Mitt kaffe ska vara som ett kompakt mörker

Jag kan tycka att det är trist att externater eller dagelever som det också heter, aldrig får vara med om allt roligt som kan hända på internatet. Bland annat  den hemtrevliga känslan när man äter på helgerna. Vanligtvist äter man på tolv minuter* men är det helg sitter man gärna över en timma och snackar om livet, framtiden och universum och fyller på kaffekoppar efter varandra. Nu på morgonen satt jag och tjötade med min vietnamesiska klasskompis om allt från biffiga stekare som spelar volleyboll, vildmarksliv i norrland, till att magen ger i från sig "kluckande" ljud om man druckit för mycket vatten. Sen var det dags att dricka kaffe och jag ropade att han skulle hämta svart kaffe till mig. Bara en sån förfrågan kan vara inkörsporten till intressanta samtalsämnen. För det är nämligen så att min vietnamesiska klasskompis har en speciell grej när det kommer till kaffe, han dricker nämligen kaffe ur ett dricksglas och inte ur en vanlig kaffekopp (precis som min handledare på operationscentrum). Så då kom vi in på kaffe-prat, först fick han berätta hur det "kom sig" att han drack ur dricksglas och sen efter ditten och datten kom vi in på olika varianter på hur man dricker kaffe. Jag fick bland annat veta ingående om alla kaffesorter som finns och höra en rolig anekdot om hur expresso för första gången kan upplevas.
Personligen tycker jag att det är pjosk att hålla på och trixa med skummad mjölk hit och chailatte med baristamjöl dit utan svart kokkaffe "ska he va’!" *drämmer knutnäven i bordet* Min vietnamesiska klasskompis avslöjade för mig, då han har flera års insyn inom restaurangyrket att man aldrig ska beställa svart kaffe.

"Vad i fridens alla dar säger du pojk!" – Utbrister den svartkaffe-drickande norrlänningen
"Jo, man beställer oftast latte eller cappuchino när man är ute, ja du vet, för att visa att man har pengar. Det är lite som en statusgrej, det är bara dom som inte har så mycket pengar som beställer svart kaffe" – Säger den vietnamesiska f.d. reustaranganställda.

Då var jag tvungen att tänka efter på hur mina kompisar gör när vi är ute och fikar, själv beställer jag alltid svart kaffe – då jag alltid dricker det. Men mina kompisar köper alltid latte eller vad-fan-sorten-heter, vilket förbryllar mig. Varför ta något man vanligtvist inte dricker hemma? Är det inte lika bra att köra på kaffe med mjölk om man vanligtvist dricker det?
Min vietnamesiska klasskompis berättade vidare att han studerat fikakulturer i olika städer såsom Halmstad, Göteborg, Uppsala och Stockholm och det ser likadant ut, folk köper inte svart kaffe. Folk vill ha färskt och inget blaj som stått och bränt fast i kannan i flera timmar. Det tar emot men jag håller med honom, det stämmer nog tyvärr. Även om jag fnyser åt folk som bryr sig om status och ska flasha med hur mycket pengar dom har. Jag kommer fortsättningsvist beställa svart kaffe, skit samma om det är slask som stått och bränt på plattan sen halvsju på morgonen, inget kaffe klår min farsas. Kan man dricka det kan man dricka vilken skit som helst. Över min döda kropp att jag skulle få en fix idé och beställa chailatte med skummat baristamjöl ovanpå, man har väl ett rykte att vara rädd om.


Ett kompakt jävla mörker, då vet man att kaffet är som det ska va!

 

* = för er som tänker "oj vad fort, kastar hon i sig maten eller?" kan nästa gång ta tid hur lång tid ni själva käkar en macka, några deciliter yoghurt och ett glas vatten.