När allting ställs på sin spets – bleknar åsikterna…

Jag är kristen. Kanske inte med korset runt halsen – men ändå, jag är kristen. Jag har inte upplevt anden, varken varit uppfylld, sett ljuset vid tunneln eller Jesus – men ändå, jag tror. På något sätt är det min mening med livet. Det är knappast börskursen, influencers eller vara någon till lags som gör min dag. Även om det underlättar. Men under all vardaglig fernissa finns det ursprungliga kvar, det som är att vara människa och allt vad det innebär.

Jag skulle bli oerhört provocerad om någon satte i system att bränna biblar. Inte för att jag då skulle hotat med att ta livet av dem eller hatat deras land – för Jesus var ju en fredsförespråkare och i mitt sätt och se den förste feministen. Jesus var vad varje människa på den här jorden skulle kunna vara och då skulle alla krig kunna upphöra. Ingen hämnd skulle finnas kvar. Inga krig. Ingen sorg och ingen ånger.

Religion som bygger på strid, krig och död är ingen religion att tro på. Då är man enbart ett verktyg i det mörka. Respekt för alla människor måste ändå finnas. Våra olikheter måste respekteras och kärleken till människan behöver vara allt…

4 kommentarer

  1. Villy Hansen

    Bra skrivet Britta!
    Tyvärr har vi en inriktning med förankring i regeringen och som dessutom styr regeringen vilka har islamofobiska uttryck och vill bränna Koraner. Jag har skrivit om detta i https://blogg.vk.se/skrivet/2023/07/20/religionskriget-mot-islam/ Visserligen används tryckfrihetslagstiftningen som förevändning för att bränna religiösa skrifter. Där i gränslandet av tryckfrihetens tolkning, respekten för religiösa skrifter och religionsfrihet exploderar konflikten. Världen snäst störts religion islam skall även den respekteras.

  2. K

    Allt mer tycker jag religion i alla former bara är provocerande. Ska vi leva våra liv efter böcker som skrevs för 1000-tals år sen? Och varför skulle då världen se ut som den gör, om det fanns någon högre makt och rättvisa? Varför skulle onda människor aldrig få igen och tillåtas vara lyckliga? Och varför skulle goda människor råka ut för så mycket ondska och olycka? Finns det verkligen en mening i allt som sker? Eller är allt kanske helt enkelt bara slumpen.

    Man kan välja att vara snäll och behandla varje person man möter genom livet med respekt och som man själv skulle vilja bli behandlad. Då har man ändå gjort mer än varje person jag själv någonsin mött genom livet, där allt vansinne som skulle vara helt oacceptabelt om det handlade om en själv, har varit helt okej för varje individ varje gång man själv gör det mot andra.

    Av allt jag själv fått se genom livet, så tycker jag det vore bättre om mänskligheten upphörde. Folk har inte lärt sig någonting om vad det borde innebära att vara människa och kommer aldrig göra det.

  3. K

    Eftersom ondska, våld, övergrepp, mobbning, krig etc alltid har funnits och alltid kommer finnas och allt annat bara är önsketänkande och en utopi, så är det det värsta man kan göra att ”vända andra kinden till”. Hur skulle det då ha blivit i Ukraina för att bara ta ett exempel, om de hade levt efter den filosofin och bara låtit det ske?

    Det måste istället finnas mer människor som står upp och bekämpar allt som är fel i världen. Det är just p.g.a. de personerna som vi ändå har ett hopp. De som vågar det vi andra inte gör. Som tar striden när vi andra gömmer oss och är rädda. Hur skulle världen se ut annars?

    • Britta Johansson (inläggsförfattare)

      Ett önsketänkande är ändå ett slags mål. Ja, det är en utopi att alla ska vara snälla och vi ska leva i fred. Tänk om alla bara skötte sitt och tog ansvar för sina egna liv och lät andra vara i fred. Nu är det så att en klick av befolkningen som inte sköter sig involverar en ännu större klick som ska försöka hålla ordning. Man måste kunna försvara sig, men det behövs ändå fredsförespråkare. Allt är inte bara svart eller vitt. Om narkotika och droger kom bort från våra gator och torg skulle nog allt se mycket ljusare ut…

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.