Conny Forsströms demokratiskt socialistiska blogg

Politiska åsikter

Alliansens vision av det nya samhället

I den nya visionen är skatterna så låga som möjligt, alla betalar i princip sin egen välfärd via försäkringar (de som har RÅD). Övriga lämnas i sann liberal anda att klara sig bäst de kan eftersom varje människa ju ska ha frihet att "göra som hon vill", dö på gatan alltså.

Varje människa är en ö i den nya världen. På detta sätt kan man också hålla arbetarna från att agera kollektivt, ty kollektivism skulle störta detta samhälle och det vore ju fruktansvärt.

Arbetslösheten hålls hög i denna vision så att kraven från arbetarna kan hållas nere. På detta sätt ökas företagens vinster, och arbetarna hålls i schack med hårt arbete till låga löner så att de endast orkar reproducera sin egen arbetskraft (alltså äta och sova så de orkar arbeta). Då orkar heller ingen agitera mot missförhållandena i det nya samhället. Alla är lyckliga och alla är vinnare i detta samhälle, eller hur mina högervänner?

Etiketter: , , , , , , , ,

15 kommentarer

  1. hårt arbetande

    Men visst betalar vi väl in försäkringar nu, via de sociala avgifterna vi arbetare tjänat ihop. Fast vi får ju inte välja försäkringsbolag eller om vi vill vara med över huvudtaget. Om jag fått välja när jag gick ut i arbetslivet, skulle jag hellre tagit mina sociala avgiftspengar och sparat det mesta, dock hade jag skaffat mig en olycksfallsförsäkring eller förhandlat till mig en sådan från jobbet. Gud vilken spargris det hade blivit, fastän jag inte är så gammal nu. Det handlar om miljonbelopp. Vid 40 skulle jag ta pension, med mina egna pengar. Inte som förtidare. Det tycker jag är frihet!

  2. Conny Forsström

    Svar till Hårt arbetande (2010-07-25 13:59)
    Visst vet du om att högerliberala teorier FÖRUTSÄTTER en viss arbetslöshet? Alla KAN alltså inte vara med. Men du menar att det handlar om att människor frivilligt är arbetslösa. De vanliga fördomarna om lathet som högern gärna svänger sig med.

  3. Johan Karlsson

    Visst, men den arbetslösheten skulle ligga många gånger lägre än den vi har idag, då facket tvingat fram ett överpris på arbetskraft.

  4. dave

    Vad är bäst, lyfta en lön motsvarande det du får från a-kassan, eller just göra ingenting och få a-kassa? Jag skulle i alla lägen välja att arbeta istället för att gå hemma och pilla navel.

  5. Johan Karlsson

    Men om jobbet inte är värt en hög lön? Man borde väl i ett normalt samhälle inte kunna tjäna mer än var arbetet man utför är värt?

  6. Johan Karlsson

    Conny, jag fick idag reda på att en bekant är med i en studiecirkel. Ämnet för cirkeln är målning av warhammer-figurer. För detta får han 12500 kr om året. Allt han behöver göra är att skicka in kvitton på det han köpt. Tycker du att det är väl använda skattepengar?

  7. Conny Forsström

    Svar till Johan Karlsson (2010-07-26 00:31)
    Del II: Nu vet jag inte alls hur studiecirklar fungerar och finansieras, men även om de skulle finansieras av skatter är detta ett extremt exempel och troligen väldigt ovanligt. Skatt till vård, skola och omsorg, vägar och annan infrastruktur är livsnödvändigt. Med ditt exempel vill du visa att skatter (om nu studiecirklar finansieras så) går till onödiga saker. För det allra mesta går skatt till sådant som vi alla har nytta av. Åtminstone vi som inte har djupa plånböcker. Så, att vi ska ha en väl fungerande skattefinansierad välfärd lyckas du inte argumentera bort.

  8. Conny Forsström

    Svar till Johan Karlsson (2010-07-26 00:31)
    Del III: Dessutom, om du nu försöker hänvisa till nåt slags effektiviseringsargument, dina partier har redan sänkt skatterna så att utförandet av välfärden är i fara. Hur ni ens kan snacka om att sänka skatter ännu mer är obegripligt.

  9. Uffe N

    Conny: jag kan bekräfta att en betydande del av kostnaderna för studiecirklar täcks via bidrag från staten. Jag vet inte hur mycket, men det är så pass mycket att utan dem skulle cirklarna bli mycket dyrare.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.