Kommunstyrelsen

På dagens kommunstyrelse gavs information om den förstudie som arbetas med angående biogas som drivs av Biofuel Region Biogas i Norr. Projektledare Anna Albinsson informerade på ett engagerande sätt allt ifrån molekylerna till hur arbetet fortsätter. Kändes nästan som att man var på kemilektionen för några år sedan men med intressantare åhörare än vad Pelle Tingelöf hade den gången.

Ett intressant mått är att vi utifrån den biogas vi nu får fram i Västerbotten kan driva 360 bilar men potentialen är så mycket större. Vi har 114 tankningsställe i Sverige och vi har endast 4 stycken av dem norr om Gävle. Gasen finns men det handlar om att på ett effektivt sätt utvinna den. Så det finns lite att göra. Tanken är att få till ett tankställe i Vännäs och de stora åkerierna vi har i kommunen är intresserad och är med i processen. Ett spännande projekt att följa.

Vi hade även en del andra informationer innan vi kom till själva besluten för dagen. Agendan innehöll inte mindre än 19 punkter. Som det alltid är så är det en del formaliaärenden som t.ex. kommunstyrelsens reglementen, bidrag och uthyrningsreglementet och några liknande ärenden. Sen inte helt oviktigt så beslutade vi om sammanträdestider för 2011.
 
En viktigt fråga som var på agendan handlar om ensamkommande flyktingbarn. Den frågan har vi haft på agendan ett tag och är nu framme till beslut. Vi beslutade att utse en styrgrupp som arbetar vidare med frågan. Sen fick vår socialchef ett formellt uppdrag att arbeta vidare med frågan och förbereda för start vid årsskiftet 2010-2011. Jag vet att han redan jobbar med frågan och faktiskt att den redan anställda föreståndaren idag har varit på förvaltningen och börjat lägga upp arbetet.
 
Äntligen har vi beslutat om en uppbyggnad av förskola i Tväråbäck.  Det är ju en fråga som vi drivit länge och som nu alltså blir verklighet. Kommunen köper ett hus i Tväråbäck vid skolan som kommer att byggas om en del. Spännande!
 
Vi antog ett spännande projekt med namn Next Stop. Ett av de så viktiga utvecklingsprojekt som vi behöver. Är trots allt kritiks till projekt. Men det finns ett jobb att göra att samordna så att allt som görs bra blir nåt permanent i den ordinarie organisationen. Det finns så många projekt som bara pågår tills de tilldelade pengarna är slut. Vitsen med projekt som jag ser det är att man ska lära sig nåt nytt och sedan föra in det i den ordinarie verksamheten.
 
Sen tog vi beslut att utse en arbetsgrupp som ska titta på hur arbetet med ett allaktivitetshus med bad ska förverkligas. Det är verkligen ett spännande tilltag så får vi se när det låter sig göras. Fick just ikväll reda på att den första badhusutredningen kom 1959. Så nog har det utretts alltid. 🙂
 
Vi höll på till klockan 6 så vi hann med flera diskussioner men jag hade problem att hinna till nästa möte som  började 18 och avslutades för en stund sedan. Nu återstår ett telefonmöte innan avkoppling kan bli aktuellt.
Etiketter: , , ,

4 kommentarer

  1. Anna Säfvestad Albinsson

    Hoppas ni är nöjda med biogas-sessionen 🙂 Det är alltid roligt att prata om något som väcker många frågor! För Vännäs del handlar det om är att mängden levererad gas blir tilräckligt stor, dvs tillräckligt antal gasdrivna fordon. Jag hoppas på en bra fortsatt dialog med er!

  2. Hans-Inge Smetana

    Svar till Anna Säfvestad Albinsson (2010-10-12 08:48)
    Det var en intressant dragning och det är roligt när man kan se potensial i saker o ting. Här finns det verkligen en utvecklingspotensial. Låt oss ta tillvara den!

  3. Hans-Inge Smetana

    Svar till Christin (2010-10-16 12:13)
    Eftersom jag sitter i rekryteringsgruppen så vet jag att vi inte är klar med vårt arbete. Så det kommer på nästa kommunstyrelse. Då blir det klart.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.