Onsdag = fisk

Ända sen tidens begynnelse, eller rättare sagt, den dagen då jag som liten parvel klev in genom grundskolans karaktärsdånande entrédörr har jag haft veckodagsstyrda maträtter. Lågstadiet, mellanstadiet och tillsist högstadiet. Alla dessa tre stadium har lärt mig olika saker att ta med i vuxenlivet, men maträtterna har alltid varit detsamma.

Måndagar är den värsta dagen på veckan, då var det "svensk husmanskost" som potatisbullar, kroppkakor, blodpudding, pölsa och såvidare.
Tisdagar var väl inte heller så latjolajbans, då fick man om man hade otur pasta ost och skinksås och om man hade tur, köttbullar med stuvade makaroner. Eller så varvade mattanterna med den vattninga och smaklösa spagettin och köttfärssås. Drog man vinsten var det pannkakor (och hade man ännu mera tur – grädde).
Onsdagar var det alltid fisk. Favoriten var ströbakad torsk, kokt potatis och spenatsås. Jag vet inte vad dom gjorde med den där spenatsåsen, men den var helt ljuvlig.
Torsdagar var grytornas dag, olika köttgrytor med spännande och exotiska namn eller nån läskig kycklinggryta.
Fredag! Älskade fredag! Soppa eller gröt beroende på om det var jämn eller udda vecka. Bästa dagen på hela veckan. Risgrynsgröt, mannagrynsgröt med äppelmos eller nån god soppa med mjukbröd till. Ingen unge gick hungrig ut från matsalens portar (till skillnad från måndag då alla magar knorrade högt).

Även om man gnällde en hel del på maten och köpte choklad i elevrummet för orka med lektionerna på eftermiddagen så har jag gillat att det varit som det varit. Eller jag förstod inte att jag höll rutinerna kära förräns dom fuckade upp matsedeln när jag gick i gymnasiet och serverade soppa på en måndag och pannkaka på en fredag. Vidrigt. Eller när dom tog bort gröt och soppa eftersom det inte räknades som "riktig mat". Flera veckor därpå fick vi pizza, hamburgare och pitabröd istället. Som om det skulle vara bättre mat. Men soppan och gröten gjorde revansch och kom tillbaka på matsedeln, dock inte lika frekvent. Men när det var en fredag och dom serverade gröt eller soppa, ja då åt jag tills jag rullade!
 


Idag är det onsdag så då äter jag ströbakad fisk,
ortens pären, dillsås och en enkel och fräsch sallad
!

 

P.S. givetvist tillkom det andra maträtter än dom jag nämnt.