Ekergårds mat & biologi

Blåbärsextrakt är artonhundratalsteknologi

En historia från tiden jag var på en jobbsökarkurs hos Iris Hadar. Under ett föredrag sa föreläsare, av någon anledning, att apoteken säljer kosttillskott med extrakt av blåbär, men att inget av de extrakten tillverkas i Sverige. Skämtsamt kan man undra om han menade det som ett förslag? Ville han att någon av oss skulle starta tillverkning, i industriell skala, av blåbärsextrakt? Kanske tyckte han att vi var lata som var arbetslösa, när vi hade kunnat starta en kostillskottsindustri istället?

Allvarligt talat undrar jag om man gör syra bas extraktion av blåbär? Jag undrar eftersom vi gjorde många sådana extraktioner på universitet. Och i sammanhanget det finns en intressant serie från BBC, Victorian pharmacy, där de, faktiskt i första avsnittet, bl.a. gör en syra bas extraktion av kinin med 1800-tals metoder. För att göra hemmagjord tonic water till Gin & tonic*. Jag postar videon här. Jag har givetvis inte copyright. Serien är uppladdad på YouTube av kanalen Timeline som klart och tydligt skriver att de har tillstånd.

Här kan man leka med tanken på att själv göra en extraktion av blåbär. Som jag tidigare skrev Resveratrol är så 00-tal, innehåller blåbär den intressanta molekylen pterostilben. Intressant eftersom den dyker upp i anti-åldrande sammanhang. Men jag misstänker att ingen skulle tycka det var kul och jag har inte tillgång till labbutrustning eller kemikalier.

***

Orelaterat. En annan sak som hände på Iris Hadar var att en tjej där, en dag hade sminkat runan algiz, ᛉ, på sitt ansikte. Jag känner till runan eftersom konstnären och forskaren Joe Davis, år 1988, syntetiserade en kod för runan i DNA. Varpå han lade in DNA:t i en bakterie. Och jag antar att detta är den fullkomligt normala anledning till att känna till runan algiz.

*Skämtsamt, om din bartender inte själv extraherar kinin till drinkarna, är det fusk och ska anmälas till Henrik Ennart.

Etiketter: , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.