Hetast just nu, Sveriges Landsbygder!

Av , , Bli först att kommentera 14

Jag undrar verkligen varför media inte skriver eller genom olika kanaler berättar om att FLER flyttar idag ut till landsbygden än de som flyttar in i städerna. Detta kunde man ana redan 2015 och idag visar flyttnettot på än större fakta. Istället nås vi av artiklar som ofta handlar om det motsatta. Uppror som i sak visar på hur de kommunala skatteutjämningssystemet är uppbyggt…..hur många fattar det egentligen….utifrån avstånd, antal kommuninvånare m m.
Istället borde goda exempel var bra mycket intressantare att läsa /höra om! Hur man har gjort och tänkt och lyckats! När det idag är bostadsbrist i orter som för en kort tid sedan fanns gott om! När det idag är supercoolt att satsa på ett gammalt nästan fallfärdigt hus och renovera med hjärta och värme, från grunden hållbart inte minst. När det är fler som hellre bor en bit ifrån när både livskvalité och billigare villor/boende har betydelse. Kanske finns jobbet-skolan-vården också inom räckhåll, buss/tåg/samåkning gör det möjligt att få ihop pusslet. Det är bara i innerstan i Stockholm som befolkningen ökat! Unga fertila som fått barn…men hur länge de bor kvar där är osagt. Vi gräver inga krondiken alls, den som vill och kan ska bo var det passar och var man vill.
I vår del av landet säger regeringens utsände Peter Larsson, att han nu vänt på Sverige! Det är hos oss det händer!
Det urbana som under så länge varit gällande för de flesta gäller inte längre. Nu andas vi landsbygd, i alla delar, tätortsnära, havsnära, fjällnära, glesa, för det är så benämning är av landsbygden. Tänk själv, vilken bild målar du upp för ditt inre när man uttrycker GLESBYGD? Jo, en gråmulen dag, en sur myr, en grusväg med en ihjälkörd ekorre möjligen så att man kan ana att nån kört där…jämfört med ordet LANDSBYGD?! En grön äng, en frisk ko som glatt betar, en blå himmel med några ulliga moln….eller så. !! Skillnaden är stor.
Media ska rapportera om hur det faktiskt är. Inte bara det negativa som skapar stora rubriker, varför inte detta positiva som är hur fantastiskt som helst! Som dessutom är rena rama fakta idag!

 

Skolnedläggning igen!

Av , , 1 kommentar 7

Det gör riktigt ont ända in i själen, när jag tagit del av föräldrars och ortsbors berättelse om konsekvenser och allt vad det innebär med att lägga ned en skola i en by.

I detta fall i Åmsele  ( och Granö och Hällnäs )  Nog minns jag hur det kändes när argumenten haglade och vissa tycktes fabricerade för att passa in.

Orimligt långa dagar för vissa av de allra yngsta, som annars på hemorten kan tillbringa fritidstid hos redan kända och invanda miljöer. Ny buss måste sättas in, miljön oaktat.

I en insändare skriver utredaren som svar på, att en utredning inte har gjorts i det stora kommunperspektivet, skulle vara spekulativ och ej faktabaserad! Att man enbart kan spekulera om den framtid som kommunen ska hantera och i det här fallet när skolorna faller för bilan. Fakta kvarstår dock, till skillnad från uttalandet, vilket drabbar den kommun som i slutändan tappar skattekraft. Företag och folk flyttar och lämnar kommunen för en annan. Pengar som skulle stanna i bygden och göra nytta. Vem vill flytta in med små barn om det blir alltför långt till skolan? Det finns visst fakta att ta i beräkning. Fakta som borde handla om barnen och dess välbefinnande. I dessa svåra tider med kommunakuter och virustillstånd, vem kan tro på framtiden om man inte lägger krutet på barnen? Fakta om hyressättningar och kostnader som ingen vet vad det handlar om, det måste väl finnas fakta bakom?

Det fanns också frågor om hur man skulle göra om barnen sedan upp i årskurserna visar på större behov av stöd i olika former. Svaret från kommunen förvånar alla, det fanns inga som helt problem med det, enligt vad som sas, ”vi kommer att anställa fler kuratorer och soclaisekreterare/assistenter” !!  Då sitter det alltså inte i pengarna?

