Vad är löftet värt?

Nu när det är val snart så kommer löften från höger och vänster.

Det är speciellt intressant för mig som varit aktiv inom politiken i tidigare val och i två olika partier.

Personligen tror jag det är betydligt viktigare titta på vad politikerkandidatdn faktiskt har gjort utifrån den position den haft.

Jag kan lugnt konstatera att många inte har genomfört speciellt mycket av det som lovas under innevarande majoritet och detsamma kan jag se om jag ser efter vad många oppositionspolitiker försökt genomföra genom motioner osv.

Jag har drivit på utifrån ett läge där jag inte haft några uppdrag överhuvudtaget vilket innebär att man måste arbeta inom sitt parti och med olika politiker genom lobbyarbete (Om man nu inte kommer med riktigt bra förslag.

Frågan som ledde till att jag började engagera mig politiskt för 6-7 år sedan var statens lamslagning/beslagtagning av privat produktionsskog genom nyckelbiotoper/natura2000 områden mm. Den första vesäntliga motionen jag skrev 2012 syftade till att staten skulle ersätta löpande vid nyttjande av paragraf 4 expropriationslagen. 5 år senare började politiker från norra Sverige ifrågasätta ersättning vid skydd av skogsmark. Som en ren slump kom det grundläggande drivet och utgångspunkten i dessa frågor från centerpartiet i Vännäs. Genom mig och Ulf Eriksson. Det är en väldig njutning med den sortens medvind. Jag själv kommer av naturliga skäl alltid bevaka skogsdebatten och lägga in inlägg på rätt ställen när det behövs.

Jag såg redan 2013 att rotavdraget gick bredda och att trädfällning och markjobb inom tomtgränsen borde ingå, detta för att höja värdet på alla fastigheter i Sverige. Alla fastigheter+tillgångar=Sveriges värde. Resonemanget gillades av makthavare på den tiden vilket gjorde att en riksdagsledamot jag hade kontakt med på vid den tiden tog med sig motionen till dess partitopp vilket ledde till ett breddat rutavdrag.

Jag har drivit frågor i flertal som syftar till att förenkla bostafsuthyrning vilka fått avslag men det var förslag som hade gjort uthyrarens situation bättre och lönsammare medan hyresgästen hade fått ett bredare utbud utan några som helst försämringar. Det rörde såväl skattetekniska frågor som byggnadsteknkska.

Jag gjorde allt jag bara kunde för att uppmärksamma politiker och media när debatten om kilometerskatten för tung trafik var som hetast. Med god sakkunnighet gick resonemanget hem. Riksdagsledamöter drev precis den politik som jag skapade tillsammans med en partikollega och en god vän i näringslivet.

Jag ifrågasatte genom uppmärksammade blogginlägg utländska lastbilarna med dåliga vinterdäck och i samband med lagförslaget från sossarna om vinterdäckskrav på alla axlar så beväpnade jag centerns riksdagsledamöter med min motion och såg till att de förstod hela innehållet så de hade bra grund i sitt arbete. En viktig fråga när sossarna hade höjt priset på alla transporter om de fått till mönsterkrav på axlar i onödan.

Vi i Vännäs (jag och Ulf Eriksson)väckte debatten om huruvida kraven på enskilda avlopp var vettiga utifrån miljönyttan och kostnaden det innebär för husägaren när vi fick genom motionen på centerpartiets partistämma. Det har blivit riksfrågor och debattämnen i många tidningar och många har nog fått sig en funderare.

Jag skrev en motion om att satsa mer på tvär och inlandsbanan med bland annat elektrifiering vilket idag är en av de frågor centerpartiet i Västerbotten ofta marknadsför.

Jag skrev faktiskt en gång en motion om att lagstadga kattmärkning. Det är nog den motion som varit knepigare att redovisa och föredra när ett flertal i sällskapet fnissade en hel del. Jag vet inte idag 6 år senare om jag står fast vid den, men i breda drag är det väll vettigt.

Jag har i två partier först i (m) och sedan i (c) föreslagit direktavdrag på investeringar i ekonomibyggnader upp till en miljon kronor. Där har jag fått avslag men jag återkommer kanske till ämnet i framtiden när fler insett värdet av att oskattade skogspengar och vinster kunde investeras lönsammare på landsbygden för en blomstrande landsbygd.

Mycket mer har jag skrivit om och gjort på olika sätt. Jag tycker det vore smaklig om fler politiker visade på det de faktiskt arbetat för och gjort än att svamla en massa löften som kanske aldrig är tänkt att bli verklighet.

En sak har jag lätt mig genom åren i politiken och det är att väldigt mycket handlar om känsla. Och den är väldigt få förunnat att ha.

Fredrik Jakobsson (c) Vännäs

 

 

 

 

 

 

 

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.