Kalle funderar på KD:s grundvärderingar.

Kalle fortsätter att fundera över vår ideologi. Blir riktigt imponerad av din vetgirighet. Skulle alla pensionärer likt dej Kalle engagera sig i många frågor är jag övertygad om att samhället haft ännu större nytta av den erfarenhetsbank som de nu pensionerade besitter.

Du har helt rätt Kalle. Man kan inte ha eller avsakna subsidiariet. Det var mer en tillspetsning av rubriken så du kan hitta in till min blogg. Möjligen kan man verka mer eller mindre utifrån subsidiaritetsprincipen.
 
Kalle skriver:
Vid Europeiska rådets möte i Edinburgh i december 1992 fastställdes de grundläggande principerna för subsidiariteten samt riktlinjer för tolkningen av artikel 5 (f.d. artikel 3b), som förankrar subsidiariteten i Fördraget om Europeiska unionen. Slutsatserna från mötet återges i en förklaring som fortfarande är hörnstenen i subsidiaritetsprincipen.
 
Detta är helt riktigt men jag vill upplysa om att Kristdemokraterna i Sverige startade i början på 60-talet som ett parti och hette då KDS. Kristdemokratin är ingen ny påfund utan har funnits under lång tid på kontinenten. T ex Angela Merkel är Kristdemokrat och leder vårt systerparti med helt annan nivå på partiet än i Norden men med samma grundideologi med de grundprinciper jag talat om tidigare och med bl a subsidiaritetsprincipen. Så när Kristdemokraterna startade i Sverige så fanns det ingen anledning att börja med en ny ideologi. Den fanns ju på kontinenten så den applicerades till svenska förhållanden.
 
Sen har ju Tyskland visst inflytande i EU. Så det är inte så konstigt att subsidiaritetsprincipen blev aktuell i Edinburgh 1992 med starkt tryck från Kristdemokraterna inte till stor del från oss i Sverige utan från våra systerpartier nere på kontinenten.
Detta är historiebeskrivningen. Så jag skäms inte att EU och kristdemokraterna har en grundprincip som stämmer överens absolut inte men det är viktigt med rätt historiebeskrivning.
 
Det är fantastiskt att du egentligen stöder subsidiaritetsprincipen hur svårt ord det än är.  Men då måste du också vara medveten om att det är en grundprincip som egentligen handlar om maktfördelning och ger alltså mindre makt till samhället och mer till den enskilde. Men det finns beslut som absolut inte kan läggas längre ner än på EU-nivån. Och sen har vi alla nivåer under det. Och som du skriver finns det mycket som kan beslutas på lägsta möjliga nivå även i vår kommun. Vill säga att jag jobbar på det. Men i en socialistisk styrd kommun är man rädd att lyfta ner beslutsnivån.
 
Ta t ex barnomsorgen. Jag vill inte lägga mina klåfingriga politiker fingrar i hur föräldrarna vill ha sin barnomsorg. Det ska ske runt köksborden och inte i nåt sammanträdesrum. Däremot ska vi tillhandahålla möjligheten det är den stödjande funktionens skyldighet.
 
Den springande punkten.
Men Kalle du kan inte säga att du anammar subsidiaritetsprincipen och sedan menar att allt ska beslutas i tex fullmäktige eller i nämnderna. Det finns faktiskt saker som ska beslutas på ännu lägre nivå. Men vad man kan resonera om och möjligen ha olika åsikter om som socialist eller kristdemokrat är vilka dessa frågor är och var de ska beslutas. Där har vi nog den springande punkten.
 
Subsidiaritetsprincipen = beslut på lägsta möjliga nivå
 
Uppskattar debatten om Kristdemokratins grundprinciper och jag återkommer om personalismen, förvaltarskapstanken etc längre fram.
Etiketter: , , , ,

5 kommentarer

  1. Hans-Inge Smetana

    Svar till Karl-Gustav Sjöström (2010-02-18 19:53)
    Vad glad jag blir. Du är välkommen in i partiet. Eftersom jag sitter i nomineringskommittén även lokalt så kan jag lova dej en fullmäktigeplats. 🙂 Men då måste du skynda dej för vi gör klar listan snart.

  2. Hans-Inge Smetana

    Svar till Karl-Gustav Sjöström (2010-02-18 22:06)
    Men nu behöver man inte vara religiös för att vara med i KD. Den delen tar trossamfunden hand om. Partiet är öppet för alla. Man ska gilla våra grundvärderingar. Och du gillar ju en av dem Subidiaritetsprincipen. Så vart är problemet…

    Men jag kom just på att då kan vi ju inte debattera på bloggen mot varandra om vi är i samma parti liksom. Så då kan vi väl vänta ett tag för det är ju kul med lite debatt 🙂

  3. Karl-Gustav Sjöström

    Nu missförstod du mig, Hans-Inge. Jag menar bara att man ibland ändrar sig helt, när man blir gammal – byter parti, ändrar livsstil, blir religiös o.s.v.

    Jag vet mycket väl att man inte behöbver vara troende för att vara med i KD.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.