I vissa fall används kunskapsinhämtningen som det viktigaste argumentet. Barn i små skolor har inte samma möjlighet att förkovra sig, säger de som inte vet bättre. Vilket kvalificerat struntprat! Barn som bor i byar behöver mer social träning, sa man bl a i min kommun på den tiden!!! Jag var inbjuden ett flertal ggr i BoUsammanhang och detta upprepades så många gånger att jag till slut påpekade att våra barn minsann hade varit i stan betydligt fler gånger än de i Lycksele!! Sen sa ingen nåt mer om det. I mitt fall är stan Umeå av gammal hävd och det kan ingen ändra på.

Mitt hjärta är i uppror.

 

Framtidens Lycksele?

Av , , Bli först att kommentera 3

Jag MÅSTE bara skriva om detta märkliga sätt att uttrycka. Framtidens Lycksele? Javisst kan man undra över det om man bor där, men jag bor i Örträsk, det är inte ens samma ort! Jo, nu är det många som tänker….Men de MENAR ju hela kommunen!! Men varför i himmelens namn inte skriva det då?

Framtidens kommun? Lappar med frågor om hur vi vill ha det i Örträsk? Jaha, jag hoppas det finns lappar med frågan om hur de vill ha det i Västra Örträsk också, eller i Byssträsk, Gäddträsk, Ruskträsk…typ.

Jag blir lika ledsen varje gång jag ser detta. Det händer alltför ofta och nog hade jag hoppats på bättring i denna delikata språkfråga med ny ledning i kommuntoppen.

Jag minns de gånger i KF när man pratade om HUR folk skulle kunna flytta till Lycksele. Någon påpekade då också att det vore väl toppen om det ändå gällde HELA kommunen, varvid svaret var det vanlig (som en gammal skiva som hakat upp sig) jamen jag MENAR ju hela kommunen!

Det kan tyckas rent ut löjligt med detta påpekande, men jag är inte ensam om känslan av exkluderande. Utanför helt enkelt.

Ny logga ,en vacker sådan men texten lyder enbart LYCKSELE!  Med en tuschpenna sätter jag dit…Kommun och allt är förlåtet.

Partibytet!

Av , , 2 kommentarer 14

Det börjar vara några år sedan. Men dagens inlägg om partibyte väcker många starka känslor och minnen. Det är inte konstigt att man går igenom olika faser i livet. Allt från mognad till vett, förhoppningsvis, men vad gör man i politiken när nån klappar dig på huvudet och säger ” Jag hör vad du säger..” ..det är bara det lilla ordet MEN som fattas. För min del var det så. Jag hade till slut ingen tro på mig själv och den vida framtidsvisionen jag skulle stå för. Jag hade tillräckligt länge spytt galla över de som inte fattade vad vi i vår del av landet inte fick av allt vi producerade. Alltför länge spätt på föraktet för duktiga politiker i ledande ställningar som i demokratisk anda var valda av folket. Jag var delaktig i allt det där. Gnäll och åter gnäll, inte något som skulle leda framåt ens, tvärtom, spä på mer missnöje, till viket nytta?
I min politiska roll trodde jag stenhårt på lagarbetet. Teamet som tillsammans verkar för det goda livet. Teamet som stöttar och rådgör, teamet som i alla lägen står upp för varann. Men där stod jag så småningom med lång näsa, ut på svagis´n, egentligen. Det var ingen som frågade hur det var, hur jag mådde, vad hände, mer än att jag efter ett år av sömnlösa nätter och tveksamhet, tog ett steg rakt ut i tomma intet. Jo en massa väsen för all del, men det värsta var, alla telefonsamtal och möten med folk som höll med mig! Inte vågade stå upp för mig eller sina egna uppfattningar! Jag grät och våndades. Ingen vill vara utanför. Men det var jag. Bakom ryggen hördes tisslandet och tasslandet av vissa, först i dagarna har jag fått en ursäkt ifrån en stortsint karl som begriper.

I Umeå läser vi att Moderaterna är jätteglada över nya tillskott i partiet, men från håll ljuder annat. Jag kan förstå besvikelsen, men också den känsla som man som partimedlem brottats med, kanske innan steget tas. Eller det stora hoppet, egentligen. Att för alla beskriva varför detta sker, har jag full respekt för och ställer mig helt och hållet till fullo bakom. Sanningen är ändå den, att ingen är en idiot för att man ändrar sig. Man MÅSTE ha hjärtat med i politiken och dela det med de övriga i teamet. Heder till alla som i dessa dagar över huvud taget vill engagera sig. Det är minsann ingen lek och kräver sin man/kvinna. ..och ingen ska klappa någon på huvudet med nedsättande kommentarer… . med ”Jag hör vad du säger” .

