Utveckla byskolorna

Ja så är klubban dunkad i bordet. Beslutet blev att vi i framtiden kommer ha ett högstadium. Vi som parti har ända sedan kommunstyrelsen arbetsutskott reserverat oss då vi anser att inte de samhällsekonomiska konsekvenserna är utredda av en flytt.

Efter ytterligare informationsinhämtning under veckan så har argumenten blivit tydligare att det på sikt är ohållbart att ha två högstadium med 5 km avstånd mellan varandra. Men vi är fortfarande besviken att vi inte fått med de samhällsekonomiska konsekvenserna innan vi fattade beslutet som hade varit det mest logiska. Men vi anser inte en logik i att låta detta beslut då vi inte har en outtömlig börs att ösa ur och vi anser att de 1,2 miljoner som vi sparar på ett högstadium behöver vi hellre lägga på byskolorna.
 
Men vi Kristdemokrater hade ett krav om vi ska bifalla en flytt. Så vi tog initiativet och föreslog följande två att satser :
 
att uppdra åt kommunstyrelsen att ta initiativ till att i en vetenskaplig studie analysera kommunens utvecklingsmöjligheter
 
att uppdra åt kommunstyrelsen att säkerställa att kommunal- och samhällsekonomiska konsekvenser alltid är utredda vid varje beslut av strategisk och strukturell art
 
Detta bifölls av majoriteten företrätt av kommunalrådet samt Willie Schäfer. Moderaterna med Calle Palm i spetsen var först av oppositionen att bifalla vårt förslag. Och efter en ajournering så anammade även Folkpartiet samma linje och till sist efter ordförandes propositioner så biföll även Centern. Så kontentan var att det i princip blev ett enigt beslut att bifalla våra föreslagna att satser och att i flytta högstadiet till Hammarskolan. Britt Strömberg valde att inte delta i beslutet.
 
När det gäller byskolorna är vi ju alla överens. Dessa ska utvecklas. Så det känns skönt att även majoriteten har förstått värdet av skolorna på landsbygden. Och ni som bor i Brån och är orolig för vad som händer med Bråns skola framöver kan vara helt lugna. Bråns skola kommer inte att köras in i Vännäsby skola. Majoriteten vågar inte göra ett sådant svek. Det är min absoluta övertygelse. Skulle det yppas något i den stilen så torde vi vara ganska många som kommer att hoppa på dessa politikers åsikter med sådant tryck så de kommer inte att visa sig bland folk sedan. Trovärdigheten är helt död.
 
Nu ska vi vara med och fortsätta utveckla Vännäs med byskolorna som bas och dessutom få en vetenskaplig utredning över våra utvecklingsmöjligheter så nu är vi på gång. Ska bli intressant att se denna utredning när den är klar vi har säkert unique selling points som vi inte tänkt på tidigare.
Etiketter: , , , ,

27 kommentarer

  1. Hans-Inge Smetana

    Svar till Monica (2010-02-24 07:22)
    Ja så är det förvisso. Men det är ett enigt politiskt beslut att bibehålla Bråns skola och det är en av de mest expansiva områden i vår kommun.
    Men visst det är inte många kilometer mellan skolorna.

  2. Hans-Inge Smetana

    Svar till Katarina Hampusson (2010-02-24 13:26)
    Med utveckling menar jag att man utvecklar den verksamhet man har till något bättre. Och konkret är det ju en intressant resa för byskolorna som varit nedläggningshotad till att få utvecklas. Så nu ska vi profilera som en byskolvänlig kommun och locka nya medborgare. Har skrivit om de små gemenskaperna tidigare som vi värnar om och de har vi ju i byskolorna.

  3. Katarina Hampusson

    Men Hans-Inge, vad är det du säger?
    Att man ska utveckla verksamheten till ”något bättre”? Menar du att den inte är tillfredsställande idag? Vill du vara snäll att precisera vad egentligen det är som ska utvecklas i byskolorna som ska medföra att det lockar nya medborgare?
    Små gemenskaper och ett högstadie, bestäm dig – vad värnar du om?

  4. Hans-Inge Smetana

    Svar till Katarina Hampusson (2010-02-24 21:34)
    Man Katarina. Du om nån borde veta precis som jag att byskorna har varit starkt ifrågassatta och nu är det full politisk enighet att bibehålla och dessutom utveckla dem.
    Jag värnar om små gemenskaper men inte in absurdum. Där man ser samordningsfördelar av olika sätt kan man få ompröva detta. Att vara politiker är också att ta ansvar i de frågor som icke är populistiska. Har ännu inte sett dem som var mot ett högstadium vart man skulle ta pengarna ifrån. Från byskolorna kanske? Det handlar om långsiktig trovärdighet kontra populism.

  5. johan Söderling

    Nu i valtider är det lätt att ta för sig och säga att förslagen kommer från oppositionen. I verkligheten så har majoriteten tidigt tagit ställning för byaskolorna och oppositionen drivit att vi velat motsatsen. Vad gäller förslagen om analys i fullmäktige är de inte nya de har funnits bland majoriteten sedan länge för att utgöra en grund för utveckling av kommunen.

