Dödshjälp

Nu är debatten igång igen ang. aktiv dödshjälp. Jag är glad att vår socialminister menar att sjukvården är till för nåt annat än dödshjälp. Han anser att sjukvården är till för hjälp till liv och inte till hjälp till död. Och jag är benägen att hålla med till fullo.

Rapportering i media:

 

Socialminister Göran Hägglund välkomnar Socialstyrelsens initiativ att klargöra rättsläget kring dödshjälp. Men han står fast vid åsikten att det alltid är fel att aktivt hjälpa någon annan människa att dö.

 

Läs mer på följande sidor om dödshjälpsdebatten

 

ExpressenSvenska DagbladetEn utfrågning av riksdagspartierna i Aftonbladet

Etiketter: , ,

4 kommentarer

  1. Monica Wahlström

    Detta är ingen lätt fråga. Men, jag tror det är viktigt att försöka se vad det är man ska ta ställning till. Det handlar om att avsluta en behandling (som i detta fall respiratorisk, kvinnan kan förmodligen inte andas utan respirator). Avslutning av denna typ av behandlingar görs ju vad jag förstår relativt ofta i direkt anslutning till exempelvis olyckor, utan att man pratar om ”aktiv dödshjälp”.

    Enkelt är det inte. Men, ska man alls avsluta denna typ av behandlingar då, enligt ditt sätt att se det?

  2. Karl-Gustav Sjöström

    Jag är tämligen övertygad om att KD även här med tiden kommer att ändra sin inställning, eller åtminstone modifiera den. Precis som jag tror att KD gjort bvad gäller synen på homosexuella.

  3. Hans-Inge Smetana

    Svar till Monica Wahlström (2010-03-20 07:47)
    Nej detta är sannerligen inte en lätt fråga. Och som du skriver så är det viktigt man benar ut vad frågan gäller. Grunden är klar. Livet är en okränkbar gåva vi fått som ingen rätteligen ska kunna ta ifrån oss. Släpper man dödshjälpen fritt så har vi kanske i framtiden gamla tiders ättestupa. Istället för att kosta på vård till våra gamla så ger vi dem en spruta. Vem avgör sedan vem och när man ska få sprutan? Är det någon biståndsbedömares roll? Jag ryser vid blotta tanken.
    Men frågan är svår och jag är glad att vi har den hållning vi har så här långt.

  4. Hans-Inge Smetana

    Svar till Karl-Gustav Sjöström (2010-03-20 09:20)
    KD är inget parti som ändrar sig bara för att samhället tycker vissa saker. Utan vi har en grundideologi som vi följer. Men alla människor är ju en del av samhället som vi påverkar och påverkas av.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.