Lars Tankesmedja

Född 56 betraktar och funderar lite från sidan

Kommande val, drivmedelspriser.

Av , , Bli först att kommentera 9

Läste VK s ledare Ola Nordebo om hur hemskt allt skall bli om Liberalerna finner gemenskap i det borgerliga blocket.

Blir det bättre om vi får en period till där allt bara blir sämre, knappast. En period där S återigen hamnar i händerna på miljövurmare som bygger sin politik på miljöskam. Detta har bland annat orsakat att vi har en av Europas högsta drivmedelspriser på grund av att vi måste importera biodrivmedel, Vi importerar cirka 85% av av allt biodrivmedel vi blandar ut i vår diesel , och vi blandar i betydligt mer än andra länder också.  Allt för att rena vårt samvete, troligen mer än vi renar våra utsläpp globalt sett. Nu råder en kraftig efterfrågan på biodrivmedel i världen, så kanske det är bättre att de länder som finns närmare tillverkningen blir slutanvändare istället, så slipper vi långa frakter.

Nu får folk i landsbygd betala för denna dårskap, i nuläget är det väl bara SD och KD som aviserat att det tar bort, sänker reduktionsplikten.

Priset vi får betala för detta är stigande räntor, dyrare matvaror, ett antal ökande konkurser, vi får det sämre helt enkelt.

Drivmedelspriser Tyskland                      Bensin   18,30                    Diesel 19,70       Pendlingsavdrag 40,- per mil

Sverige                       Bensin   23,43                    Diesel 25,61

Därmed behöver vi inte bära vår miljöskam, vi har dom högsta priserna i Europa.

 

Det som gör oss extra känsliga är att vi bor i ett väldigt avlångt land som är relativt glesbefolkat på många ställen. Så att åka kollektivt kanske inte är så lätt som miljövurmarna tror.

Sammantaget om vi nu  skall vi ha en stor inblandning av biodrivmedel så får vi nog satsa mer på forskning samt utveckling av vårt eget biodrivmedel. Vårt mål måste vara att tillverka den själv och bli en stor nettoexportör och INTE som nu  en stor miljöbov via vår  stora import.

Finns fler frågor att ha synpunkter på, det tar vi en annan gång.

 

 

Bli först att kommentera

Vännäs kommun , hemsida ??? kontaktpersoner

Av , , 1 kommentar 5

Även fast vi har en av Sveriges högsta kommunskatter, ( kanske därför ) så är det stört omöjligt att få tag i en kommuntjänsteman.

Har sökt  kommunen i en enkel fråga, efter många turer och många samtal där allt förskjuts på grund av att personen i fråga antingen trycker bort samtalet. Men det vanligaste man nås av är  att personen i fråga  ej går att nå med hänvisning om åter klockan 10,00 alt 11,00 alt 13,00 i all oändlighet. När man äntligen kommer fram till någon så är det inte den personen som äger ärendet. Nu har jag kollat runt bara i rent undersökningssyfte hur länge det tar att komma fram till en tjänsteman ( telefonledes ) Jag ger upp efter 14 dagar.

Visst man kan mejla, men kommunen har INTE satt ut kontaktuppgifter på sin hemsida.

1 kommentar

Covid 19 + lite annat.

Av , , Bli först att kommentera 8

Varför har Sverige extrem många drabbade av Covid.

”Vår beredskap är god”

Per Albin Hansson den legendariske socialdemokraten myntade det kända uttalandet 27 augusti 1939.

    Vad hände sedan ?

  • Jag vill nog hävda att vi har nog aldrig haft sämre beredskap. Samtidigt skall vi ha i åtanke att Socialdemokraterna styrt landet 70  av de sista 100 åren.
  • Nu görs analyser till höger och vänster vad som gick snett, men det krävs nog ingen större kärnfysiker för att inse att vår beredskap blivit helt nedmonterad. Nedan några viktiga punkter som säkert skapat ett okänt ett antal onödiga dödsfall av dessa 12000 personer som fått stryka med.
  • Självtester ! Beredskap noll,  hur många gick omkring med Covid  utan att ens veta om det. Det gick månader innan det ens fanns testpaket att tillgå, sedan ännu fler månader innan testning kom igång.
  • Snabbtester  Kostnadsfråga / resursfråga.
  • Basalt material ! Handsprit, munskydd, visir för att nämna det mest pinsamma. Här tvingades personal inom sjukvård ta saken i egna händer och tillverka egna skydd för att skydda sina egna och andras liv.
  • Äldreomsorgen ! Här gick det mesta snett, INTE på grund av dess personal som jobbar där. De har gjort ett fantastiskt jobb efter de förutsättningar dom har. Att det gått snett där är INTE regeringens fel hävdar Stefan Löfven. Enligt vår samhällsmodell enligt grundlagen så är det regionernas ansvar och det kommunala självstyret som skall se till att det fungerar. Då är det helt plötsligt våra regionpolitiker som bär ansvaret i detta läge. Vad har dom gjort då? Inte mycket vill jag nog påstå. Likt vindflöjlar har de anpassat sig efter besparing efter besparing. Delade turer, timanställda, nej till vidareutbildningar, minskade personalresurser, dålig löneutveckling, materialbrist. ”Facit” på denna flathet är att duktigt folk har sökt sig till bland annat Norge för att få ”rätt” lön. Många har inkomst via hyrföretag för att få ”rätt” lön. Regioner göder  hyrföretag på grund av oskäliga villkor för sina anställda som avslutat sina anställningar. Därutöver har vi ett antal duktiga trotjänare kvar, samtidigt har man inom äldreomsorgen fått anställa lågutbildad personal i många fall invandrare med bristande språkkunskaper med brister i basal hygien. (dessa har nog gjort så gott dom kunnat med de förutsättningar dom fått till sig av regionerna )
  •   Nu kommer en analys av detta kaos, samt ett val 2022. Självklart har regeringen stor skuld i detta, men i vanlig ordning måste man hitta andra syndabockar.
  • Det finns ett fler antal heta potatisar. Elförsörjningen, kontrollen över det fria ordet bland annat.
  • ”EN SVENSK TIGER” en slogan som beställdes av Statens informationsstyrelse 1941 hoppas jag har spelat ut sin rätt nu inför valet 2022.

