Skolnedläggning i Vindelns byar – Ett skott i axeln som aldrig kommer läka

Det är tio år sedan jag flyttade ifrån Vindelns kommun, familjegården i grannkommunen var en helt oemotståndlig utmaning och möjlighet. Jag var tjugoett och mitt i ungdomens nöjen med allt vad det innebar. Att satsa på det jag gjorde och att då lägga alla korten på bordet för att köpa ett skogshemman i grannkommunen är inget man egentligen borde behöva göra i den åldern, det finns mycket annat som är roligt, men som vanligt såg jag tio, tjugo, trettio år framåt och det är jag glad för nu 😉

Jag kunde aldrig tro då att jag skulle få anledning lägga mig i debatten som sker i Vindeln om dess skolor nu.

Det jag kom till var en by med åldrande befolkning med smått eftersatt underhåll på sina hus. Husen var ganska lågt värderade i området och det gick köpa ett helt okej hus för 300 000-500 000. Vännäs stack inte ut på något speciellt sätt när det gällde samhällsservice jämförbart med grannkommunerna, till exempel var byskolorna kvar i Vännäs och hos grannarna Nordmailng, Vindeln, med fler.

I Hällfors var skillnaden som skulle visa sig viktig på sikt, inget man såg då, en friskola vars drift sköts av föräldrarna fanns.

2012 var året  när jag själv gav mig in i den politiska världen vilket gjorde att jag hade en del insikt i byskolenedläggningen som skedde i Vännäs 2013. Det var majoriteten (S), (v), (mp), med stöd av (m) som markerade sin syn på byarnas utveckling. När man lade ner Tväråbäcks, Pengsjös och Bråns skolor stödde man det mot att det var en besparing på ca 5 mkr/år (tycks jag minnas). Det kan hända att driften sparade en par miljoner men när majoriteten samtidigt satsade på en stor vegaskola som skulle innebära en investering på 80 mkr (landade på oklart, ingen konstnadsredovisning har skett,  troligen ca 125- 130 mkr) då blir det oklart för mig hur väldigt billigt det egentligen blev.

Vi har en situation i Vännäs som är helt fantastisk och olik våra grannars, tre mil mellan kommungränserna gör att det finns logistiska fördelar emot grannarna som har 7-8-10 mil mellan desamma. Det gör att hemtjänsten inte behöver färdas lika långt och kan ha ett ställe utgå ifrån. De byar som förlorade sina skolor har (trotts allt) högst 15 km till en skola/barnomsorg. Vi har ett näringsliv som vi inte alls tar för givet som satsar på ”Det upplevelsebara Vännäs”, ta Leva gård, föreningen söjdarnas hus eller Glassbonden som exempel. Under åren 2010-2020 har det politiska klimatet varit bra för samarbete mellan kommun o näringsliv vilket också borgat för ett bolag till 51 procent ägt av näringslivet och till 49 kommunen där kommunens kommersiella fastighetsbestånd ingår. Vi har upplevelsenära Vännäs i botten och det med närheten till Umeå ger oss befolkningsökning som också räddat oss många gånger när kronorna ska räknas inför och i slutet av året. Jag vill ge min gode vän centerledaren en stor eloge i det 😉

Vad har jag missat? Jätteviktigt! Vi har ett bostadsbyggande, både i kommunal och i privat regi. Utan det hade inte resten fungerat. En del i det har vi fått gratis av Umeå, bostadspriserna har stigit och det gör det möjligt för barnfamiljer bygga en villa och det gör det möjligt för någon att hyra ut nya lägenheter.  Vi har i det stora hela en väldig framtidstro i Vännäs och det gör nästan inget omöjligt för den som vill investera.

Jag får inget mothugg om jag säger att vi hade haft råd ha kvar byskolornas drift och vi hade med lite nytt tänkande kunnat klara den så omtalade pedagogiken. Det hade varit en ytterligare positiv drivkraft för upplevesenära Vännäs. Jag tycker de som röstade bort våra skolor 2013 ska förklara varför ett hus i min by Hällfors som (har kvar friskolan som klarar pedagogiken) är dubbelt så dyrt efter en budgivning jämfört med ett hus sex kilometer österut där skolan försvann 2013. Det var en del av priset.

Till Vindeln.

Det jag lämnade för tio år sedan var en avlång by där affären året efter skulle lämnas åt sitt öde av konsum, en camping med helt fantastiska vyer där det förvisso fanns privat kapital som börjat investera- utan lönsamhet, en skola som hade klarat en runda av nedläggningsiver, ett bostadsbestånd som sett likadant ut sedan 70- talet

OCH!!!!! Ett träförädlingsföretag som blomstrade och såg ut att kunna växa, drivande ungdomar som startade entreprenadföretag, en generation industriarbetare som åkte arbetarbuss till och från Vindelns blomstrande näringsliv, rejäla bondeskogar.

