Conny Forsströms demokratiskt socialistiska blogg

Politiska åsikter

Restaurangträsket..

Alliansen tror att sänkt restaurangmoms ska ge fler jobb. I praktiken kommer det att innebära mer pengar i plånboken för restaurangägaren i denna låglönebransch. Det kommer inte att innebära fler jobb. Till och med Reinfeldt uttalar reservationen att det åtminstone inte ger färre jobb. Konstigt att alliansen vill satsa på en så här dyr reform i en bransch med slavlöner. 5,4 miljarder för 3500 jobb (om det ens blir några nya jobb). En dyr reform som ska producera vad? Fler låglönejobb i ett låglöneträsk som restaurangbranschen är?

En sak är säker, det kommer att ge ägarna mer pengar i fickorna.

Etiketter: , , , , , , , ,

11 kommentarer

  1. Uffe N

    Jag ser ingen anledning att tro att en sänkning av restaurangmomsen inte skulle ge fler jobb. Om staten sänker momsen på det vi köper i restauranger kommer vi (som grupp, inte nödvändigtvis varje individ) att köpa mer på restauranger. Då lär det behövas fler anställda.

    Dock tror jag inte att förändringen kommer lika snabbt som sänkningen, jag tror det är mer än utdragen process: i takt med att vi upptäcker att det blivit billigare på restaurangerna kommer vi sakteligen att äta och dricka mer där, och efter det kommer restaurangerna att inse att de måste anställa fler.

    Liksom du Conny, har jag dock en invändning mot sänkningen, fast av lite annan art. Om det nu är bra för restaurangerna att sänka momsen på det vi handlar där, skulle det inte vara bra för tex bion att sänka momsen på bion? Och bra för musiker/artister att sänka momsen på koncertinträdet? Och bra för våra redan plågade bokhandlare att sänka bokmomsen?

    Enkelt uttryckt vore det väl bra att sänka momsen generellt, istället för att välja ut ett område och sänka momsen bara där? Jag tycker nämligen inte om särlösningar, jag tycker generella lösningar är mycket bättre: samma regler borde gälla överallt. Genom att ha enkla, genomgående, regler, med så få undantag som möjligt, borde staten ge oss medborgare en bra chans att förstå skattereglerna och göra rätt för oss.

    Jag inser att oavsett vilka regler som finns kommer en del att fuska, och inte göra rätt för sig, men det hör inte till diskussionen huruvida vi skall ha undantag och särregler eller om vi skall ha enkla regler med få (om ens några) undantag.

  2. Conny Forsström

    Svar till Uffe N (2011-08-21 11:26)
    Fler låglönejobb alltså..i stil med RUT. Det är regeringens recept. En armé av underbetalda arbetare. Restaurangbranschen är troligen det värsta träsket som finns gällande låga löner och dåliga arbetsvillkor. Kanske är det så att det finns för många restauranger när dessa inte ”tycker sig ha råd” att betala bra löner.

  3. Krister Klermalm

    Uffe: Skulle du ta ett jobb hos ett oseriöst företag med usla arbetsvillkor och låg lön där den kan vara utebliven i månader?

    Tackar du nej till ett sådan arbetsplats av ett ansvisad jobb ifrån AF så blir du utan ersättning av A-kassan.
    Valet mellan arbetslös, inget jobb att gå till än arbet i usla förhållande för sin försörjning, så är i det sammanhanget bättre att vara arbetslös.

  4. Uffe N

    Så länge man får betalt enligt gällande kollektivavtal är ett låglönejobb inom vilken bransch som helst bättre än att vara arbetslös, tycker jag. Jag förstår dock att om man är specialist inom något så vill man inte byta bransch, eftersom det skulle medföra en avsevärd lönesänkning.

    Krister: jag skulle inte vilja ha ett jobb hos ett oseriöst företag med usla villkor, det tror jag ingen vill ha. Men kan vi hålla diskussionen till de företag som faktiskt är seriösa, som betalar lön till sina anställda och har ”schysta” villkor? Annars kommer vi att kunna diskutera oss blåa i ansiktet utan att komma någon vart. Det finns säkert oseriösa företag inom de flesta branscher, och det är bra om alla får veta att de är just oseriösa (och på vilket sätt), så att man kan undvika dem.

