Lars Tankesmedja

Född 56 betraktar och funderar lite från sidan

Uppbyggnad-förvaltning-rasering /SD

Uppbyggnad-förvaltning-rasering är ord man brukar sätta på företags generationsväxlingar.

Uppbyggnad

Sossarna gjorde ett  jobb som byggde på människors tillit till samhället på 1930 – 80 talet. Alla skulle lära sig läsa, vi byggde upp sjukvård, skolor samt infrastruktur. Visst gnälldes det på sina håll men vi kände tillit till vår statsapparat. Vår tillit gjorde att vi litade på varandra i vårt land. Här har dom nordiska länderna varit föregångare i värden, vill jag nog påstå.

Vi har lämnat våra barn till skolan och litat på våra lärare. Vi har utvecklat företag. Haft förtroende för sjukvård, sett polisen som ett hjälpmedel för att skapa rättvisa. Vi har haft ett arbetsliv och fått vår intjänade pension efter 65 år.Vi har känt en stor tillit till vårt samhälle med andra ord.

Men sen då-      från 1980-

När man står på topp är man oövervinnerlig, tror man!! då börjar sönderfallet. Man glömmer sin historia, man blir självgod. När vi påbörjade vårt experimentet med invandring skulle vår första frågeställning varit: Vem känner dessa invandrare tillit för? hur får vi dessa människor att förstå vår historia, religion, kultur. Hur bygger vi upp en tillit.

Från sitt hemland har man kanske nedanstående erfarenheter.

Polisväsende?  Knappast ! En instans med mutor, korruption, lönnmord.

Bankväsende? I många länder fungerar släkten som bank, man lever i klaner med helt andra strukturer. Förtroende för varandra tillit, ja inom din egna släkt.

Politiker ?-  Korrupta tjuvar.

Socialt skyddsnät? Har aldrig existerat.

Skattesystem? Tveksamt

Utbildning? Något för ett fåtal, väl beställda.

Det är mot denna problemställning svenska regeringar skulle börjat fundera. HUR skulle man integrera människor i det svenska samhället. Nu fokuserade man på hemspråksundervisningar, anhörighets invandring, bidrag för dagen.  Partierna försökte överträffa varandra med hur förträffligt allt fungerade -man blundade för verkligheten. Den svenska medborgaren började tappa tilliten för den svenska modellen redan på 80 talet, kanske just på grund av att integreringen i det svenska samhället löstes med bidrag i ställe för undervisning. Egentligen ett omöjligt uppdrag att lösa NÄR vi i norden har hållit på i femtio år att skapa tillit till vårt land. Nu skulle det göras på en förläggning någonstans i SVERIGE PÅ NÅGRA VECKOR.

Vi måste komma ihåg att svenskar födda på 80-talet inte har samma tillit till vårt land som tidigare födda haft – det är vad våra partiers verklighet att förhålla sig till. Hur kan det då visa sig i vår vardag/nutid ?

Skolan – Den med pengar söker sig i många fall till privata alternativ, efter att man noga undersökt förutsättningarna:  TILLIT NOLL

Sjukvården-Den med pengar söker sig till privata alternativ: TILLIT NOLL

Boende- Man söker sig till områden som ej är invandrartäta: TILLIT NOLL

Media – Man söker sig till andra källor: TILLIT NOLL

Politiker: TILLIT ?

Myndigheter: TILLIT ?

Det är mot denna sanning vår regering fortfarande inte insett vad som hänt sen 80-talet.

Vad har vi att förhålla oss till idag? En skola där vissa skolor där hör och häpna, 100% av eleverna INTE har svenska som modersmål. 80% av  eleverna blir underkända när dom går ut 9an. Våra politiker fortsätter blunda och vägrar  prata med exempelvis SD som är det enda parti som vill lyfta problemen, istället vänder man ryggen till. Sen debatterar media så kallade proffstyckare varför SD stiger i opinionsmätningarna ( Kanske har med tillit att göra) inget annat .Släpp in SD debatten kanske tilliten ökar någon promille i alla fall.

När man saknar tillit för varandra och ett lands system, ideologi, blir mord den yttersta konsekvensen av det hela.

Nu är vi i ett samhälle där gamla sossar som ville bygga ett samhälle som byggde på tillit till varandra är helt förändrat. Som Löfven brukar säga det är ett helt annat läge nu. I dagens Sverige saknas tillit. Vi med pengar väljer våra barns skolor, vi väljer vår sjukvård, vi går genvägar mot våra myndigheter, vi avskärmar oss mot problemområden. Vi beblandar oss inte i onödan. Per Albin Hansson den gamla S ledaren må ju vända sig i graven när han ser dagens S-utveckling. Frågan är hur ser Sverige ut om tjugo år? har man barn börjar man fundera på om Sverige är ett land att leva i?

 

Avslutar med en liknelse, tänk Er en fotbollsmatch med  SVERIGE på ena planhalvan.Vi har endast en spelare MÅLVAKTEN vi möter ett världslag med 11 SPELARE. Vår lagledare LÖFVEN funderar på taktik ”anfall eller försvar”. Med den utveckling vi har haft i vårt land är det nog där vi befinner oss just nu.

3 kommentarer

  1. Birchleaf

    Lite historielöst att tro att invandringen började på 80-talet… Första invandringsvågen kom när inlandsisen smälte. En senare invandringsvåg ledde till jordbrukets införande i Sverige. Under medeltiden lagstiftade man i Stockholm om att minst hälften av de som satt i stadsfullmäktige måste kunna svenska, i ett försök att minska det tyska inflytandet. Gruv- och järnbruksnäringen byggdes upp med hjälp av vallonsmeder från Belgien. Stora delar av Värmland och Dalarna odlades upp genom massförflyttning av svedjefinnar till Sverige. Den industriella framväxten mot slutet av 1800-talet drevs på av återinvandring av svenskamerikaner som fått nya kunskaper och ideer i utlandet. Den starka tillväxten efter andra världskriget hade inte varit möjlig utan 50- och 60-talets arbetskraftsinvandring från Grekland, Finland, Italen och Jugoslavien. På 70-talet kom politiska flyktingar från bl a Chile, El Salvador och Iran. Kort sagt, hela Sveriges historia bygger på invandring. En ”renrasig” svensk befolning är en myt, det har aldrig funnits. Redan på stenåldern levde olika folkgrupper sida vid sida här.

  2. Lars Appelfeldt (inläggsförfattare)

    Det du skriver är inga nyheter, anser du att vi har arbetskraftsinvandring nu?. Har du någon åsikt om varför integrationen inte fungerar, det som menas i min text är att vi håller på att bygga upp ett extremt klassamhälle, med stora klasskillnader som helt avviker från det Sverige som var tidigare. Men det är ju bara att anpassa sig till rådande situation.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.