Värden i att se sig omkring. 

Jag sitter i en Scania vid en vägkant i Norrbotten och har gått ner genom Pite älvdalen från storforsen och neråt ikväll. 

Tänk vilket fantastiskt värde det finns i att ha fått träffa alla dessa skogs ikoner runt om i norra Sverige i flera års tid, uppgifterna jag har i denna skogskörning sommartid är (för mig) så lättöverblickade att jag hinner prata med lokala intressanta personer som ofta har fötterna mitt i skogsbruket. 

Idag har jag pratat med en gubbe i 75 års åldern som varit skogsvirkesköpare i ett för oss  avlägset område en stor del av arbetslivet och vi har hunnit diskutera och reflektera över lite allt möjligt. Mycket trevligt. 

Han berättade om italienarna som bor i ett hus i närheten av honom och om hur de är emot vad vi kallar ”skogsbruket”. 

Det är lite komiskt att om inte skogsbruket pågått i generationer då hade de nog inte hittat något hus inom ett brano stort område ifrån där de bosatt sig. 

Skogsbruket har varit helt avgörande för stora delar av Sverige och kommer så vara även i framtiden. En skillnad har blivit genom maskiner som en, gör hundra mans jobb. 

För politiken betyder detta utmaningar som tyvärr inte utmanas något vidare, däremot är det en obehaglig iver åt att genom skatt på avstånd och en möjlighet för vem som helst att överklaga skogsavverkning samt stora marker som tas ur produktion riskera ta de jobb som idag finns. 

Här är det en problematik för landsbygden, det är så uppenbart när jag ser avstånden och förutsättningarna. Jag förstår av det jag sett att många tycker att de motarbetas av Stockholm och det värsta är att det får fortsätta år efter år. Vi måste börja se hur skogen kan skapa fler jobb, och vilka vidder, vilka skogar, vilka möjligheter. 

Så många vet så lite om verkligheten i skogarna och vilken den varit, så få vet så mycket. 

Fredrik Jacobsson  (c)

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.