En stiltje natt med fruset regn

När jag tittade ut genom fönstret såg jag inga löv på trädgrenen och fick känslan av att det skulle vara snö på marken. Jag vart besviken när jag såg den gråa asfalten.
Höst är vackert när löven skiftar färg och hela naturen står i brand, men så fort löven ramlat ner kan man vrida på årstiderna och göra det till vinter på en gång. Hösten är en färskvara, när dom röda-orangea färgerna försvunnit från träden är det bara grått och svart som återstår. Sen kommer lite vit snö som snabbt blir slask och smuts. Träden är nakna och olycksbådande, det faller snöblandat regn, alla fryser, alla blir kroniskt deprimerande. Konsumtions-Sverige försöker muntra upp alla deprimerande svenskar genom att pracka alla skyltfönster/kataloger/butiker fulla med julprylar fast det bara är början på november. Jag älskar jul men jag blir inte alls glad av att man tjuvstartar med julpynt. Vem blir glad av att fälla upp en solstol i trädgården i februari så att man kan "se fram emot semestern"? Nej jag trodde väl det.

Vintern är min favoritårstid. Jag blir alldeles drömmig av att tänka på vintern. Åh. Och snön! Ge mig snö. Vindstilla nätter med stjärnfall och stora snöflingor som faller ner i sken av en lyktstolpe. Man sitter vid fönstret och försöker fästa blicken på en snöflinga och följa den hela vägen ner mot marken. En lek man kan leka hur länge som helst.
Det är så tyst på natten att trots att du aldrig hör något i vanliga fall så kan du höra det knarrande ljudet från kängorna som trampar nya fotspår på den oplogade vägen. Träden är tunga av snö och lyser upp mörkret så då gör det inget att lyktstolpen aldrig blir lagad på hela vintern. När man väl är hemma virar man av halsduken som ligger runt halsen i flera varv, blöt av andedräkt och snö och man ser fram emot att få krama om den varma koppen med kanelté och värma dom frusna fingrarna. Helst lillfingret som alltid domnar bort. Och medans du sitter med knäna uppdragna och försöker strunta i att dom hemmagjorda sockarna kliar något så förskräckligt ser du fram emot dom riktigt kalla nätterna. För då kommer det vackraste i världen fram. Norrsken! Jag är decemberbarn och varje år önskar jag mig samma sak. Nej inte pengar och smink som många tror utan snö och norrsken.
Jag hoppas snön kommer fort i år.


Folk som undrar varför man har paraply när det snöar vet ingenting om livet.