Inte är det så enkelt inte

Jag bor i Örträsk. En by där vi inte blir fler, det ska gudarna veta. På andra sidan Örträsket ligger Västra Örträsk, som innan människorna började bygga och bo hette Innifälla. I den gamla kommunen Örträsk, inbegreps byarna Vargträsk, Öre-Långsele, Skurträsk och Nyliden. Ålderstrappan är uppenbar och inte kan vi heller uppfinna hjulet igen.

Att sammanhållningen ska vara grunden till möjligheter och kanske utveckling, torde vara viktig, men så enkelt är det inte.

Gamla krondiken som byggts upp av tidigare generationer, inflyttade som vet hur allt ska vara och där utifrånkommande av större värde än de inhemska .. Ja detta är inget nytt för många byar och småorter på landsbygden. Varför då dessa krondiken? I vårt län har vi egentligen allt, ja fler jobb på nära håll står högst på önskelistan, för det är fullständigt avhängigt landsbygdens framtid. Att vi pendlar är en sak, men det är inte hållbart i längden. Vi har inte det underlag som krävs, skrivs i ett konstaterande från departementet och av den anledningen ska vi då ta vårt ansvar och kanske ”skylla oss själva” och betala än mer i skatt…..Trots att vi har tillgångar som egentligen kan försörja oss alla, dvs vi som bor i Norrland ( Gävle och uppåt..) Av vilken anledning får vi inte dra nytta av det vi producerar?

En viktig ingrediens är också infrastrukturen. För den som har råd och behov finns fiber, men jag ser vägarna som prio ett! Bra vägar och ett fungerande underhåll. Det f d kommunalrådet i Vännäs uttryckte sitt missnöje när avsatta medel försvann söderut med ”Ankskit”..Han hade helt rätt.

Men övriga kommunkationer då? Jag kan då inte ta bussen till jobben, hur många kan det i dessa trakter..

Sen finns det ljusglimtar. En sådan glimt, ska vi från Västerbotten, Jämtland, Norrbotten och Västernorrland kolla in den 3 februari, då på besök till Årets utvecklingsgrupp i Gideå!  Jag återkommer om detta och hur de gått tillväga i sammanhållningens tecken….

 

En kommentar

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Senaste inläggen
Senaste kommentarerna
Kategorier
Arkiv
RSS Nytt från vk.se