Jag är fortfarande medlem i mitt gamla parti. I ett team som håller ihop och verkar framåt tillsammans i Bjurholm. Jag kan inte ha några uppdrag då jag inte är skriven i kommunen, men jag gillar laget. För mig räcker det gott.
Jag hoppas att fler vågar sig in i samhällsengagemanget. Visa respekt för varann och låt vissa ord och kommentarer vara osagda. Hälsar Gun Elisabeth Rehnman i Örträsk.

Norrland igen..

Av , , Bli först att kommentera 8

Jaha, så läser jag återigen ett inlägg om att vi som bor i Norrland anses tärande…Tänk, i många skrifter och rapporter får vi faktabaserade underlag med VILKA områden som har de stora bidragen. Det är INTE i NORRLAND! Jag vet inte var de som skriver inlägg som sådana får fakta…möjligen någon från de egna leden som spär på dessa osanna fakta. Gud så less jag blir ….det finns i vårt län de som dessutom får skrivandes i pressen med jämna mellanrum, än mer belägga detta. Vi har så många goda exempel runt om och INGEN är mindre värd för att de bor i en stad eller tätort. Vi behöver betydligt mer vara positiva och bjuda på mer av den varan i alla sammanhang. Berätta istället om hur bra det är att bo där du bor, hur fint det är och vilka fördelar du har!  Det räcker gott! Det positiva har betydligt större effekt än att spä på nåt som heller inte  är korrekt!

Min absoluta uppfattning är, att man ska få bo var man vill, i mån av det möjliga, UTAN att några krondiken grävs mellan oss. Vi är många i vårt land som inte är några dumskallar för att vi bor på landet eller i stan? Jag skäms över den inställningen med all respekt för var och en.

Det kommunala skatteutjämningssystemet är krångligt och jag känner inte många som ens begriper sig på det…och visst vore det mer rättvist om vi fick tillbaka mer av det vi producerar…

Tänk, staten Norrland…då blev det jobbigt för resten av det stolta landet Sverige!!

 

 

Nu blommar löken..igen

Av , , Bli först att kommentera 12

Jag läser till min förvåning en artikel i vår andra tidning i länet..att vi skulle vara mindre värda? ..Vi som bor här i vår del av landet, menar artikelförfattaren. Min reaktion är Men VA?? Varför spä på nidbilderna undrar jag i min kammare och den tanken delar jag med många andra läsare.Jag och många andra som bor i detta vårt bästa län och som inte alls ser snett på varandra för att vi har valt/eller måste bo på olika ställen som kan betraktas som stora städer. Där jobben finns, där utbildningen finns, där möjligheterna är fler än i de olika landsbygderna utanför stadsgränserna. Till och med långt utanför, glesa, fjällnära, havsnära, tätortsnära m m.

Jag har i många Herrans år haft förmånen att medverka i den stora organisationen Hela Sverige Ska Leva. Vi är duktigt många och har alltid ALLA i civilsamhället i fokus. Det finns lokala utvecklingsgrupper runt om i Sverige, ÄVEN i de stora städerna. Människor som i olika sammanhang verkar och stretar för bättre villkor och levnad. OAVSETT var man bor är det absolut inte skillnad på vårt värde..Jag har inte mött många genom livet som ser ned på mig som bor i Örträsk? ! Jag träffar medmänniskor mitt i smeten och de kan berätta om sina val och inte någonsin har de ansett mitt val av by sämre? Ingen, vare sig rik eller fattig, kort eller lång, man eller kvinna , tjock eller smal.. har klappat sig för bröstet och sett mervärdet i sin egen person…Bara för att de bor söder om Dalälven? Herregud! Vi är medmänniskor och att då påstå att vi inte vill ses på som mindre värda är i mångas världar ett sätt att spä på den nidbild som vi själva, kanske ,skapar alldeles i onödan.

Tala om de goda exemplen istället. Spä på det som är bra och det som också händer och sker här i vårt län! Gräv inga krondiken, ta av offerkoftan och tagelskjortan och gläds åt alla högt värderade medmänniskor som vi är, VI som är självaste samhället!

