Halvvägs igenom höstlovet

På nyheterna kallar dom visst det för "friska vindar", men jag skulle nog kalla det för "orkan" som blåser över västkusten. Då går man ogärna ut, men har man ett internat för sig själv kan man bunkra upp sig framför dumburken och streama animeserier direkt på platttv med tropiskt te, tiotals timmar med meccha-serier, leopardfiltar och hemmagjord chokladmoussé.

 

Etiketter: , , , , , , , , , , , , ,

2 kommentarer

 1. Uffe N

  Helt ärligt så tror jag inte att det har blåst orkanvindar. Det hade hörts på nyheterna: gränsen för orkan går vid 32,7 meter per sekund. Eller 118 kilometer per timmer, om du hellre använder det hastighetsmåttet.

  Lite förenklat: en orkanvind ställer till med ordentligt med skador överallt. Det är knappt att man kan vistas utomhus, för det blåser omkring så mycket grejer i luften.

  Jag har seglat i 22 meter/sekund, och det kändes att det blåste galet mycket. Vi visste inte riktigt, när vi var ute, hur mycket det blåste, men DMIs* väderrapport senare på kvällen talade om 22 m/s. I 32 m/s skulle jag inte lämna hamn frivilligt…

  Och det gäller faktiskt i land också: blåser det verkligen 32 m/s så håller jag mig inomhus så mycket jag bara kan. Det är svårt att gå, för man lär inte kunna hålla balansen oavsett hur man går i förhållande till vinden. Cykla är det bara att glömma. Köra bil kan gå, om man kör en tung bil, så vinden inte kan vräka den av vägen. Men det vill till att man tar det lugnt…

  Som lite kuriosa kan jag nämna att jag fick höra att den högsta uppmätta vindhastighet som mätts i Sverige är 82 m/s, vid forskningsstationen i Tarfala (granne med Kebnekaise). Ingen vet egentligen hur mycket det faktiskt blåste, för vid 82 m/s gick instrumentet sönder!

  * DMI är Danmarks motsvarighet till SMHI.

 2. Uffe N

  BTW så minns jag min första helg på ett folkhögskoleinternat: det roligaste jag gjorde på hela helgen var att läsa telefonkatalogen! Jo, jag menar pappersvarianten….

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.