Ekergårds fisk och grönt

Nödmat eller tilapia

Våren 2020, i början av pandemin, klagade jag över hyperbola rubriker. Engelskspråkiga i både sociala media och i ”gammelmedia” gillade att jämnföra covid med digerdöden eller fiktiva pandemierna i t.ex. Maddaddam-trilogin och Station eleven. Obehandlad lungenpest, precis som sjukdomarna i nämnda romaner, har 100 % dödlighet, något ni kanske kommer ihåg att covid inte har. Nu när vi har energikriser och matkriser skulle motsvarigheten till dessa hyperbola rubriker vara att jämföra nutiden med t.ex. svältåren 1867-69 – eller för att ta ett exempel känt för engelskspråkiga jämföra med den irländska potatishungern. Men av någon anledning sparar de i detta fall på krutet. De rekommenderar inte att vi, likt under historisk hungersnöd, ska samla in nödmat. (För vad det är värt, jag misstänker att dagens kriser är värre än covid.)

Nåja ett exempel på nödmat här uppe, för bl.a. nybyggarna i Lappland och under svältåret, var ju isländslav (Cetraria islandica). De blandade islandslav i bröd och gröt. Är det vad vi ska börja göra nu? Ja, förhoppningsvis överdriver jag. Om inte annat funderar jag på om inte lupiner är ätbara? Om nybyggarna förr i tiden hade en invasion av ätbara lupiner på sin hand, skulle de ha komplimenterat sitt korn med det, inte lav. Men nej, det fanns inget enkelt svar på om de är ätbara eller inte. (Olika arter av lupiner och olika tillagningsmetoder gör tydligen skillnad.)

Okej om jag ska lämna den typen av möjliga katastrofer. Jag har faktiskt på grund av levnadskostnadskrisen, eller kanske framförallt på grund av nyfikenhet, tittat efter i asiatiska affärer om frusna påsar med fisken tilapia skulle vara en billig proteinkälla? Det finns en anledning till att tilapia är den näst mest odlade fisken i världen. Den är billig att föda upp. De verkar sälja 500 g tilapia för 65 kr. Inte så dyrt för animaliskt protein, men inte heller det billigaste? Däremot kan man fantisera om att födda upp egen tilapia. En bekant byggde om sitt hemmaspa till ett fiskrum med flera akvarium där i första hand just tilapia (oreochromis niloticus) simmar omkring. De har rest runt och hämtat 500 l akvarium via blocket och dylikt.

Mitt bästa foto från nämnda fiskrum. (Och om det är min bästa bild, förstår ni hur dåliga resten av mina bilder därifrån är.)

Det är också en hobby. Plus en del animalisk protein. Jag undrar om man kan komplettera tilapia-foder med lupiner och lavar? Eller om man vill vara seriös, just foder är ett problem med tanken på att odla tilapia själv. Foder är dyrt.

Etiketter:

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.