Kläder man älskar talar till en…

Åtminstone gör mina det. När jag öppnar garderoben skriker alla två plaggen i kör: ta mig, ta mig! Vilket resulterar i väldigt slitna kläder som man älskar. Resterande 98% skåpfyllnad slår genast ner blicken och verkar tänka; snälla låt mig hänga kvar här i värmen idag. Du giller ju ändå inte oss. Ibland är jag bra på att lyda. Jag krusar ingen, inte ens en grön klänning med trikåskärp och gyllene spänne.

Nu har jag en särskild fäbless för kavajer. Faktiskt ett av de slags plagg jag inte vill skiljas från. Svarta jeans, högklackade stövlar, bälte, svart tröja och kavaj. Det är jag. På Wikipedia kan man läsa: ”Mode i Sverige 1900-1910 utmärkte sig inte markant från modet i hela världen, utan skiljde sig mer utifrån ålder och klass. Frankrike inspirerade modet i hela västvärlden där stilen skulle betona elegans och kvinnlighet. Stilen hade influenser från 1700-talet och den så kallade empirstilen med mer dekorationer. Samtidigt blev kvinnoklädseln mer maskulin med längre jackor och rakare kjolar. Korsetten fick ett genombrott, tillsammans med behå, byxor och kostym för kvinnor, korta kjolar, sport- och fritidskläder och pälsar.”

Nu har jag radat upp alla min kavajer jag köpt (och använt) genom åren i garderoben. Den äldsta är från min tid i skoaffären, en rakskuren petitarutig ullkavaj som är lika snygg idag som då jag köpte den 1982 (tänk om det vara likadant med den som bär den…). Kavajen är alltså 40 år och perfekt i storleken. Någonstans finns det en kjol också. Nu tänker jag slita på alla mina kläder. Ny-gamla outfits varje dag. Alla mina kläder ska bli min älskade vänner, vare sig dom vill eller ej. För när man väl börjat gilla mig – kan man inte sluta 🙂 (det var ett skämt). Jag har min egen second hand i garderoben. Och när jag väl klivit ut ur den kommer jag att vara ostoppbar. Mina mörka hemligheter med blusar med axelvaddar och manchesterkjolar ska ut i ljuset! Länge leve individualismen, women’s lib, 70-talet, Ola Magnell och Nej till kärnkraft! Ja till alla bokmalar, Kvinnorummets-älskare (ja, det är en bok av Marilyn French, läs feminism). Bort med botox och fillers. Lev! Sjung: Åhåhåh tjejer, åhåhåh tjejer, vi måste höja våra röster för att höras!

Lev…

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.