vilja att ledarna enbart skall behöva egna sig åt att sköta träningar och matcher och att vi sedan har en styrelse som sköter det andra i samråd med ledarna. Man kanske tycker det känns svårt att vara ledare för ett lag men att sitta i en styrelse några gånger per år kanske fungerar bättre. Det här är bara några tankar jag har funderat på i fler år men det har inte blivit mer än tankar. Finns det några föreningar där ute som har försökt sig på detta och kan kommentera hur det fungerat? Jag är stolt över att vara ordförande i Dorotea IF och ha så många fina ledare som lägger ned ett stort hjärta och tid i våra aktiva. Jag ser ljust på framtiden för idrotten i Dorotea och tror att vi snart har en massa idrottsstjärnor från inlandet.

Underbara Dorotea

Av , , Bli först att kommentera 3


Jag har haft äran att få bo i Dorotea i snart 20 av mina värdefulla 37 år. I sommar har jag varit ute ganska mycket i Dorotea Kommun. Annars brukar jag planera in sommaren så att man far & flänger runt halva riket men i sommar skulle jag ta det lugnt. Jag tog och paddlade kanot med 2 av mina barn. Startade vid Åbron och paddlade hela vägen till Badarholmen i Avaträsk. Trippen tog nära 5 h så på den tiden han jag fundera en del. Vilket härligt samhälle Dorotea är. På 5 min hinner jag till allt som jag finner intressant här i livet. 1,5 min till Skidspåret & fotbollsplan. 5 min till slalombacken, 5 min till sjön, 2 min till bärplockning. 4,2 min med cykel till MB & sporthall. 4 min med cykel till jobbet. På 15 min har jag hunnit hyra en kanot och hoppat i ån för att paddla iväg mot Avaträsk. Det finns säkert många fler exempel som jag inte tänker på som är tillgängligt för oss här i Dorotea inom väldigt kort tid. Jag har plockat mycket bär i sommar. Hjortron, blåbär, vinbär, hallon & smultron. Det är härligt att kunna leva med naturen och nyttja den. Jag har lite planer inför nästa sommar om att göra en aktivitet här så att fler får uppleva enkelheten i att bo i Dorotea. Den som lever får se. Lev & må!

Midsommarfirande

Av , , Bli först att kommentera 3

Idag har jag varit lite nostalgisk och gjort mig en midsommarstång. För länge sedan då jeg va en lillpöjk. Bodde jag i Gåxsjö i Jämtland. Där var traditionen den att barnfamiljerna i byn samlades vid skolan. Sedan åkte man lövad hövagn bakom traktorn och samlade blomster och björksly runt hela byn. Det var härligt att åka runt med traktorn som puttrade på i lagom fart. Det kändes festligt på något sätt. Sedan lekte vi barn medans föräldrarna fixade midsommarstången och reste den. Efter den var rest var det dax för dans och då smet jag och brorsan iväg för det var något vi tyckte var ytterst pinsamt men tillslut var vi nog med i alla fall. Efter dansen åkte vi till byns danspalats. Tallgläntan. En riktig tallglänta med ljusslinga med olika färger på lamporna hängandes mellan tallarna. Där vart det fika och fest med pilkastning m.m.  Kanske att det vart dans senare på kvällen. Vad jag kom ihåg så var det otroligt mysigt att vara med på detta. Tyvärr så försvann traditionen i början på 90-talet. De senaste åren har jag firat midsommar väldigt ojämt. På en camping i Lit, I Avaträsk, i Gåxsjö, hemma i Dorotea, i Junsele m.m. Får se vad som händer nästa år. Ha en fortsatt trevlig midsommar!!

VärldsMästarcykeln

Av , , Bli först att kommentera 4


VärldsmästarcykelnJag anmälde mig till ICA-Klassikern i vår. Jag tänkte att det är ett bra sätt att pressa sig att komma ut och träna. Jag har suttit på cykeln 30 mil sedan början på maj och då får man se mycket av vår fina natur. Tyvärr är naturen ganska sliten. Det ligger burkar, bildelar, sopsäckar, fotöljer, m.m. i diken samt en bit in i skogen. Jag tycker detta är jättetråkigt! Sopor skall vara i soptunnorna inte i naturen som vi lånar av våra barn & barnbarn (kommande generationer) för en stund. En vän till mig sa att det såg värre ut närmare Borgafjäll. Där sopor hade kastats upp i träd m.m. Jag blir lite ledsen då jag hör detta men jag hoppas att det blir bättring så att vi kan fortsätta njuta av en natur fri från skräp. Vi ses på byn!! /JÅP

Brännskador på det heligaste.

