”Vi är på väg mot en värld som inte går att leva i”

Det säger FNs generalsekreterare António Guterres. FNs klimatrapport som kom tidigare i veckan säger det igen, det vi alla vet: Tiden är knapp. Klockan tickar.

Det är lätt att bli rasande, raljerande och sedan ledsen och håglös. Jag har gått igenom alla stadier. Men vad ska jag göra? Sluta slåss för mina barn? Aldrig i livet.

Tekniken finns. Vi har kunskapen. I stort sett alla världens länder är överens. Vi ska nå nettonollutsläpp. Varför händer det inte mer??? Varför har diskussionen om kärnkraftens vara eller icke vara blivit en debattfråga i Sverige? Ge mig ETT forskningsteam som säger att kärnkraften är en betydande del i framtidens energisystem? Allt visar på att sol och vind är det som ger mest effekt för pengarna. Varför har inget annat parti i Sveriges riksdag en plan för hur vi ska leva cirkulärt och inte tärande? Gång på gång påminns vi om att politiker i Sverige tar beslut utefter vad som ser bra ut för den närmaste mandatperioden. Och i många andra länder inte ens det. Det viktigaste av allt är att behålla makten, på bekostnad av… typ allt.

FNs tredje delrapport säger att utsläppen måste halveras inom 8 år. Men de fortsätter att öka. Miljöpartiet har i många år blivit beskyllda, av framför allt M och KD att vi inte driver en effektiv klimatpolitik. Den enda politik som M har för klimatet är att bygga kärnkraft. Förutom att det är farligt så är det SKITDYRT! Allt visar på att sol och vind är det ekonomiskt mest effektiva. Vi har tjatat, om och om igen: Vi måste göra mer, snabbare, driva på! Nu har vi kommit till ett läge där CCS (infångning och lagring av koldioxid) har blivit absolut nödvändigt. SKITDYRT! Nu kan vi snacka dyr omställning och ineffektiva medel.

Kom igen nu världen. Vi kan ju om vi vill.
Kom igen nu väljare. Ställ krav på oss politiker. Vilket parti vi än tillhör. Vi måste göra mer, och göra det snabbare.

Om du inte vill lyssna på politiken. Lyssna på forskningen.
Lätt att ta in via radioprogrammet Klotet.
https://sverigesradio.se/avsnitt/efter-fns-klimatrapport-sa-kan-skogen-och-koldioxidinfangning-radda-oss-ur-klimatkrisen

7 kommentarer

 1. Bergis

  Det är ju bara att ni i Miljöpartiet åker ner till Indien och Kina och ber dem stänga sina kolkraftverk så är ju problemet löst. Lilla Sverige med sina knappt mätbara utsläpp kan inte rädda hela världen.

  • Drutten

   Visst kan vi bygga många fler vindkraftverk MEN då ska dessa kolosser också byggas vid gröna lund, vid slottet, vid globen ja minst 30 st i stockholm.. ström behöver ju Stockholm. Dessa kolosser ska inte bara byggas ute på landsbyggden. De ska byggas i städer så inte bara landsbyggdsbor får lida av dessa kolosser och dess oljud. Ström vill storstäderna ha bara dom slipper vindkraftskolosserna.Bygg vindkraft jämt i landet men då ska ta mig tusan dom också byggas i Stor stockholm, göteborg, malmö med flera storstäder inklusive Umeå.

 2. arbetare

  FN är tyvärr en organisation som sedan årtionden passerat sitt bäst-före-datum och präglas av korruption , nepotism och verklighetsfrämmande utspel .

  Vi som är lite äldre minns att FN de senaste 50 åren ständigt hotat med domedag , översvämningar och total utrotning av bland annat isbjörnar , människor och glaciärer .

  Den här gubben går igenom skojeriet ordentligt .
  https://www.youtube.com/watch?v=ciE2veBCf1g&ab_channel=VancouverSun

  Isbjörnar och människor verkar fortfarande föröka sig hur bra som helst och glaciärerna som förutspåddes försvinna någon gång på 80-talet finns kvar .

  Snön som Mp:s språkrör påstod skulle vara ett minne blott innan år 2000 ligger fortfarande knädjup på gården idag den 11/4-2022 och Maldiverna som enligt FN:s miljöexperter skulle försvunnit under den stigande havsytan för årtionden sedan bygger flygplats på flygplats för att kunna ta emot alla turister som vill se allt den fantastiska ögruppen har att erbjuda .

  • Emma Lindqvist (inläggsförfattare)

   Om det är översvämningar, utrotning av arter och glaciärsmälntning som FN varnat för i 50 år så blir jag mycket bekymrad om du säger att de har fel. Varje år rapporteras om fruktansvärda översvämningar där väldigt många människor drabbas hårt. Tyskland i somras. Vi ska väl tillägga att vi de senaste åren också får hör att snittemperaturen slår höjdrekord. Ang utrotningar så går vi mot planetens sjunde massutrotning av arter (senast var när dinosaurerna dog ut). Ang glaciärernas smältning kanske du har missat att isen i Arktis drastiskt har minskat. Forskare som har befunnit sig i Kebnekajse sedan 80-talet för att studera glaciären där larmar om en smältning som går oroande snabbt.

 3. Sven

  Koldioxidutsläppen är större än nånsin ,vet du varför .Jo för att kunna göra denna omställning går alla fabriker på högvarv, nya bilar ska fram ,solceller ska fram, vindkraftverk ska byggas. Denna omställning skulle ha skett i en saktare takt, nu peakar utsläppen . Vet du Emma hur många fler kolkraftverk kina bygger bara för att kunna möta vårt behov av så kallade klimaträddande teknik.

  • Emma Lindqvist (inläggsförfattare)

   Jag håller med dig Sven, vi skulle ha börjat för minst 40 år sedan, då MP bildades och påbörjade kampen för en rättvis omställning. För varje år blir om ställningen allt dyrare, ineffektivare, svårare och mer radikal. För att inte tala om CCS-tekniken som vi tvingas till. Så, ja, skulle vi ha påbörjat detta får många år sedan skulle vi inte ha varit där vi är idag.

 4. Drutten

  Kanske är det så att människan står på tur att försvinna från jorden, kanske det ska till för jordens överlevnad, kanske är det så….

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.