 

Bli först att kommentera

Året 2020, året dom flesta vill glömma.

Av , , Bli först att kommentera 9

Ser att det var år sedan man skrev något i denna blogg.

Det har ju hänt en massa både i stort och smått när man tänker efter. Vi får hoppas att denna pandemi får ett stopp till slut. Vet ett antal äldre som i princip suttit isolerade sedan mars månad samt ett antal som kanske gick en för tidig död till mötes.

Varannan person som dött med covid-19 på Sveriges äldreboenden fick ingen läkarundersökning under sin sista månad i livet.

Statistik visar också att coronasjuka personer på äldreboenden i mindre utsträckning fick läkarundersökningar än andra döda.

Värst var det i Västernorrlands län – där undersöktes bara en knapp tredjedel av patienterna av en läkare inom en månad innan de dog.

Orsak: personalbrist, dåliga löner, brist på material,  tondöva politiker som inte brytt sig, Angående personalbrist kan man kanske ställa sig frågan varför så många åker till exempelvis Norge för att jobba. Inhyrda kostnader för sköterskor har ju detta år skjutit i höjden. Kanske bättre att lägga de pengarna på de anställda, så blir det mer attraktivt att jobba inom vården möjligen.  valfråga 1

Englands utträde ur EU. ( ett klokt beslut i mina ögon )

EU-kommissionen tar nu  upp lån som medlemsländerna gemensamt går i borgen för. Lånen ska sedan betalas tillbaka gemensamt av EU fram till år 2058. Långtidsbudgeten för år 2021-27 ligger på totalt 1 074,4 miljarder euro. 

Där for vår chans att vara någorlunda självständig om någon trodde det, att EU skulle agera som en centralbank var det inte tal om när vi gick med. Så nu är det bara att låna för allt vad tyglarna håller. EU valfråga 2

 

Media  

Under detta och kommande år tror jag nyheter ”fake news” och allt vad det kallas blir en het potatis för våra politiker. Sverige har i mångt och mycket pekat finger åt andra länder angående så kallad ”styrd media”. Ny kastas det i vårt land skit på alternativmedia så till den milda grad att att Google stängt ned vissa kanaler utan förvarning eller uttalad orsak. Bara tanken att det kan finnas politiska krafter bakom kommer skapa politisk debatt var så säker. Kan till och med bli en valfråga vad det lider.  Valfråga 3

 

Men nu ser vi fram emot ett trevligare 2021 när såväl gammal som ung år komma ut igen. Tävlingar, matcher, besök, möten, ja listan kan göras hur lång som helst över allt som vi försakat detta år.

Gott nytt År, och bort Corona.

 

Bli först att kommentera

Skattehöjning att vänta i Vännäs ??

Av , , Bli först att kommentera 16

VK 26 januari: ” Vård och omsorg nekas pengar ” man slutar inte att förundras hur skattemedel förbrukas!

Med all respekt kan man snabbt inse att, driva en kommun idag är svårt. Man bör ställa sig frågan om kompetensen finns i kommunhuset? Jag har som tidigare exempel jämfört med Örkelljunga kommun som har liknande struktur som Vännäs. Där får man ut långt mycket mer per skattekrona än i Vännäs. Man lider med personal i exempelvis vård och omsorg  som får klä skott för en slarvig och slapp ledning av vår kommun.

FÖRSLAGSVIS  bör en extern utredare ”utan” koppling till kommun utreda och komma med förslag till ekonomiska förbättringar. Dom styrande bör kanske under tiden ta en resa till exempelvis Örkelljunga och lyssna och ta med sig tips hur man kan lyckas där.

Kommunal skattekraft per invånare i snitt i riket  186,997     ( Vännäs 191,087.- )

Kommunalskatt riket genomsnitt 32,19,-  ( Vännäs 34,95 ) bland dom högsta i SVERIGE

Mitt råd: SÖK HJÄLP utanför huset. Internt finns nog inte kompetensen.    

