Norrland, en bunt med trallande rednex?

Jag blir lite förvånad när jag går igenom min besöksstatistik från Google Analytics och ser att Skellefteå placerar sig långt ner på min 10-top-lista till skillnad från städerna i södra delen av landet.

Roligt med många läsare från södra Sverige, dock hoppas jag att ni inte läser min blogg i tron om att jag är nån trallande, inavlad lantis med mäsk i skafferiet och tre traktorer på bakgården.

Om folk från fjollträsk tycker att alla i norrland är en bunt med rednex som bor ute i vischan så kan jag avslöja att den bilden förekommer även här "uppe".
Folk från Umeå, i folkmun kallade "stadsbor" tycker till exempel när dom träffar mig att jag är värsta lantisen. Jag i min tur håller inte med utan tycker att alla som inte har asfalterade vägar, gatubelysning och gångavstånd till en affär är lantisar. Folk från norra norrland tycker å andra sidan att vi i västra norrland inte borde få tillhöra norrland eftersom vi kallar pannkakor för plättar eller vice versa. Det är som en mysig, förvirrande liten hierarki som råder här uppe.

Gott&Blandat-fakta om norrland:

# Det finns tyvärr inga vilda isbjörnar som strövar omkring på gatorna i norrland. Däremot har vi björn, älg och en massa renar som gärna blockerar vägen för trafiken. Inget märkligt med det, vi har iallafall inga terrorister med bomber eller vildsvin.

# Det finns tre smaker på mjukglassen : vanilj, blåbär och vanilj&blåbär.

# Ungdomar under arton år ute i s.k. "småbyar" är beroende utav moped, epatraktor eller skjuts av föräldrar då det inte går några bussar (eller nån annan trafik för den delen). Om man inte räknar med skolbussens två turer om dagen (ej helg och skollov).

# Jag överdriver nog inte om jag påstår att det går trettio mygg per capita.

# Norrlands femte årstid är vårvinter och infaller runt mars-april. När övriga Sverige har grönt gräs och blommor som knoppar fram har vi fortfarande snö på marken.

# Den som tror att alla i norrland pratar samma dialekt har aldrig suttit runt ett bord med personer från Boden, Kalix, Luleå, Skellefteå, Dorotea & Kiruna samtidigt. Dvs, det finns ingenting som heter norrländska!!

# Vill man besöka närmsta Ikea har man en härlig resa på cirka 30 mil framför sig.

# Anledningen till att Iron Maiden eller andra stora artister inte uppträder i norrland är för att myten om isbjörnarna skrämmer iväg dom.

# Vi har ren luft, bäst mjölk, gruvtolvan, hemkört, palt och våra elledningar går aldrig sönder. Vi har riktiga vintrar med snö och trettio minusgrader, ljusa sommarnätter och lite inavel. Frågar du efter en "chailatte med skummat baristamjöl ovanpå" så vet nog dom flesta inte vad det är utan du får en riktig kopp med kokkaffe och därmed basta.

 

Avslutningsvist vill jag dela med mig ett varningens ord till folk som tänkt besöka norrland för första gången. Svara under inga omständigheter på frågan "vad är pannkakor och plättar för dig?", detta är betydligt riskablare än att gå in i ett handgemäng med en älgko.

 


Kartöversikt över mina läsare i Sverige, Google analytics.