”Sverige är den sista DDR-staten” skriver Britta Svensson

Artikeln är publicerad i dagens Expressen. Citat,”Rädslan för oliktänkande är stor. Övervakning av att alla tänker rätt utbredd. Sverige är den sista DDR-staten.” Vidare, citat: ””Gå till en restaurang som jobbar i säsong och som har en grön profil, det vill säga bygger sina rätter på mestadels grönsaker”, är befallningen från en trendig krogägare, som tar 675 kronor för en middag bestående av gurka, alger, kantareller, örtblommor, bladkål och grillad romansallad.”

Älskar Britta Svensson. Inte bara för hennes förnamn – utan för hennes klokskap. Jag har läst många kolumner av BS och de flesta har jag tyckt om. Det finns för få människor nuförtiden som bottnar i myllan, det jordnära, i något som har substans istället för trendiga influencers, TV-såpaskådisar och förståsigpåare. Risken med TV och allt som skrivs är att vi till slut tror att det är verkligheten. Att en liten klick stockholmare är representativ för resten av Sverige.

Men jag är ju trendigast av alla – åt alltid upp all mat, återanvände kläder och skor, föddes i ett närproducerande, självförsörjande jordbruk nära dig, cyklade på landsvägen efter skolan och plockade upp ölburkar som någon slängde i diket helt tiden för att jag inte stod ut med att se folk som förstörde min skog, flög aldrig, äkte tåg, åt rester – inget gick förlorat – men på den tiden var det inte trendigt. En liten insats i världen, knappt någon visste om den.

Åsiktskorridoren – Sverige, Sverige, fosterland. Om vi inte tillåter oss att vara annorlunda, inte ser storheten i olikheter, om vi inte förstår gråskalans makt, är vi blinda. Citat, ”Det verkar finnas ett slags politbyrå som bestämmer exakt vad som får tyckas, och vad som är viktigt. Man klappar varandras ryggar, och håller stenkoll på att ingen avviker från normen. Det finns många psykologiska experiment som visar att de flesta anser att det är viktigare att tycka som alla andra än att tycka rätt.”

Man blir mörkrädd, på riktigt. Jag älskar kött. Jag är uppfödd på kött och rotsaker. Mjölken har jag skippat för längesedan. Jag har aldrig varit med i en grupp. för att vara med i en grupp. Jag har aldrig förstått vitsen med att ge upp sig själv för att vinna ett medlemskap. Det kan vara förödande beroende på vilken grupp man suktar efter. Trots allt är människovärdet det enda värde som är bestående – det som står kvar sist av allt och upprätthåller en kvalitet – oberoende av prestationer…

Etiketter:

4 kommentarer

  1. Kane

    Bra skrivet och värderingar. Men tyvärr en bra sammanfattning om hur världen ser ut också. Jag bor i Stockholm själv och kunde inte bry mig mindre om trender. Jag är så omodern man kan bli, i stort sett…:) Jag hade gärna varit född tidigare och ung på 60, 70-talet.

  2. Jan Sjöström

    Hej

    Bra, bra för att du hjälper till med att sätta ord på
    de konsekvenser som kommer ur den kultur som
    göder det aldrig sinande behovet av s k likes.

    Godhet som i alla delar hämtar sin näring i tron på
    en universell sanning, en sanning som alltid innebär
    att individen underordnar sig annan och dennes åsikt
    och i det göder förutsättningen för demokratins
    undergång. För vem behöver folkets åsikt om vi alla
    tycker lika?

    • Britta (inläggsförfattare)

      Åtminstone skulle det bli otroligt trist om alla hela tiden tycker exakt lika:) Min mamma brukade säga ”Vi föds som original och dör som kopior” – men vissa av oss kanske förblir original hela livet! Mvh Britta

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.