Bli först att kommentera

Vännäs kommun, Skratta eller gråta?

Av , , Bli först att kommentera 28

Uppdrag granskning ..

Jag gjorde en jämförelse mellan två likartade kommuner i våras, Örkelljunga samt Vännäs, med förvåning kan man utläsa vad vi går miste om i Vännäs. Med en betydligt lägre skattesats har man i Örkelljunga sex stycken idrottshallar, två vårdcentraler, skateparker, tre konstgräsplaner, två särskilda boenden, en simhall, bowlinghall,

Vad har vi i Vännäs, inte dom sämsta förutsättningarna i alla fall.

Vi har fler högutbildade i % 22,3 mot 12,6 % för Örkelljunga, Mindre förtidspensioner 6,6 mot 8,6 %.Högre statsbidrag per invånare 18084,- mot 17,203,- lägre arbetslöshet 6,4%  mot 8,2% .

Vad har vi mer odugliga inköpare, som vräker pengar på salt och annat. Och hur var det med alla representationer som kommunrevisorerna hade åsikter om.

Salt, lysrör och kanske många fler huvudlösa utlägg utav våra skattekronor, kan det vara förklaringen till vår höga kommunskatt som aldrig tycks räcka till.

Tack UG.

Bli först att kommentera

Ny decemberöverenskommelse

Av , , Bli först att kommentera 6

” Slutdebatten ” Riksdagsvalet.

Efter att ha följt kvällens debatt inser man ganska snabbt att en röst på Centern, Folkpartiet (möjligen) också Moderaterna att: S fortsätter styra landet.

 

Två block alltså (KD, SD)  – M, C, MP, S, L  vem man lägger sin röst på av dessa fem spelar nog ingen större roll,  

Grattis i förskott  KD till kommande valframgång 10-15 %. Lätt som en plätt !  

 

Bli först att kommentera

Avloppsfrågan i Brån

Av , , Bli först att kommentera 14

 Efter många turer och frågeställningar angående avloppsfrågan här i Brån hade denne man kopplat efter eget huvud.   
Läs mer

Bli först att kommentera

Föreningsdöden

Av , , Bli först att kommentera 8

En idrottsförening i Vännäs, kämpar för sin överlevnad fanns att läsa.

Vi har de senaste 10 åren ökat antalet som tränar med ca 30% medan andelen som tränar i ideell förening ansluten till RF minskat med 20%.

Individualisten, tiden, friheten. ( kan det vara några faktorer som påverkar ?)

Är själv aktiv som ledare och har  varit det nu i cirka 20 år, nu när en klubb i vår kommun dras med problem att  ”tillsätta” folk i styrelser och sektioner blir det problematiskt.

Varför kan man fråga ?

Tiden är nog en faktor som spelar in, att passa en tid flera kvällar i veckan kan kännas betungande för dagens människa. Exempelvis  att passa en tid för ett TV program är inte något man behöver göra idag. Med digitalisering ser man ett program när det passar en själv. Att handla gör vi på nätet, tanka bilen gör vi dygnet runt, vi jobbar på distans, vi är alltså flexibla i det mesta vi gör.

Att i det läget försöka få en andel människor att flera gånger per vecka, eller möjligen någon enstaka gång i månaden att försaka sin frihet kanske inte ligger den moderna människans levnadssätt just nu.

Vad talar då för en förening ?  

Hälsa kan man nog bibehålla på andra sätt än i förening. Men nya bekantskaper samt  kunskap att både hantera vinster och förlust på ett värdigt sätt kan vara nyttigt att ha med sig i livet. I tider av invandring har en förening även ett stort socialt värde. Barn som börjar att idrotta tidigt och fortsätter med det genom uppväxten har mindre risk att drabbas av t.ex stroke än de som inte får in idrotten under tidig ålder.

Men den stora vinsten måste nog vara gemenskap och tillsammans, kopplad till en aktiv fysisk fritid med allt som kan komma därifrån.

Men ju mer man funderar på just föreningslivet så är det kanske så att tiden håller på rinna ut för just den formen.

Frågan är vad som kommer  i stället ?  

 

Bli först att kommentera

Misstroendevotum mot tre statsråd

Av , , 1 kommentar 10

Inrikesminister Anders Ygeman (S), infrastrukturminister Anna Johansson (S) och försvarsminister Peter Hultqvist (S) Har dessa tre haft något förtroende för vår  statsminister?  Knappast när man inte informerat honom om läget i Transportstyrelsen. En intern förtroendekris där Stefan Löfven återigen visat sitt svaga ledarskap.

Alliansen då ? Här visade SD att man kan påverka även om ingen ”talar ” med dom. Tidigare i veckan gick ju SD ut med att man skulle  väcka misstroende mot Stefan Löfven om inte dessa tre var avskedade innan regeringsförklaringen.

Detta sammantaget gjorde ju att alliansen fick brått att väcka misstroendevotum, om det var för att plocka politiska poäng och föregå SD får var och en bedöma.   Jag har i alla fall min uppfattning klar för mig.

1 kommentar