Conny Forsströms demokratiskt socialistiska blogg

Politiska åsikter

Arbetarna ska vara återhållsamma i..

sina krav säger representanter för högern och de välbeställda företagsägarna. Arbetarna förväntas hålla tillbaka sina krav medan företagsägare kammar hem vinster och bonusar. Man kan tycka att högern åtminstone kunde försöka ljuga och hävda att: OM ni är återhållsamma så kommer ni få det bättre. Men högern vet också att ingen skulle gå på sånt strunt.

Så nu får ni gärna säga mig: vilket skäl har arbetarna i världen att vara återhållsamma när det finns oerhörd rikedom koncentrerad till några få, när den istället, RÄTTELIGEN, borde fördelas jämnare. Ni vet väl alla att aktieutdelningar först kräver någons (ARBETARENS) blod, svett och tårar. Eller har ni glömt det, herrar direktörer och företagsägare?

 

 

Etiketter: , , , , , ,

17 kommentarer

  1. Mr Cool

    Tvärtom vad Conny tror så är inte allt företagande förknippat med stora vinster och många många kämpar med marginalerna för att få det hela att gå ihop. Utöver faktisk lönekostnad får man i snitt lägga på ytterligare 46% för att täcka in soc och anställningskostnader. Men Conny verkar tro att Volvo säljer fler bilar om dom blir ännu dyrare p.g.a. kostnaderna. Beträffande att all aktieutdelning beror på arbetarnas svett så vill jag bara erinra om att det finns massor med företag där inte en enda kan klassas som arbetare.

    Men hur går det i ditt drömland Venezuela?????

  2. Uffe N

    Det där med lönekrav är en väldigt svår balansgång, och jag tycker din syn på den är för enkel.

    Alla företag vill (läs måste) ha motiverade anställda, och en stor del av motivationen är lönen. Samtidigt får lönerna inte driva upp priset på företagets produkter för mycket, så kunderna väljer en annan leverantör. Alltså får lönerna inte bli för höga.

    Och det blir besvärligare när man tänker på skillnaden mellan branschen som helhet och varje enskilt företag: branschen som helhet kanske tål en viss lönenivå, men det medför inte att detsamma gäller varje enskilt företag inom branschen.

  3. Uffe N

    Och ifall de anställda skall ha rätt i företagets vinst (dvs utöver sin överenskomna lön) skall de ha skyldighet att ta sin del i företagets förluster, tycker jag. Om de anställda inte vill ha del i förlusterna skall de heller inte ha del i vinsten.

  4. Mr Z

    Conny, du anser att rikedom i företaget RÄTTELIGEN borde fördelas jämnare. Jag undrar om du då också är villig att den ev. förlusten RÄTTELIGEN också fördelas jämnare? Om aktieutdelningen kräver någons (ARBETARENS) blod, svett och tårar, då borde en ev. förlust också vara en konsekvens av att samma ARBETARE inte gjort sitt jobb, varför den ev. förlusten också borde fördelas ut jämnare på de som arbetar. Vad är din kommentar till detta Conny?

  5. Mr Cool

    Jo, jag har försökt att introducera ett vinst/riskdelningssystem en gång men då det även fanns risk med så var ingen intresserad så jag lade ned projektet.

    Jag har även förstått att många främst från vänsterhåll tycker att man skall betala in mer i skatt. En lösning på det torde vara att var och en frivilligt kan sätta in pengar på ett konto som leder direkt in till statens kassakista. Jag är dock helt övetygad om att insättningarna skulle utebli för de som vurmar för skattehöjningar menar alltid att ”någon annan” skall betala. Detta kallas inom vänstern för solidaritet.

  6. Conny Forsström

    Svar till Mr Cool (2010-05-20 15:59)
    Däremot är jag övertygad om att det är människor med mycket pengar som är allergiska mot att betala skatt. Så vilka som inte vill betala skatt, det vet vi. Det erkänner även moderaterna via sin propaganda om sänkta skatter, vilket tilltalar de välbärgade som inte lider av att välfärden blir sämre.