Fundera då på detta: VI som är civilsamhället och som har olika uppgifter för att samhället ska fungera, en del gör det, en del gör det andra osv. ALLA behövs och vi ställer oss aldrig i de fack som viss politik vill fålla in oss i. Sen kan jag nog själv ifrågasätta de i politiken som skolkade från geografilektionerna, men det är en helt annan sak.

 

Det nya året

Av , , Bli först att kommentera 12

Det är inte många dagar kvar nu. Allt man gjort och sagt och inte sagt och inte gjort och borde eller inte borde, ja OM det största oket och här kommer nu nyårslöften, för att, tja kanske inte hållas, som är det mest vanliga. Vad lär historien oss? Att vi bara är människor som hela tiden ska få nya erfarenheter att dra nytta av och lära oss, kanske. Ja, nyårslöften som …börja träna, gå ner i vikt..löften som ännu tillhör de översta på listan på löften.

Men, kan inte det nya året istället få vara fyllt av mindre avund, mindre missunnsamhet och mindre girighet? Allt det där om …Däm säg att hon ha….eller Nu ha hon skaffä sä ….och varför inte det där som hörs ibland….Ja du ä för karig, då begrip man vafför du int ha nån kaer…..och allt det där som folk måste prata om istället för att kanske vara glad åt framgångar för alla, för deras slit och redlighet som till och med gett dem stora vinster och kanske högre lön..Men va Bra! ..åå så roligt att det går bra för dem…I det lilla och det stora. Var dag.

Själv får jag gliringar för sånt jag står för. Jag har svårt för just det. Svårt för missunnsamhet och avund. Svårt för det giriga och snålheten, med allt vad det innebär. Jo, visst blir man besviken ibland, men jag brukar tänka att det är synd om dem. Förmodligen…  I Pop&Rockradion pratar jag ofta om kärlek, Kärlek, respekt och omtanke, men jag kan inte säga om jag övertygat någon.

Det nya året Nådens År 2018 måste bli ett år av det goda. Givmildheten som också ska gälla vänner, grannar, bybor, ja alla vi som är samhället. Ge av medkänsla, omtanke, respekt. Det skulle bli så mycket enklare då..och trevligare! Jag tror det. Visst fick jag till det nu?

Jag ska nog skriva en bok..

Av , , Bli först att kommentera 9

Livet rullar på. Plötsligt befinner man sig i den period i livet som kan ses som det tredje…och sista. Ja ni vet hur jag tänker; livet är indelat i tre delar….0 – 30, 30 -60 – 60 – —-tja 90 kanske..

Så mycket som har hunnit hända och så mycket som ska hända…livet ligger nu här framför mig, helt ograverat och det är bara jag som ska staka ut framtiden.

MEN, det finns det som sitter djupt i själen och även om såren läkt så smärtar de ibland och gör sig påminda. Jag har plågat mig med OM…jag inte hade gjort så..OM jag istället gjort si…eller så…men det är ändå som det är och att gilla läget. För det är redan gjort. Vissa saker var det inte ens jag som gjorde. Det var de andra. De som ansåg mig vara betydligt mindre värda än de själva. De som alltid hånade mina kläder, vad jag än hade på mig. Särskilt en gång, som när som helt kan dyka upp i minnet, varje gång jag tar på mig en viss tröja jag har….På den här tiden köptes ofta kläder från katalogerna. En stor tjock och välrenommerad historia som hette Bröderna Vennerlund!  Det var den coolaste och hade flest grejer att välja på och de allra snyggaste modet. Jag hade fått en mönstrad tröja…så snygg…orange, grå, svart, vit…ingen annan hade nån sån…snyggast i världen helt enkelt. MEN den fanns att få i blått också. Vilket några andra snälla mammor spanat in i den anrika priskurranten…och köpt dessutom! Milda makter, den sågs i båda färgupplagorna och jag hade den som lyste upp mest..Orange, vad var det för färg? Med Grått?? Svart?? Vitt??  HERREGUD, visk visk visk, peka, skratta vända ryggen till…I den här åldern är jag som mest sårbar och ensam. Mina intressen var eljest. Åka skidor, leka i snön, spela på tramporgeln och syrrans gitarr, cykla på mina banor jag gjort runt huset och förbi verkstan…leka Bröderna Cartwright på Norrmans jäla…köra med småbilarna i hos kusin Hasse med kusin Barbro och nChrister…Inte var jag populär inte. Jag var den man kunde göra vad som helst med och säga vad som helst….VARFÖR? Mobbad! Ja, inte var det någon som anmälde eller stod upp …mer än mamma och pappa som jag visst kunde komma hem gråtande till…men alla andra?? Jag var redan då bra på idrott och valdes snabbt in i lagen när det var den typen av idrott…..vann skidtävlingarna och 60metersloppen, längdhoppen…Men det kan inte bara varit avund? kan verkligen avunden trigga människor till vadsomhelst? Jag undrar och ställer samma fråga idag.

