Sexuellt våldsutsatta i Västerbotten saknar spetsvård

Miljöpartiet i Västerbotten vill bygga en spetsvård för sexuellt våldsutsatta inom Centrum mot våld i Umeå, Skellefteå och södra Lappland.

Mäns våld mot kvinnor och barn är ett av våra största samhällsproblem. Att mer än halva befolkningen har anledning att vara rädda eller vara på sin vakt i så många sammanhang att vi inte ens tänker på det, det är något som vi i Miljöpartiet aldrig kommer att acceptera.

Det sexuella våldet är utbrett. Nästan var tionde person i Sverige uppger att hen har blivit utsatt för sexuella övergrepp. De allra flesta är kvinnor och flickor. Under år 2020 anmäldes 9 360 våldtäkter, men eftersom mörkertalet är så oerhört stort så räknar organisationer som arbetar med detta, med att det sker cirka 100 våldtäkter om dagen i Sverige.

Vi har träffat många i Västerbotten som arbetar och är engagerade inom arbetet mot det sexuella våldet. Och vi kan konstatera att skulle alla som har blivit utsatta vara öppna med det, så skulle det bli tydligt att detta kan liknas vid en folksjukdom. Gruppen är så mycket större än vi kan ana. Det handlar om människor som allt ifrån har blivit utsatt som barn till att ha tvingats till sex mot betalning, levt i en destruktiv relation eller helt enkelt blivit utsatt av en bekant på en fest eller liknande.

Många av de här personerna lever med upplevelsen, som ofta blivit ett trauma, i hemlighet. Det trycks ner, bort, och vill inte på något sätt återupplevas igen. Det kan med stor risk leda till att traumat gör sig påmint på andra sätt. Genom depression, oförmåga att vara en god förälder, fibromyalgi eller annan fysisk smärta, oförmåga att ingå i en partnerrelation, olika tecken på psykisk ohälsa, kronisk smärta i underlivet. De fysiska symptomen kan personerna senare i livet söka hjälp för, och inte sällan krävs långa utredningar och stort behov av sjukvård. Det krävs en uppmärksam sjukvård för att förstå vad i problemen grundar sig. Den här vården skulle kunna ha undvikits om personen fått hjälp i tid.

Vi saknar spetsvård och behandling för de personer i Västerbotten utstått trauma på grund av sexuellt våld. Den spetskunskapen vill vi i Miljöpartiet bygga upp inom Centrum mot våld genom att tillsätta de resurser som krävs. Jag hoppas, och tror, att alla andra partier håller med oss i det här förslaget.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.