Av , , Bli först att kommentera 2


Idag har jag ägnat stora delar av dagen till att plantera skog. Första gången jag planterade var jag 2 år men jag tror att jag fick lite hjälp av farsan då men när jag var 14 år började jag plantera på riktigt. Eftersom jag inte fick jobba planterade jag åt farsan första sommaren. Sommaren då jag fyllde 15 började det på riktigt. Vi var 2 st som planterade. Våra mammor turades om att skjutsa ut oss på hygget då vi inte körde moped. Vi planterade i närheten av Gåxsjö och Ottsjön. Ata bodde i Ottsjön och hade en gubbmoppe som gick som en raket. Året därpå tillkom Linda från Raftsjöhöjden. Hon hade körkort och vi planterade i hela västra jämtland. Det var ett trevligt arbete. Ibland var vi i närheten av varandra och diskuterade livligt men för det mesta på var sin sida av hygget. Man han fundera över mycket. Vid ett tillfälle fick vi ett hygge som låg väldigt otillgängligt. Man fick gå över en myr i 5 km innan man kom till hygget men då kom Ata på lösningen att man kunde sätta sig fram på järnhästen och köra vilket sparade vår uthållighet något. Hygget var ej markberett så vi fick försöka sparka fram jord och plantera efter bästa förmåga. Vid en senare kontroll av planteringen visade det sig att väldigt få planter hade klarat sig. När jag var 17 planterade jag med fimpen. Vi kämpade på bra under en regnig sommar. Vid fikat satte vi oss i bussen och fikade. Fimpen tyckte att ratten var en perfekt kaffemuggshållare ända tills han råkade smälla till ratten och det skållheta kaffet föll i skrevet på honom. Han gick som en cowboy några dagar efter det. När jag själv hade körkort planterade jag och brorsan några sommrar tillsammans med Karin från Kakis, Hampus från Gåxsjö och Linda från Dorotea och Pål från Ollebacken. Jag körde plantbussen och de andra somnade eftersom i bussen på morgonen. Även jag, men då jag var på väg ner i diket tog brorsan tag i ratten och styrde samt skälde lite på mig så jag vaknade. Jag hade för det mesta linser på den tiden. Jag tappade ut dem på ett hygge och hade inga glasögon med mig och eftersom jag var den ende med körkortet var det bara att köra. De andra fick hålla lite extra koll så jag höll mig på vägen. Det är en härlig känsla att planter en hel dag och sedan komma hem duscha, äta middag och ta det lugnt. Kroppen känns härligt trött efter ett pass. Det är riktigt bra träning. Jag planterade 7-8 säsonger innan jag fick annat jobb. Jag har nog blivit lite skadad av planteringen för jag tycker att det är härligt. Man får ha lugnt omkring sig. Se naturen, stanna och fika på en stubbe en stund och göra nytta. Jag har fått se mycket älg under planteringen. Idag kom 2 kalvar och hälsade på. Jag försökte locka på dem och för en stund tror jag att de trodde jag var deras mamma. Till slut plantera mera!!!

Trött som få….

Av , , Bli först att kommentera 2

 

Krattade vid sommarstugan i förra helgen. Det vart en hög av löv så Kebnekaise inte är högsta toppen i Sverige längre. Jag brukar starta våren med blåsor på händerna men i år kom jag ihåg att bära handskar så nu har jag bara skärsår från kartonger på händerna. Sitter å dricker kaffe och filosoferar lite. Jag och några filurer till från Dorotea ska åka upp till Malå idag och titta på omgivningarna. Det är otroligt snällt att de följer med. Det är lite svårt att sälja in frasen. -Hej! vill ni åka 25 mil för att kolla på gräs och sedan åka hem igen. Tur man har huvudstarka kompisar. Det var länge sedan jag var i Malå och då jag var där åkte jag en lite konstig väg. På den tiden gillade jag att ta absolut närmsta vägen vilket kunde leda till skogsbilvägar och stängda bommar sedan man åkt en halv dag men det blir liksom lite mer spännande så. Jag kommer inte riktigt ihåg Malå. Slalombacken och hotellet är det enda minne jag har kvar av Malå så det ska bli spännande. Ta de lugnt i regnet idag!! Regn är bra för håret förresten.