Jag var alltid rädd att mamma skulle dö när jag växte upp. Hon var sjuk jämt och låg ofta på lasarettet…jag var fyra år den gången hon inte var hemma och vi hade en hjälp, pappa och mamma höll ju på att bygga upp verksamheten…hon satt och lagade några kläder och sjöng   I en sal på lasarettet…och mamma låg där…Gissa hur jag kände det!

Om allt som hände under min uppväxt hade hänt idag, hade alla händelser varit anmälda och räfs och rättarting hade förmodligen ställt saker och ting tillrätta. Men såret, ja det fanns kvar. Finns kvar..men nu är jag fullvuxen och ser på detta med historiens tillbakablick. Jag känner av det likaväl. Blir påminnd ibland. Jag ska nog skriva en bok. När jag får tid…

Nu ska Pärlan stängas

Av , , 1 kommentar 12

Då var det dags igen. Nu ska Pärlan stängas och maten ska köras från Lycksele varje dag. HERREGUD! Vi ska inte få ha nånting i denna bygd. En ständig kamp hela tiden! Men VARFÖR? Javisst, vem som helst utan hack i begåvningsprofilen kan räkna ut att det handlar om ekonomin. Men det exkluderar oss människor, det är tydligt. Alla de/vi som kan träffas i olika sammanhang, en lunch, en pubkväll, en förening, m m. Vem tänker på oss?? Alltsedan vi införlivades i Lycksele kommun har… det sett ut så här. ”STARKA BYAR” sägs det på hemsidan?? Var ärlig och skriv utom ÖRTRÄSKBYGDEN….Varför finns ingen stolthet över oss? Vi som är grunden till kolonisationen i Lappmarken, vi som har en historia som också bär er? Herregud! Vi ska inte få ha nånting. Hela tiden ska vi oroas Jag påminner om TINGSRÄTTEN, den skulle läggas ner i Lycksele och vilket ramaskri…Vilka räddade den??? En påminnelse till Lilly och övriga, det var jag och mina kamrater i C. För att vi ansåg den vara så viktig för hela stora inlandet, ja inte bara det utan att den just också låg i den gamla historiska tingsplatsen, Lycksele…!! Allting handlar inte om pengar. Det finns värden som är viktigare och jag är säker på att kostnaden för Pärlan egentligen i den stora omslutningen är marginella. Herregud, jag blir så less. Varför Lilly Bäcklund?

OM….det största oket…

Av , , Bli först att kommentera 6

Då var det dags igen. Nu ska vi oroas. Men vi är vana. Vad händer nu med restaurangen? Tidningen rapporterar en bybo som uttrycker sin oro över framtiden….

Maten, ska den komma utsocknes från, eller kan den fortsättningsvis tillagas av den kompetenta Annelie som försett brukare, barnen, besökare med god näringsriktig mat…

Min åsikt är helt klar i detta. Det ska inte ens finnas funderingar om ”OM” …här finns redan det vi behöver och då passar regelverket på med sin oro. Jag kan påstå att det verkligen inte är kul. Det funkar bra som det är, låt det vara så. Låt oss, trots halvårslånga avtal, få slippa rubriker av detta slag. Man blir så less.

OM….tänk om vi gjort si…eller så….tänk om jag hade sagt det eller det…oj oj oj …Visst känns det igen. Vi som uppfostrat våra barn och  i vissa situationer varit tvingade till snabba beslut…som senare visade sig vara helt åt skogen..eller i vart fall inte så bra..Men OM jag hade gjort så istället..

Ja OM. Tänk OM!  Vi kan inte ens tänka OM när det gäller vårt äldreboende och restaurangen. Det ska vara solklart.

Det finns en hel del att räta upp i bygden och det ska vi istället samla oss kring. Sånt som gagnar framtiden för oss som bor här och för de som vill komma hit. .Det som ingår i det Goda Värdskapet…

Senaste inläggen
Senaste kommentarerna
Kategorier
Arkiv
RSS Nytt från vk.se