Långa tankar

I dag var det någon som tyckte att jag skulle skriva ett nytt blogginlägg snart och även om jag slits mellan valet att skriva eller låta bli, så får det bli några rader till.

Har funderat mycket på detta med bloggandet och vad syftet faktiskt är med mitt skrivande- jag kom fram till att det är ett sätt för mig att spegla den vardag jag lever i. Jag tycker om när människor frågar mig saker och uttrycker sina tankar och funderingar i kommentarer här eller i mötet med mig. Det som gör mig ledsen är att MÅNGA tjänstemän ser min blogg som ett problem, men det kan man inte säga direkt till mig, det ska helst tas upp inför mina kollegor i något konstigt försök att få mig i underläge- att be mig sluta vore att gå över gränsen för vad som är rätt och riktigt så istället går man som katten kring het gröt.

Vi blir tillsagda att vi måste "prata väl om vår verksamhet" och inte kritisera. Vad jag skulle vilja få alla att förstå är att så länge man inte erkänner problemen så behöver man inte göra något åt dom. Om det finns NÅGON som på fullaste allvar tror att jag skriver för att jag VILL att det inte ska fungera, för att jag VILL tala illa om andra så kan jag bara säga att ni har fel. Är innerligt trött på att höra att man "gnäller" och pratar illa om ALL verksamhet som har med flyktingmottagandet att göra. Jag kommer i kontakt med vissa och de som vet vilka de är kan ju ta åt sig av det jag skriver, resten behöver inte det och jag hoppas ni själva vet vilka ni är.

Jag står för att jag tycker att vi ska ha utbildad personal och att de som behöver hjälp i vardagen av handläggare och andra ska behandlas rättvist . Det känns en aning löjligt att vi ska lära flyktingarna att "livet är orättvist." Jag tror de har upptäckt det helt själva genom de livsöden de gått igenom…….

Jag vägrar ta på mig någon slags skuld för att jag bryr mig och lyssnar när de behöver prata- om det sedan är för att "söka sympati" hos mig eller andra struntar jag fullständigt i. Jag vägrar också att ta på mig all skulld för vad folk "pratar om på byn" som man uttrycker sig. Om man tog pratet på allvar och förstod att detta inte är något som BARA kommer från mig eller den verksamhet jag jobbar i, vi är inte de enda som kommer i kontakt med de här människorna och ser vad som fattas!!

Det är lätt att ta på sig skulden och tänka att det är jag som gör fel, tänker fel och handlar fel. Jag har blivit tillsagd att gå den "rätta vägen" när jag vill hjälpa så vi genomgick en lång och omfattande utredning innan vi blev godkända som stödfamilj till en ensam mamma från ett annat land. Jag anmäler missförhållanden till sociala och jag tar upp problemen med alla möjliga ansvariga. Om jag såg att det blev förändringar till det bättre skulle jag inte ha några problem att släppa saker. Istället får jag skylla mig själv som mår dåligt. Det må vara så, men jag tycker det är sorgligt.

Ha det bra där ute!

10 kommentarer

 1. Jag som ville att du skulle blogga

  Du skriver så bra Carola! Det behövs såna som du som vågar se felen och dessutom tala om det, sen att ingen lyssnar, det är som du skriver sorgligt….jävligt sorgligt!

 2. Jenny

  Kommunalanställda lever också i en demokrati och får ha åsikter och synpunkter! Jag vill inte att du ska sluta blogga!

 3. Carola Persson

  Svar till Lena (2011-03-17 12:15)
  Jag känner att det finns två alternativ: antingen är man tyst eller så säger man vad man tycker. Jag valde att inte tiga och om någon som du håller med mig är det bra. Då kanske jag inte har HELT fel i alla fall.

 4. Carola Persson

  Svar till Jag som ville att du skulle blogga (2011-03-17 12:41)
  Tack för att du läser min blogg och kommenterar. Tyvärr är det så här och visst är det sorgligt…..

 5. Carola Persson

  Svar till Jenny (2011-03-17 21:05)
  Det har du helt rätt i och just därför kan jag inte låta bli att skriva, hur obekvämt det än blir för vissa. Tack för att du läser min blogg!

 6. Positiv Sorselebo

  Mycket bra Carola!
  Ge inte upp, någon måste tala för våra flyktingars väl. Att vara en som vågar säga ifrån när något är uppenbart fel, det är modigt! Sträck på dig!
  Man kan inte bara ”tala väl om en verksamhet”, som faktiskt inte alls fungerat bra. Förhoppningsvis så får detta bloggande, berörda att ändra sig och lära känna alla våra nya Sorselebor, och i fortsättning göra allt som står i dess makt att samarbeta,både med flyktingarna och ni som arbetar nära med dem. Och så kan de också ”tala väl om verksamheten”…all verksamhet. För när alla drar åt samma håll på ett positivt sätt och djupt engagemang, så kommer det att fungera hur bra som helst.

 7. Carola Persson

  Svar till Positiv Sorselebo (2011-04-01 10:16)
  Tack för dina ord. Jag är i grunden en positiv person men kan inte förstå syftet med att bara ”tala väl” om en verksamhet man jobbar nära och möter problemen dagligen. Om man blundar kan man inte göra något åt det, eller hur? Att lära känna dessa nya Sorselebor och engagera sig, om än bara lite berikar faktiskt livet, jag lovar! Tyvärr tror jag det är allt för långt till politiker och andra styrande och verkligheten för att de ska ta till sig. De ser bara mitt bloggande och era kommentarer som något negativt. Men jag tänker inte sluta för det! 🙂

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.