  7. Mr Z

    Conny, läste du i VK om hon som driver butiken Lilla Miraklet i Umeå. Hon hade arbetat 80 timmar/vecka för att få det att gå runt, men tyvärr kan hon nu inte fortsätta med butiken. Vidare hade hon heller inte haft semester på 7 år. Hur många av de du själv definierar som ARBETARE har haft motsvarande arbetsbelastning samt psykisk press på sig? Det räcker alltså inte med 80 timmars arbetsbelastning utan utöver detta skall skatten höjas i solidaritetens namn för att de som inte har något arbete skall få det ekonomiskt bättre. Detta ska leda till att vi får fler i arbete? Hur ska det gå till?

  8. Mr Cool

    Conny, ”vilka som inte vill betala skatt, det vet vi” säger du. Jag utgår ifrån att du menar dom sjukskrivna och arbetslösa snickarna och byggnadsarbetarna som vägrar att ta vita jobb för ”då har dom inte tid”. Höga skatter förorsakar fiffel på alla nivåer. Jag tänker på mina arbetande släktingar i Västerbotten som fifflar med reseavdragen då dom samåker eller tillskansar sig bensin till sina skotrar i den kommunala verksamheten. De röstar rött och har ingen tanke på att DOM skall betala mer skatt eftersom den uppgiften är vikt för andra. Solidaritet kallas det visst.

  9. Johan Karlsson

    Mr Cool sätter fingret på problemet. Vänstern röstar för höga skatter för att de anser sig tjäna på att de med högre inkomster betalar mer. Själva försöker de klara sig undan konsekvenserna av sitt val genom att fuska själva. Reseavdraget är nog det vanligaste. Andra stora fuskområden är sjukförsäkringen. Vilken arbetare har t ex inte stannat hemma även fredagen trots att han kännt sig frisk på torsdagkväll efter att ha varit sjukskriven för sin förkylning. Andra tar ut VAB när de själva är sjuka. Jag jobbar själv inom industrin och vet att de rödaste också är de som fuskar mest.

  10. Conny Forsström

    Svar till Johan Karlsson (2010-05-21 15:25)
    Här kommer det med all önskvärd tydlighet fram att högern anser att människor fuskar och att det är en majoritet som gör det. Folk är alltså inte sjuka enligt högern (inte konstigt högerregeringen gjort de försämringar man gjort i sjukförsäkringen; människor är ju inte sjuka enligt denna ideologi). En tvivelaktig människosyn, minst sagt, och ett arbetarförakt utan dess like!

    Sen kan vi på tal om fusk tala om skattefusk som är utbrett inom den privata företagssektorn. Där kan vi snacka att staten berövas miljarder som skulle behövts i den offentliga sektorn.

  11. Mr Z

    Jag saknar svar från dig Conny på dels frågan om du anser att den ev. förlusten i ett företag också borde fördelas ut jämnare på de som arbetar? Undrar även hur många av de du definierar som ARBETARE som arbetat 80 timmar/vecka och utan semester i 7 år? Anledningen till dessa frågor är att du Conny verkar ha synen att företagsägare har det ganska skönt på arbetarnas bekostnad.

  12. Conny Forsström

    Svar till Mr Z (2010-05-22 22:21)
    Företagsägarna har en chans att få ut något av sitt arbete. De anställda har inte det (såvida inte ägaren bestämmer sig för att dela med sig).

  13. Mr Z

    Varför ska det vara så svårt att svara på de relevanta frågorna som ställs Conny? Ska en ev. förlust i ett företag fördelas ut på de som arbetar eller inte? Har du ingen åsikt allt i detta? Om nu arbetarna enligt dig själv skall få del i en ev. vinst, är det då orimligt för dig att det ställs motsvarande krav att de också är med och får ta del av den ev. förlust som uppstår?

  14. Johan Karlsson

    Påstår du Conny att fusk inte förekommer? I så fall har du nog inte sett mkt av arbetslivet. Jag jobbar själv inom industrin och hör hur snacket går. Att ”snyta” sig en extra sjukdag är inte direkt ovanligt. Fredagar torde höra till den i särklass ovanligaste dagen att bli frisk på, trots att det statistiskt sett borde röra sig om var 5:e friskdag. Det ligger faktiskt en hel del i talesättet om det färgglada folket som jobbar svart, tänker blått och röstar rött. Har du aldrig fuskat i ditt liv Conny?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.