Bra siffror

Gårdagens budgetarbete var som vanligt en trevlig tillställning. Det är så intressant att diskutera strategiska frågor utifrån budgeten. Bl a så tog jag åter upp detta med internhyran. Jag anser fortfarande att vårt internhyressystem är kostandsdrivande för kommunen som helhet. Så vi kommer att se över internhyrans vara eller icke vara framöver.

Var lite spänd hur man skulle behandla det budgetförslag som kom upp på kommunstyrelsen, och det som gjort att vi flaggat för att inte vara med i det fortsatta budgetarbetet. Men det nämndes inte ens en gång. Kanske beroende på att vänsterns plats stod tom detta möte. Men majoriteten med Johan i spetsen hade förstått signalen. Kändes bra.
 
Vi hann inte få den sista prognosen från SKL innan vi gick hem för dagen. Men vi räknade om och insåg att den senaste prognosen tillförde Vännäs kommun drygt 6 miljoner till. Men som sagt vi får exakt siffra under dagen. Dessutom har vi ju ökat med 48 invånare enligt senaste befolkningssiffran.
 
Nu åker jag till grannkommunen. Umeå har ju praktiserat LOV innan ens LOV:en fanns. Kristdemokraterna i Umeå kommun la en motion och fick fritt valt inom hemtjänsten för bra länge sedan. Så nu kommer Äldre och folhälsominister Maria Larsson upp och vi ska besöka en brukare som får hjälp på arabiska. Ett mycket intressant företag.  Så t ex araber får hemtjänst på arabiska. Detta företag har många fördelar. Dels får brukarna hjälp på sitt hemspråk men så får också invandrare både män o kvinnor möjlighet att få jobb som inte alltid är så lätt.
 
Så detta företag ska jag nu besöka tillsammans med Äldre o folkhälsoministern. Sedan går färden raka vägen till Ö-Vik för debatt på torget med Elvy Söderström om fritt val i hemtjänsten.
 
Puh… När ska vi få till fritt val i hemtjänsten i Umeregionens Schweiz? Möjligen efter valet om vi byter majoritet. Så du som medborgare har ett val att göra. Ska Vännäs ha möjligheter som många anda kommuner eller ska vi fortsätta var efter?
Etiketter: , , , , ,

9 kommentarer

 1. Sonja Eriksson

  Jag har lite svårt att förstå vad hemtjänst på arabiska har med fritt val i hemtjänst att göra?

  Skulle det vara förbjudet för kommunen att anställa personal med kunskap i andra språk än svenska? Eller anställa personal som kommer från andra länder?

  Det viktiga är väl att den som behöver får den hjälp som behövs, på det språk som krävs. Om behov finns av hemtjänst på arabiska så finns det inget som hindrar att kommunen bistår med det.

 2. Hans-Inge Smetana

  Svar till Karl-Gustav Sjöström (2010-08-18 10:19)
  En liten kommun i omkrets med stora möjligheter mitt i en region som kallas Umeregionen. Känns det igen. Ett litet land med stora möjligheter liggande i Europas. Likheterna är slående eller…

 3. Hans-Inge Smetana

  Svar till Sonja Eriksson (2010-08-18 10:57)
  Jo allt kan göras inom kommunens verksamhet men varför görs det inte? Jo därför i en monopolställning behöver man inte göra sitt bästa. Det finns ingen som kan göra det bättre och det finns heller ingen som gör det sämre. I en monopolställning är det konsumenten som blir lidande. I detta fallet får de gamla lida av att de inget har att välja på.

 4. Jonas Björkholm

  Det du påstår i ditt svar till Sonja är helt enkelt att du tycker att de anställda i Vännäs kommuns omsorgsverksamhet inte gör sitt bästa på jobbet. Jag tycker det skulle vara rakryggat av dig som vice ordförande i vård- och omsorgsnämnden och representant för Kristdemokraterna att du berättar det för personalen nästa gång du träffar dem. Ärlighet varar längst brukar man säga!

 5. Hans-Inge Smetana

  Svar till Jonas Björkholm (2010-08-20 14:40)
  Men Jonas trodde bättre om dej. Om du läser min blogg så har jag tvärtemot vad du anser lovordat personalen som sliter med våra gamla och sjuka så belägg mig inte med något annat. Det är inte personalen som gör felet utan politiker som lägger sig i på tok för mycket. Alla undersökningar visar att där det finns konkurrens blir verkamheten billigare och bättre. Men dessa undersökningar förstår jag att du bladdrar förbi. Så jag bollar tillbaka. Håll dej till sanningen Jonas det blir så mycket bättre då.

 6. Kristina

  Med de olika tjänsterna som JoiceCare erbjuder, så kan man öka effektiviteten samt öka kvalitén hos omsorgstagarna. Med både TV-Telefonen Joice och Nattkameran Nattfrid kan man se till omsorgstagaren betydligt oftare än man annars hade kunnat göra med personligt besök. Det ena utesluter inte det andra, men det är bra komplement. Läs gärna mer på http://www.joicecare.se

 7. Ulla-karin NYGREN

  Hur går jag tillväga för att ansöka om ”nattfrid” för min mor som bor i Umeå
  Mycket tacksam för svar

  • Hans-Inge Smetana (inläggsförfattare)

   Eftersom jag inte i detalj följer Umeå kommuns arbete i socialnämnden så vill jag bara hänvisa till dess v ordförande, min partikamrat Veronica Kerr som också finns som bloggare på VK.se.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.