Flera satsningar på välfärden och klimatomställningen

De två senaste veckorna utgör en historisk brytpunkt i Sverige. Hundra år efter införandet av lika och allmän rösträtt, så valdes en kvinna till statsminister. Det är stort. Ett glastak har krossats. Igår presenterade hon sitt nya lag och det glädjande är dessutom att det är flera nya ministrar med facklig bakgrund. Det gör att löntagarperspektivet får ännu större genomslag i den politik som drivs.

Men förra veckan blir inte bara en historisk milstolpe av den anledning att ett 100årigt glastak har krossats. Förra veckan utmärkte sig också som pinsam illustration på hur lågt oppositionspartierna är beredda att sjunka för att sätta käppar i hjulet för den sittande regeringen. Det är något som även skadar landet, och det speglar sig också i hur utländsk media rapporterade om händelserna.

Men först ska vi klargöra något för att det inte ska råda några missförstånd. Den blåbruna budget som gick igenom förra veckan är inte en hel budget. Det som M, SD och KD enades om och drev igenom är inte en hel budget utan enbart förändringar som uppgår till ca 10 miljarder i det budgetförslag på 74 miljarder som den s-ledda regeringen hade lagt. Så även om familjeveckan föll, funkisskatten kvarstår, och stödet för byggandet av billiga hyresrätter uteblev, så gick merparten av regeringens budgetförslag igenom. Åsa Westlund har tagit fram ett axplock på de socialdemokratiska reformer som gick igenom:

 • 23 miljarder kronor för att välfärden ska ha fler medarbetare, bättre arbetsvillkor och högre kompetens och fortsätta bekämpa pandemin.

 

 • Fortsatta satsningar på äldreomsorgen.

 

 • Rejäla förstärkningar av sjukförsäkringen. I genomsnitt innebär det att sjukpenningen ökar för de personer som berörs med ca 9 200 kronor per år.

 

 • Trygghetspensionen genomförs för den som har slitit ut sig ett helt arbetsliv.

 

 • Människor med funktionsnedsättningar eller långvarig sjukdom som gör att de inte kan arbeta får mer pengar i plånboken. Garantiersättningen i sjuk- och aktivitetsersättningen höjs med drygt 1000 kr i månaden. Vi sänker samtidigt skatten för samma grupp.

 

 • Den högre nivån på a-kassan ligger kvar.

 

 • Stora, viktiga klimatsatsningar ligger kvar. Klimatklivet förstärks med 800 miljoner nästa år, och industriklivet växer med 217 miljoner nästa år.

Trots den blåbruna budgetreservationen som gick igenom, fick den s-ledda regeringen ändå igenom en budget som i det stora hela förstärker trygghetssystemet, tillför mer resurser till välfärden och snabbar på klimatomställningen med nya gröna investeringar. Det är ngt vi kan stå för och regera med.

Och nu reser sig Magdalena Andersson ur askan och låter sig väljas än en gång till statsminister. Denna gång med en renodlad socialdemokratisk regering, vilket jag tror kommer göra gott för såväl Socialdemokraterna som Miljöpartiet som kommer kunna vara mer självständiga i sina utspel. Det ger tydlighet så att väljarna lättare kan urskilja vad de olika partierna står för.

5 kommentarer

 1. Olle

  Det är ju ingen ide att du målar upp bilder på vad ni ska satsa på.Det är ju den mest tafatta regeringen i mannaminne. Det går fortare och fortare utför med Sverige .S har snart suttit i 8 år och vad har ni uträttat ,en massa svammel och skitkastande. Nu beter sig ju de flesta partier så politikerföraktet sprider sig. Finns inte ett djäkla parti som kan erkänna att deras politik inte var så bra påvissa delar, och att de kan bli bättre. Nej då föröker man tuta i väljarna att man änd gjort nåt bra.Har läst din blogg och ALDRIG har jag hört dig kritisera ditt eget parti.Är ni så perfekta ??

  • Alejandro Caviedes (inläggsförfattare)

   Du kan inte ha följt min blogg, eftersom det kommer med jämna mellanrum även kritik mot mitt eget parti. Men du är välkommen att börja följa den.

 2. Carl

  Fantastiskt fint att vi äntligen tordes välja en kvinnlig och rödkommunistisk statsminister.
  Äntligen så finns chansen att vi kommer att lösa många av våra stora samhällsproblem,skattesänkningar är inte allt.
  Funderar bara på hur det kommer att gå med klimatsatsningarna nu när Mp har dragit sig ur regeringssamarbetet? Är vi starka nog att driva en kraftfull miljöpolitik?
  Hur som helst så är en milstolpe passerad.
  Vore man sportjournalist skulle man utbrista i ett ” Heja Magda” , men nu får det räcka med ett ”lycka till” .

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.