Vad har hänt i Granö sedan dess, mina jämnåriga bor kvar, har skaffat familj och renoverar sina hus trots relativt låga huspriser, affären blev räddad av näringslivet och 2019 utsedd till Sveriges bästa matvarubutik, campingen har näringslivet satsat tiotals miljoner i och den är ett internationellt resmål. Tegsnäs hus har grundats, Granö bostäder (näringslivet) har för planer att bygga bostäder, Kommunens fastigheter ser exakt likadana ut och skolan och förskolan har man mer eller mindre bestämt sig för att den ska läggas ned. Detta trots avståndet till Vindeln som är cirka 25 km och för vissa, ta till exempel Vidstrandsnäs närmare fyra mil till det de då hänvisas till.

Med andra ord, i Granö blomstrar näringslivet och det finns ett driv i byborna som skriker framtidstro. Och kommunen är inte med på tåget.

Om något är ett exempel på dålig kommunal förvaltning och noll känsla för framtiden så måste det vara detta.

Bybor i Granö, vad blir era hus värda?

Sedan har vi Hällnäs som är cirka tjugo kilometer norr om Vindeln, förslaget nedläggning skola och det finns de som bor och jobbar på orten. Holmen har köpt Martinsons och gamla sågområdet i Hällnäs bara skriker möjligheter för ett blomstrande företagande på sikt. Hällnäs handelsträdgård har satsat tiotals miljoner senaste åren och kommer vara i behov av människor som arbetar där och de vill givetvis bo i närheten. Lameco har också flertalet anställda och ska deras personal kanske hamna i ett läge där de ska skjutsa sina barn till Vindeln på morgon och kväll 20 km *2*2=80?Eller ska barnen ta sig till bussen i sex-sju års åldern? Tror ni någon som Hällnäs bär skattekraft åt bor kvar i Hällnäs under de förutsättningarna?

Bybor i Hällnäs, vad blir era hus värda?

Sedan har vi Åmsele, allt som Hällnäs men de har över fem mil till Vindeln. Om Larssons snickeri ska ha arbetskraft hur ska de kunna attrahera någon flytta till Åmsele, ännu värre, vilka småbarnsföräldrar kommer vilja bo kvar i Åmsele utan skola och förskola? I Åmsele hade kommunen för avsikt lägga ner äldreboendet Åmbacken för femton- tjugo år sedan, byborna tog över och räddade det, nu har kommunen tagit tillbaka det. Jag tänker att bor man i Åmsele och får vardagen gå ihop med avstånden då är det redan fullt upp om skola, förskola finns på orten, jag skulle säga att man dödar framtidstron eller rent utav förutsättningarna i Åmsele med ett klubbslag om man lägger ned skolan och förskolan.

Bybor i Åmsele, vad blir era hus värda?

Vindelns imponerande näringsliv som vilken kommun som helst är lite avis på tex Rototilt, Indexator, Cranab, Vimek, Tectel, Fahlgrens Åkeri, Hällnäs handelsträdgård, Tegsnäs, Tegsnäshus, Granö beckasin är beroende av att byarna fungerar och att kommunen växer både i tätorten och på landsbygden. Näringslivet gör mycket mer än i andra kommuner.

Vindelns kommun har inte byggt några bostäder vilket gjort att man inte haft samma inflyttning som tex Vännäs haft, sedan ligger Vindeln lite längre från Umeå vilket gör att medvinden är lite mindre. En slutsats jag drar av det som sker är allt allt är rätt i Vindeln för tillväxt, såväl i folkräkning som ekonomisk förutom kommunen. Man är helt enkelt inte med i svängarna.

Är det så att majoriteten känner att de inte klarar av att reda ut de ekonomiska utmaningarna skulle jag säga att det är en så viktig fråga för Vindelns kommuns tillväxt i framtiden att skolorna är kvar att det vore klokt säga som det är, -vi klarar inte detta, -vårt förslag är att knäcka byarna. Vi klarar inte vårt uppdrag.

Vilken är majoritetens konsekvensanalys av en skolnedläggning?

 

Fredrik Sandin

Sitter i styrelsen Hela Sverige Ska Leva Västerbotten och Ordförande Vännäs Landsbygdsråd

 

 

 

En kommentar

  1. Katarina Anundby

    Intressant och mycket bra skildrat!
    Jag är född i Granö och gläder mig över det lyft som det har blivit i min gamla hemby.
    Numera bor jag i Skåne och trivs bra där.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.