Våldtäkt gavs som order uppifrån

Det rapporteras om att ukrainska kvinnor våldtas i kriget. Ukrainas utrikesminister Dmytro Kuleba menade att han fått rapporter om detta. Även ukrainsk media rapporterar om att ukrainska kvinnor våldtagits av ryska soldater allt eftersom de ryska trupperna tar sig allt längre in i Ukraina.

Andra världskriget brukar nämnas som ett krig då militära våldtäkter av civila blev ett massfenomen, men det var först under Bosnienkriget (92-95) och kriget i Rwanda (94) som frågan började diskuteras internationellt. I dessa krig gavs våldtäkt som order uppifrån till soldaterna att systematiskt använda som vapen. Vad som är mycket känt är ju också hur IS-soldater kidnappat kvinnor och barn i Syrienkriget för att förvara dem som sexslavar.

Våldtäkt är ett billigt och effektivt krigsvapen, men det är ett brott mot mänskliga rättigheter. FNs säkerhetsråd har tagit flera viktiga resolutioner (en kraftfull rekommendation som skrivs under av alla permanenta medlemsstater) när det gäller sexuellt våld i krig. 2008 kom en särskilt viktig sådan. Den fördömer våldtäkt och annat sexuellt våld i konflikter. Den slår fast att våldtäkt även kan utgöra ett brott mot mänskligheten och räknas som folkmord.

En person som våldtas kan dras med stigmatiserade skamkänslor i resten av livet. I fall där våldtäkten resulterar i ett barn kan också stigmat följa med barnet hela livet, det är på så sätt ett vapen som ger skador i flera generationer. Att bli våldtagen söndrar och demoraliserar (bryter ner människors stridsmoral för att få dem att kapitulera). Det förstör samhällets sociala strukturer och kontrollerar lokalbefolkningen. Än i dag kämpar kvinnor för att få våldtäkter som begicks under kriget på Balkan erkända som krigsbrott.

Anledningarna till att våldtäkt används som vapen i krig är flera. Som tidigare nämnt kan det vara en order uppifrån, men forskningen på det här området, som nu baserar sig på flera krig, visar att det oftare är tolererat än beordrat. I ett krig sätts många av de normala reglerna ur spel. Ett starkt stresspåslag, en värld och tid som är kaotisk gör att många människor gör saker de annars inte skulle ha gjort. Gränser skjuts på till orimlighet och det som ansågs som fruktansvärt för några veckor sedan berör knappt idag.

Historiskt finns det exempel där våldtäkt fungerat som en belöning för soldaterna. När de erövrat ett område skulle de också få erövra kvinnorna. Det finns också exempel på krig där våldtäkt används som tortyrredskap. Där familjemedlemmar tvingats våldta någon i familjen, eller tvingats se på när någon våldtas.

Det är inte bara kvinnor och barn som våldtas. Även män våldtas, men de har tidigare rapporterats som ”tortyr” istället för sexualbrott då det är mindre skambelagt. Även inom militära grupper förekommer det våldtäkt, för att upprätthålla hierarkier.

Den 19 juni är internationella dagen mot sexuellt våld i konflikt. 

5 kommentarer

 1. Arbetare

  Vi har ju även en viss religion där utövarnas heliga bok på flera ställen legitimerar och till och med uppmuntrar till våldtäkter , framför allt mot kvinnor tillhörande andra religioner än deras .

  En våldtagen kvinna måste dessutom ha fyra manliga vittnen till brottet för att kunna få upprättelse , i annat fall blir det istället offret som bestraffas.

  Jag har aldrig hört någon inom Mp protestera mot detta solklara förtryck….

  • Emma Lindqvist (inläggsförfattare)

   Jag tror du måste läsa på. Miljöpartiets politik grundar sig i miljö- freds- och kvinnorättsrörelsen. Vi protesterar mot alla typer av förtryck mot andra människor. Enligt Miljöpartiet är våldtäkt och sexuella övergrepp är aldrig acceptabla någonstans. Inte inom någon religion, inte inom någon rörelse. Inte under några omständigheter.

   • Arbetare

    Ni har aldrig protesterat mot kvinnoförtrycket inom Islam .
    Tvärtom har ni stött islamister dels genom att ge dem maktpositioner inom er organisation , dels genom att offentligt stå på deras sida då de hamnat i blåsväder.
    Milli Göruz , Mehmet Kaplan , Salahaden Raoof , listan kan göras hur lång som helst över Mp-folk som visat sig ej kompatibla med västerländska värderingar.

    Det känns som om det finns mycket kvar att göra för ett parti som påstår sig värna om kvinnors rättigheter….

    • Emma Lindqvist (inläggsförfattare)

     Vi anser inte att islam står för kvinnoförtryck. Men det finns kvinnoförtryck inom islam. Som inom andra religioner. Isamism är däremot inget vi står bakom.
     Vi har gjort upp med en del konflikter som har rört muslimska personer, likt personer med annan religiös eller ickereligiös bakgrund, men listan kan inte alls göras hur lång som helst. Inte i det närmaste jämfört med hur många rasister som SD gjort upp med till exempel. I alla partier finns fler eller färre interna konflikter att hantera. I t ex SD skulle jag säga att det finns fler.
     Och när det kommer till de västerländska värderingarna? Hur mycket handlar de om de 25 kvinnor i Sverige som mördas av män varje år, eller om de 13 000 kvinnor som tvingas lever gömda i Sverige, eller de 75 000 kvinnor som varje år i Sverige utsätts för någon typ av partnervåld?
     Mäns våld mot kvinnor, våldtäkter, sexuella övergrepp, de finns i alla länder, alla kulturer, alla religioner. Det är aldrig acceptabelt.
     Om du vill kan jag räkna upp ett urval från vad MP gjort genom åren i opposition och regering för våldsutsatta kvinnor och barn, oavsett vilken religon de tillhör. Återkom om du vill ha en sådan lista.
     Och återkom när du har något att säga om sexuellt våld, vilket blogginlägget handlar om. Inte om religioner eller kulturer.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.