  6. Katarina Hampusson

    Hans-Inge, jag är medveten om byskolornas position i kommunen och den diskussion som varit. Du svarar däremot inte på mina frågor:
    Att man ska utveckla verksamheten till ”något bättre”, menar du att den inte är tillfredsställande idag? Vill du vara snäll att precisera vad egentligen det är som ska utvecklas i byskolorna som ska medföra att det lockar nya medborgare?

    Forts. i nästa kommentar. Slut tecken//Katarina

  7. Katarina Hampusson

    forts…Du kör med gammal klassisk retorik när det gäller ekonomin, det är dumt av dig att sätta byskolorna mot högstadieflytten. Jag hoppas att du själv inser den grodan. Samordningsvinsten av högstadieflytten är närmst en åtgärd för att nå budgetmål.
    Du skriver; ”Det handlar om långsiktig trovärdighet kontra populism.”
    Det finns inga skattningar av effekter gjorda och därför finns inget som styrker att beslutet motsvarar någotdera av dina alternativ.

  8. Hans-Inge Smetana

    Svar till johan Söderling (2010-02-27 10:39)
    Johan. Du och jag är nog lika ivriga att behålla byskolorna. Men du är inte ensman i ditt parti. Denna gång är jag glad att din åsikt fick bifall. Håller med att ni har inte sagt att de ska läggas ner. Men oron har funnits där sedan utredningen startat. Men ni har ju precis om vi sagt att de ska vara kvar. Det hedrar er.

  9. Hans-Inge Smetana

    Svar till Katarina Hampusson (2010-02-27 19:16)
    Ingenting är fullkomligt. Så allt kan bli bättre. Även byskolorna och framför allt ska vi bli bättre på att marknadsföra byskolorna och på så sätt få detta som ett mervärde. Så Katarina även byskorna kan bli ännu bättre. Men jag har inga konkreta tankar nu utan det lämnar jag till dem som sitter i nämnden att jobba med.

  10. Hans-Inge Smetana

    Svar till Katarina Hampusson (2010-02-27 19:18)
    Ekonomin är viktig. Du har själv till mig sagt att högstadieflytten är inte lika viktig som byskolorna. Detta delar vi. Ser ingen groda i att förvaltningen får drygt en miljon initialt att lägga på annat tex byskolorna. Är detta fel? Visst finns det stänk av populism att in absurdum hävda att allt ska vara kvar och aldrig i debatten prata om vart man tar pengar till detta. Sånt kan jag inte med. God ekonomisk hushållning enligt kommunallagen är vi skyldig att följa. Då ska allt finansieras. Så det är en grundbult för mej.

  11. Katarina Hampusson

    Hans-Inge, vad du än gör, lägg inte ord i munnen på mig som jag inte sagt. Bifogar i nästa kommentar min kommentar på din blogg den 8 februari i år. Den inställningen kvarstår. Vad får dig att tro att samordningsvinsten från högstadiesammanslagningen ska bli något som speciellt ska gynna buyskolorna? Vi har ju ännu inte sett konsekvenserna av, och ev kostnaderna, för högstadieflytten, inte heller andra behov inom nämndens åtaganden.

  12. Katarina Hampusson

    fr. 8/2 2010:
    Jag vill gärna kommenter den kommunala konsekvensanalysen som inte utförts. Där är jag ening med oppostionen om att den utredningen är avgörande för frågan. När det gäller sammanslagningen av högstadierna vill jag klargöra att jag inte förändringsfientlig men sammanslagningen borde bekräftas. Om det visar sig ha en posititv betydelse för medborgarna och kommunen internt och det betyder att vår kommun blir ett attraktivt alternativ, kan förändringen också motviera en kostnad. Idag är vare sig eller bekräftat, det gör att min vågskål med minus för förändringen är tyngre än plus.

  13. Hans-Inge Smetana

    Svar till Katarina Hampusson (2010-02-28 17:32)
    Vilka ord läggar jag i din mun som du inte sagt? När du pratade med mej på söndan innan kommunstyrelsen så pratade vi just om flytten av högstadiet.
    Det är riktigt vi vet ännu inte nämndens totala åtaganden budgetmässigt. Men om vi ska tro Bou-chefens kalkyler så pratar vi ju i alla fall om över en miljon första året. Nämnden har aviserat behov av ett antal miljoner till för sin verksamhet 2011.

  14. Hans-Inge Smetana

    Svar till Katarina Hampusson (2010-02-28 17:35)
    Ok förstår vad du menar och vi delar synpunkten att vi inte har samhällsekonomiska konsekvenserna utredda. Därför förslog vi de att-satser som möjligen löste problematiken. Men jag menar att vi inte i dagsläget har en börs med nån mijon extra så vi kan plocka ur. Så därför är jag glad att detta ska beaktas i varje belut framöver. Och vi får se hur långt det räcker. Kommer att hävde dessa att-satser på KSAU på tisdag då vi ska prata barnomsorgen.

