Conny Forsströms demokratiskt socialistiska blogg

Politiska åsikter

Bidragssverige=RUT!

Det är konstigt hur högern snackar om att marknaden ska stå på egna ben. Bidrag och andra statliga ingrepp är av ondo.

Men tydligen inte ALLA bidrag. "Bidrag" så att sjuka kan överleva är hemska tycker högern. Statligt subventionerad (bidrag!!) lyxkonsumtion i form av RUT är däremot helt i sin ordning anser högeranhängarna. Kom igen nu, nu röstar vi ut dessa partier! In med ett MÄNSKLIGT Sverige! In med solidaritet, empati, välfärd och medmänsklighet.

Etiketter: , , , , , , , , ,

13 kommentarer

  1. Pensionär

    Varför missunnar du oss pensionärer att få ha rent och snyggt hemma? Jag har ingen hemtjänst och hade inte pengar nog att få fönsterna putsade och min lägenhet städad innan RUT-avdraget kom. Men nu kan jag få hjälp till en vettig summa. Härligt! Men du tycker kanske att rika villa-ägare skall få ha kvar ROT-avdrag? Vilken rättvisa är det? Nej! RUT vill vi ha kvar!!!

  2. Conny Forsström

    Svar till Pensionär (2010-09-18 09:41)
    Jag unnar alla pensionärer, oavsett inkomst, att få ta del av kommunal hemtjänst. Pengarna som använts till RUT hade kunnat användas till att anställa fler inom hemtjänsten.

  3. Uffe N

    Conny: det jag har läst om RUT säger att det är, ur statsekonomisk synvinkel, neutralt: staten får in lika mycket pengar som det kostar. Därmed är det inga pengar som ”används” till RUT. Jag är inte alls säker att det samma skulle gälla ifall staten skulle ge kommunerna ett antal miljarder så att de kunde anställa fler inom hemtjänsten.

  4. Uffe N

    Men vad gäller RUT och ROT på principiell nivå gillar jag dem inte: de är undantag från principer. Och jag tycker det är bra med enkla, begripliga regler. Alla undantag är därmed av ondo: reglerna blir svårare att förstå för gemene man.

    Jag är dock pragmatiker: om RUT och ROT gör att det blir fler som arbetar, och det inte kostar staten något, så för all del, låt RUT och ROT vara kvar.

  5. Uffe N

    Dock undrar jag över en sak: om RUT och ROT bidrar till fler jobb för att tjänsterna blir billigare för allmänheten, skulle inte en allmän sänkning av skattenivåerna åstadkomma samma sak, fast med enklare regler och mindre byråkrati?

    Även detta borde gå att få till så det blir neutralt ur statens synvinkel: skattesatserna blir lägre, men eftersom skattebasen blir större är effekten att staten får in lika mycket pengar som tidigare.

    Eller tänker jag helt fel?

  6. Pensionär

    Jag har ingen hemtjänst och hoppas att jag inte behöver det de närmaste åren. Men jag klarar inte att putsa fönstren och del tung städning själv. Skall det då behöva gro igen hemma och jag skall inte kunna se ut de kommande åren? Vet du dessutom att varje hemtjänsttimma är subventionerad med mer än 300:-? Det blir dyrt för kommunen. Nej, tacka vet jag RUT, då jag kan betala för mig till den dagen jag måste ha hemtjänst. Utan RUT-avdraget = ingen hjälp, för det har jag inga pengar till. Behåll RUT för oss pensionärer och för barnfamiljerna!!!

  7. RWR

    Uffe N: Du har helt rätt det kallas jobbskatteavdrag och vad många inom vänstern inte förstår är att ekonomin inte är ett nollsummespel!

    Om vi vänder åter till en mer socialistisk politik kommer ett ökat uttaget av skatt bidra till en krympande ekonomi och därmed mindre resurser till vård och omsorg.

    Enkelt exempel om ekonomin sägs vara 100kr totalt och man kan satsa 10 kr i skattesänkning för dom som arbetar så att man stimulerar marknaden vilket ökar ekonomin till 115 kr(tillväxt) då har man gynnat dom som arbetat men också utökat möjligheten att ge mer resurser till dom som behöver det.

  8. Emily

    Hur tänker de rödgröna kompensera oss som de ger sparken genom att avskaffa RUT? Många av oss kommer från arbetslöshet och från att ha kostat samhället i form av olika bidrag. Nu drar vi in skattepengar och tillsammans med företagen ger det faktiskt mer pengar till staten än vad avdraget kostar.
    Snacka om bidragspolitik när man vill skicka flera tusen till bidragsberoende. För en ren princip. Det kan ju inte handla om annat än gamla principer och fördomar, men vill ju behålla ROT där tanken är precis densamma…
    Sorry, men jag kommer aldrig förstå hur ni tänker.

  9. Emily

    Jag struntar i om du/ni ser det som ett bidrag eller inte. Personligen kan jag inte se det som ett bidrag eftersom bidrag sällan genererar arbeten och inkomster åt staten.
    Det jag framför allt vill veta är varför ROT blir kvar, men inte RUT. Är det ena ett bidrag så är väl det andra det också? Men det var väl en för svår fråga…

  10. Conny Forsström

    Svar till Emily (2010-09-18 22:26)
    Hela det här resonemanget är väldigt hypotetiskt eftersom er sida tyvärr lär få sitta kvar. Tyvärr för de sjuka som förväntas fortsätta betala skattesänkningar åt de rika genom alliansens stupstock där ALLA sjuka kastas ut efter en bestämd tid eftersom pengarna måste sparas åt de som har det bra och jobbar.

  11. Emily

    Eftersom det är en seriöst förd linje av de rödgröna så borde det också finnas ett seriöst argument och en vettig förklaring (eller i era ögon vettig åtminstone). Eftersom valet inte är avgjort är det knappast hypotetiskt heller. Jag tolkar det som att du inte har något svar som du inser håller att komma med.

  12. Johan Karlsson

    Conny du kan väl ändå inte påstå att Rut är ett avdrag? Är det mattekunskaperna som fallerar eller? Rut innebär bara att man betalar lite mindre skatt än man annars skulle ha gjort om man utnyttjat dessa tjänster.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.