Conny Forsströms demokratiskt socialistiska blogg

Politiska åsikter

Kontrollmyndighet för äldrevården

Detta föreslår idag kristdemokraterna. Istället för att satsa på den kommunala vården så vill man slösa pengar på en kontrollmyndighet för privata och kommunala äldreboenden, som i många fall antagligen kommer att vara tandlös i sina ageranden.

Åtgärder för galleriet för att lugna folk och se till att privata ägare kan fortsätta jaga högsta vinsterna till lägsta kostnad med så få anställda och till så dåliga löne- och arbetsvillkor som det är möjligt.

Att privata företag i äldrevården avskedar människor som vågar vara kritiska (det som hände i veckan) är bara ytterligare ett tecken på den omänsklighet som jakten på fina kvartalssiffror framkallar, och som s.k. potemkin-kulisser i form av tandlösa kontrollmyndigheter antagligen aldrig kommer att reagera på, utan istället hänvisa till "att detta inte går att leda i bevis".

Etiketter: , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

4 kommentarer

  1. Uffe N

    Jag ser ingen anledning att klanka ner på ett parti som vill låta staten kontrollera att medborgarnas skattepengar går till det de är avsedda till.

    Bara det faktum att en verksamhet drivs av stat, landsting eller kommun är ingen garanti för att den drivs på ett bra sätt, eller att den drivs i enlighet med lagarna som reglerar verksamheten.

    Om det vore så att all statlig verksamhet sköttes exemplariskt kunde vi skippat en hel del myndigheter: Riksrevisionen, till exempel. Och om all privat verksamhet sköttes exemplariskt skulle vi kunna lägga ner skatteverket, eftersom alla skulle betala den skatt de är skyldiga utan anmodan.

    Nu är världen långt ifrån idealisk, och jag tycker vi kan ha en myndighet som kontrollerar den verksamhet som staten tillåter. Varför skulle äldrevården vara undantagen, när vi har en skolstyrelse med befogenhet att inspektera alla skolor i landet?

  2. Conny Forsström

    Svar till Uffe N (2012-01-29 02:05)
    Blogginlägget ifrågasätter att det överhuvudtaget får finnas privat vinstdrift inom skola och vård, och när man dessutom måste kontrollera denna vinstdrift ständigt då den inte har något som helst etik-tänk, blir det bara absurt.

  3. Uffe N

    Att du är motståndare till privat verksamhet kommer inte som en överraskning för mig. Men jag vill påpeka att statlig/kommunal verksamhet inte per automatik bedrivs på ett bra sätt, eller i enlighet med gällande lagar. Så jag tycker vi kan ha en kontrollmyndighet, som gäller även icke-privat verksamhet.

  4. Conny Forsström

    Svar till Uffe N (2012-01-29 10:46)
    Privata företag får finnas och sälja tv-apparater, kläder, datorer, telefoner, mat osv osv. På sådana områden gör deras vinsthunger åtminstone mindre skada.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.