  15. Chatarina

    Ser att det var ett tag sedan denna ordväxling. Har dock en lite fråga angående att marknadsföra byskolorna. Vems huvudansvar anser du det ska vara att sköta denna marknadsföring? Att initiera den? Är det förvaltningens, personalens eller kanske byarnas??

  16. Hans-Inge Smetana

    Svar till Chatarina (2010-03-28 22:33)
    Anser att eftersom det är en kommunal skola så är det förvaltningens uppgift. Sedan gör ju personalen ett bra jobb vilket är en marknadsföring i sig. Och sen kan ju också byarna vara med. Men som sagt jag anser det tyngsta ansvaret ligger på förvaltningen. Men om man hjälps åt blir det alltid bäst.

  17. Katarina Hampusson

    Varför tycker du att det tyngsta ansvaret vilar på förvaltningen (utgår ifrån att vi talar om BoU)?

  18. Hans-Inge Smetana

    Svar till Katarina Hampusson (2010-04-02 20:32)
    Alltså jag menar att det tyngsta ansvaret ligger på ägaren/utföraren. I detta fall är det kommunen och då alltså kommunens ansvar i steg ett.

    Om det sen är BoU eller om det till större del hamnar på Kommunstyrelsen som har ansvar för kommunens utvecklingsfrågor ska jag i detta läge ha osagt. Självklart är det bäst effekt om alla hjälps åt, både kommunen, medborgarna på orten samt personalen.

  19. Katarina Hampusson

    Kommunen är precis som du skriver ytterst ansvarig och jag vill mena att det är i kommunens styrdokument som riktlinjerna för kommunal utveckling ska framträda tydligt. Vem (vilken förvaltning) som ska utföra vilka delar av arbetet måste fördelas från styrnivå så det blir struktur på utvecklingsarbetet.
    När det här flyter så kommer kommunen med största sannolikhet att ha ett par tusen ”ambassadörer” som sprider positiva vibbar om vår kommun.

  20. Hans-Inge Smetana

    Svar till Katarina Hampusson (2010-04-03 11:15)
    Ja ambassadörer för vår kommun behöver vi många av. Vi är ju egentligen över 8000 ambassadörer.

    Vi ska nu göra en större utredning om hur vi smartast ska marknadsföra oss och vad vår unika poäng är. Det kommer bli en vetenskaplig studie och det blir spännande att se vad den kommer fram med för nytt.

    Men som sagt ambassadörerana är det i särklasss bästa sättet att sätta en positiv bild.

  21. Stina Jansson

    Hej Hans-Inge! Väldigt intressant diskussion på det här inlägget, jag fastnade dock på det du skrev om att det ska göras en vetenskaplig studie kring hur vi smartast ska marknadsföra oss.
    Vad menas i detta fall med ”vetenskaplig”? Vem tänker du dig ska utföra studien, och på vilket sätt? D.v.s. vad i upplägget gör den ”vetenskaplig”?

  22. Hans-Inge Smetana

    Svar till Stina Jansson (2010-04-04 20:23)
    Hej Stina. Kul att du engagerar dej politiskt. Det behövs alla goda krafter i arbetet. Jo det är så att en del av kommunerna har gått ihop i ett projekt som drivs via CERUM i Umeå,där Lars Westin är motorn. Och vi håller nu på titta hur vi kan nyttja deras kunskap och tankar för att hitta vårt unika i Vännäs. Alla kommuner pratar om bra boende, bra barnomsorg etc. Och det gör vi ju också. Men visst vore det kul att hitta nåt speciellt som vi kan locka fler medborgare. Från Vännäs sätts det lite olika bilder och dessa måste synkas. Bestämma sig vilken bild vi vill sätta och vara tydligare.

  23. Stina Jansson

    Jag känner till en del om Cerum-projektet som verkar mycket intressant. Men det är ju ett pågående projekt som är mycket bredare än att fokusera på just Vännäs möjligheter till profilering. Det är ju självklart att de resultat som Cerum-projektet genererar ska användas inom kommunen och vara en del av underlaget till kommande marknadsföringsarbete & andra typer av insatser.
    När det gäller förslaget att ”uppdra åt KS att ta initiativ till att i en vetenskaplig studie analysera kommunens utvecklingsmöjligheter” undrar jag återigen vem som är utförare? Eller är det Cerum-projektet som avses?

  24. Hans-Inge Smetana

    Svar till Stina Jansson (2010-04-05 20:28)
    I de att satser vi föreslog på KF som bifölls av alla partier så var tanken att få upp det på KS agenda. Just att ha en vetenskaplig studie gör att det liksom blir lite mer trovärdigt. I skrivandets stund av att satserna hade jag inga konkreta förslag på utförare men visst Cerum med AC-analys var en av dem som jag tänkte på. Cerum är helt riktigt brett och mer än vi kan ha nytta av men jag tror vi kan koka ihop till nåt bra med deras hjälp. Haft frågan på agendan på 2 KSAU för att komma framåt men vi har måst bordlägga frågan då det kommit annat emellan. Men till veckan borde vi hinna frågan.

  25. Stina Jansson

    Ok, det ska bli intressant att se vad detta kan leda till. Återkom gärna med besked från KSAU.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.