Skolk i betyget? Alldeles för milt!

Jag är inte alls överväldigad av den här "skolk i betyg"-idén. Jag förstår inte riktigt hur det ska få elever att motiveras till att inte skolka.
För det första är jag smått nyfiken på hur detta skall presenteras till eleverna? Jan Björklund som hytter med pekfingret och med en karaktärsdanande röst talar om för eleveerna med mullrande röst att "om ni skolkar så kommer det att synas i ert betyg!"

Well…vilken banbrytande idé Jan Björklund, du har verkligen haft ett produktivt brainstorm-möte med dina partikollegor! För jag menar, det har ju aldrig synts förut i betyget om man skolkar?

Men det gör det. Om du skolkar eller är borta för många gånger från ett ämne så kommer ens lärare att tala om (sisådär nån vecka innan betyget sätts) att man inte kommer att få nåt betyg i biologi/svenska/valfritt ämne, och man undrar såklart varför. Läraren säger att den har för lite underlag/eller inget underlag alls för att sätta nåt betyg, man har missat moment och läraren har inte "sett något" och så vidare men säger med ett hurtfriskt leende "men du kan om du vill" (nåt dom fick lära sig i den pedagogiska delen av utbildningen). Eleven tycker att läraren är dum i huvudet och det känns som om man fått en dolkstöt. Nästa termin vet man att man måste prestera dubbelt så bra för att höja sig och kanske klarar man det, eller så känner man att allt ändå har skitit sig och läraren bryr sig ändå inte om man skolkar förräns det är dags att prata betyg så man fortsätter med skolket. Jag tror det kallas för "en nedåtgående spiral" eller "ond cirkel"

Skolk i beyget? Nej vad urmodigt. Jag har en idé som jag fick när jag såg serien "Deadman wonderland". Alla interner har elektroniska halsband som ständigt pumpar in gift i deras kroppar och äter dom inte ett motgift var tredje dag så dör dom. Och hur får dom då motgiftet? Jo dom köper det med hjälp av poäng, poäng som dom tjänar genom att delta i olika farliga tävlingar och så vidare.

Lysande idé! Ja inte det där med giftet och döden men varför inte sätta elektroniska halsband/fotbojer/armband på eleverna? Grundskolan är ju obligatorisk så nån (eller nåt) måste lära dom skolkande lymlarna att det är inte okej. Ett resultat som man får samma dag beyget sätts stoppar ingen från att strunta i att gå på Engelskan. Men om man får poäng för varje lektion man går på och poängen i slutändan förvandlas till pengar (aka studiemedel)? Då kanske eleverna känner sig motiverade (tvingade) att gå på lektionerna och slutar upp med att skolka? För den som inte samlar på sig några poäng får helt enkelt inga pengar.

Nån kanske tänker "hallå det finns redan hot om att dra in studiemedlet", ja det kanske det gör men hur effektivt är det? Hot om indraget studiemedel kommer först in i bilden när skolket har pågått ett bra tag och då sluttar det redan nedåt i spiralen.

Sverige håller ändå på att bli ett kapitalistiskt land så varför inte lära våra barn samma sak?

(detta inlägg innehåller såklart sarkasm, ironi och spydigheter)