Söndagskrönikan – Den teknologiska singulariteten

Söndagskrönikan – Den teknologiska singulariteten

Ämnet den här veckan var "Den teknologiska singulariteten", ett ämne jag trodde att jag inte hade en aning om. Men sen när jag började läsa på wikipedia om intelligensexplosion så insåg jag att det bara var ett snoffsigare namn för "supersmarta datorer och dess konsekvenser". Dator i min värld är lika med robotar och det är ju ett ämne som mitt hjärta klappar extra hårt för. 

 *

Jag såg en dokumentär på tv som handlade om teknologisk singularitet eller intelligensexplosion. Dokumentären hette "Mänsklighetens sista dagar" där man presenterade de tio största hoten mot mänskligheten och rangordnade efter de mest sannolika orsakerna till vår egen undergång (eller så nära undergång vi kommer). På plats nummer två var : Superintelligenta datorer som vänder sig mot oss.

Så istället för att oroa oss för klimathot (som bara ligger på fjärde plats) kanske vi ska tänka på konsekvenserna över att skapa en superintelligent dator. Redan 1997 slog en dator våran världsmästare i schack. Motspelaren beskrev datorns strategiska långsiktighet som "mänsklig intelligens". Och efter schackdatorn har vi tillverkat ännu mer avancerade produkter. Det finns krigsrobotar som bär vapen och som kan operera på egen hand men i dagsläge måste invänta på en mänsklig order. Men det är bara idag. Vad händer imorgon? Jag tänke lite på handlingen i det superpopulära spelet Mega Man X där en vetenskapsaman skapat en robot som kan känna, tänka och ta egna beslut. Den här typen av robot kallas för "reploid" och man börjar massproducera reploids med alla möjliga användningsområden i världen. För att göra en lång historia kort, reploids lever först i harmoni med människorna men blir infekterade av ett virus som gör att de vänder sig emot människorna och deras egna. Krig, död och elände blir då framtiden.

I dokumentärern "Människans sista dagar" tar man även upp att ifall robotar/datorerna vänder sig emot oss människor och vi kommer fram till ett beslut att dra ut kontakten så är maskinen så pass intelligent att den förutser detta och gör backupkopior. Kan en dator slå en människa i schack så kan den nog slå oss i krigsföring. Men hey, det är bara jag som spekulerar. Och jag äger iaf ingen androidtelefon eller iphone 4! Så dagen när maskinerna vänder sig emot oss har jag en slö gammal nintendo 8-bits konsol som motståndare.


Asimo ser så vänlig ut nu som vill skaka hand, men i framtiden kan han lika gärna
överumpla henne och ta hene som gisslan!

 

________________

Söndagskrönikan är en del av Söndagsutmaningen. Det går ut på att vi bloggare som är med, varje onsdag skriver förslag på ämnen i Trollbottom’s blogg. Sen lottas ett förslag fram som presenteras på fredagen och som sen vi bloggare publicerar på söndagen! (eller som idag, måndagen därpå)

Andra bloggare är John, Trollrumpan och Gajje (rekomenderar att ni läser den sista länken för väl detaljerad information om detta ämne)