  5. Krister Klermalm

    Uffe: Vad är din inställning till att när du tackar nej till ett ansvisad jobb ifrån AF som inte är gynnsamt för dig så blir du utan ersättning av A-kassan.
    Jag finner det onödig låsningar för ens framtid och kan leda till krångel i en del av ekonomiska skäl och regeltrångel.
    Hur kommer det sig att AF återkommande får in samma oseriösa företag trots det är känt att dessa inte sköter sig. Det är fel i deras direktiv och rutiner ifall det släpps förbi i systemen.

  6. Uffe N

    Grundprincipen måste vara att om AF säger jag skall söka ett jobb är det helt rätt att jag blir av med A-kassan om jag låter bli att söka det, eller om jag vägrar att ta det om jag blir erbjuden jobbet.

    Jag tycker dock det borde finnas möjligheten för sökande att vägra ta ett jobb (alternativt säga upp sig om man redan är anställd) om företaget är oseriöst. Men då uppstår genast ett antal svåra frågor: vem skall bestämma att företaget är oseriöst? Hur ”seriöst” måste ett företag vara för att inte vara ”oseriöst”?

    Det är just denna gränsdragning som gör att jag tycker det är enklare att inte tillåta undantag: ta/sök jobbet eller så blir du av med A-kassan. Men skulle det dyka upp ett enkelt sätt att avgöra om ett företag (och dess ledning) är seriöst så kan jag tänka mig ändra inställning.

    Det borde finnas (och finns, så vitt jag vet) möjligheten att tacka nej till jobb bara för att det är för dåligt betalt i förhållande till vad jag haft tidigare. Det skall inte vara så att, för att komma med ett exempel, en ingenjör inom mikroelektronik vars arbetsgivare gått i konkurs, måste steka pommes frites på McD bara för att det var hans tur att söka just det jobbet på AF.

  7. Krister Klermalm

    Detta krav ifrån AF att söka det jobb de ansvisar leder även till onödiga högar av jobbansökan bland företagen. Och ska kunna tacka nej när du själv ändå kan se att det här jobbet får jag inte ändå av mina kompetens. För vissa anvisningar säger sig själv att chanserna är små. Då är kravet orimlig att bli av med A-kassan.

    Företagen av de som tar emot ansökningar tycker själva att det är galet att detta råder i onödan administration och är kostsamt för dem. Då är det bättre som AF säger ändå till en arbetssökande att ta kontakt med företaget själv med CV:n och följer upp av egna kontaktena, så är procentuellt även ger mest chans till jobb. Så med den reotirken kan AF sluta då med ansvisningar som ger mindre resultat av jobb.

    Det finns några paramentrar att använda sig av på vilka som inte är skötsamma:
    – De arbetsgivare som inte skriver en arbetsgivarintyg samt referens underlag.
    – Att det inte förekommer lönespecar för den anställde för korrekt tid och lön.
    – Det ska inte förekommer McDonald metoder på företaget.
    – Följer kollektivavtalen inklusive pension-, sjukförsäkring etc utan att behöva skriva fackligt på det. Har företaget bättre förmånen och villkor än det så är det bara positivt.

    Utöver de så kan AF med facken lyssna vad de anställda och de fd so mhar jobbat på företaget av en uppföljning av det anvisade jobb för bätrte koll på seriösa och oseriösa. Vad det ska kompliceras och ställas sig i frågandeställning utan istället finna till rätta med detta. Samt konstruera om systemena och ändra byråkratin och lagar mm till ett mer tryggare och säkrare system för jobbsökande och företagaren.

    I det politiska retoriken, särskilt ifrån moderat håll, på talar om att alla jobb är viktiga och du ska ta vilka jobb som helst – det innebär ju att en ingenjör inom mikroelektronik steka pommes frites på McD av ett jobb via AF. Samtidigt finns den möjligheten att tacka nej ifall lönen är på et viss procent lägre än förra. Då funkar inte kravet med anvisade jobb.

  8. Krister Klermalm

    Ska detta krav finnas så ska för tusan också AF sköta sitt jobb att förtroendet bland företagen om AF stöd insatser vid en anställning av en med funktionsnedsättning ska ligga mycket mer än på låga 40%. Dessutom ska det finnas tillgodosedda resurser av arbetsmiljö vid arbetsökandedatorer med program och konfugeration som är tillhjälpt vid sitt arbetsökande och CV skrivandet. Är det inte godkänt så kan denna krav att ta jobbet via AF inte rimlig ihop med att söka jobben själv.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.