Du behövs i arbetet!

Det är på tiden att dessa får upprättelse. De som har fått lida för att samhället ansett deras föräldrar olämpliga av olika anledningar. Att de nu får en slant av staten kan inte ge deras liv tillbaka men det är en typ av upprättelse vi kan ge dem.

Att barn tas från sina föräldrar är ett stort ingripande i sig själv. Att dessutom hamna på ställen där det är ännu värre är horribelt. Och att sedan inte bli trott av socialtjänsten etc det är bara för mycket.

Eftersom denna utredning har legat på minister Maria Larssons bord så har jag följt den ganska nära. Läst de mest beklagliga levnadsöden. Naturligtvis helt avidentifierat. Men det tar ont i hela kroppen när man läser vad de små barnen har fått lida. Utredaren föreslår tätare kontakter med socialtjänsten mot familjehemmen. Det är ett måste.

Själv har vi varit familjehem under ett antal år och haft både kortare och längre uppdrag. Och vi har sett det som viktigt att ha täta kontakter med socialtjänsten så om inte socialtjänsten hört av sig så gör vi det. Det är viktigt. Nu har det varit speciella uppdrag så täta kontakter har också krävts. Man gör ju en uppgift tillsammans.

Ett hem som funkar dåligt kan hålla skenet uppe under besöket av socialtjänsten. Men vad händer sedan. Blir då inte heller barnet trott när de flaggar hos socialtjänsten är det för hemskt och ytterligare övergrepp mot det barnet. Så täta ”inspektioner” och oanmälda sådana är nog också att föredra för att komma ifrån problemet med hem som inte fungerar bra. Men man utreds numera ganska ordentligt innan man får ta ett barn och det är bra och helt nödvändigt.

Men vi har ett annat problem och det är att vi har alldeles för få familjehem i vårt land. Hem som på ett kärleksfullt sätt kan ta emot ett barn/ungdom för längre eller kortare tid. Nu pågår ett samarbete med Umeåregionens kommuner att samarbeta i den saken för att hitta ett antal familjehem som man kan nyttja gemensamt. Det blir då enklare både med översyn o placering då inte kommungränserna stoppar.

Så jag vill vädja till dej och önskar att du funderar om ni i ert hem kan ta emot barn och ge dem en trygg uppväxt under längre eller kortare period. Det är inte lätt alla gånger vill jag lova. Blir många bekymmer som man måste ta tag i.

Men värdet på när man får ett av barnen på knät och man ser att nåt vill man säga men man vet inte hur. Och efter ett tag kommer frågan: – Du är inte min pappa men får jag kalla dej för pappa? Sån värme i hjärtat man då känner kan värma ett helt samhälle och den efterföljande kramen o tåren i ögat ger svaret.

Så ta kontakt med socialtjänsten i din kommun. Du behövs i arbetet!

Etiketter: , , ,

8 kommentarer

  1. Krister Klermalm

    Något som verkligen ska städas upp inom familjelivet är föräldrarnas roll och soc hantering kring familjebanden.
    Otal gånger främst fäder och mödrar som blir bortkopplade ifrån grund utredningar, blir sär behandlade och inte får kommande till tals mm. Trots att modern har depression efter förlossning så väljer soc modern som lämplig förälder till barnet trots en engagerad och kärleksfull fader som är kapabel att ta hand om sitt barn.

    Bättre behövs uppföljning av familjehemmen som togs upp här. Se till att det blir två vägs kommunikation emellan föräldrarna och familjehemmet.
    Att familjehemmet tar sitt ansvar till barnens rättigheter till familjebanden.
    Att information kommer till föräldrarna – t ex barns deltagande i fritidsaktiviteter som kultur/idrott, info ifrån för-/skola kommer även till föräldrarna där det är skolans skyldighet at göra där soc kan se till att det görs.

    Ja det är mycket till behövs förbättras och kollas upp om som soc kan göra för ett mer jämställd rättvisa i barnens rätt till sin faders närhet och där vilka förälder som inte är våldsam eller missbrukar (även verbalt) som gör att de inte passar som förälder just då för sitt barn.

    Sedan till sist i nämndens politiker är skyldiga till att se till att ingen föräldrar blir särbehandlad av soc eller/och familjehemmet och barnens rättigheter åtföljs.

  2. Krister Klermalm

    Glömde en sak. När det finns föräldrar som är egnagerade och kärleksfull som gör allt för sitt barn, får vara den föräldern för barnet så skulle behovet av familjehemmet minska och barnen inte behöver utplaceras i endel fall där det inte gått ändå så bra där för barnet. Dessutom andra kostnader för kommunerna både kortsiktigt som långsiktigt av detta.

  3. Bo-Gunnar Wikström

    Jag håller med K-G här. Ett verkligt bra inlägg från en som är äkta engagerad i frågan ! Tack H-I för att du står på de mest utsattas sida i denna fråga !
    Jag håller med dig i allt ! Och det behövs många fler som engagerar sig !

  4. Hans-Inge Smetana

    Svar till Bo-Gunnar Wikström (2011-02-11 09:08)
    Tack B-G! Jo detta är en fråga jag brinner för och känner fortfarande värmen från den grabben som ställde frågan fast det nu är några år sedan den ställdes. Hjärtat delas av många. Det finns berättelser som jag kan delge av egen erfarenhet som skulle även ge de mest hårdhudande människor vattniga ögon.

  5. Hans-Inge Smetana

    Svar till Karl-Gustav Sjöström (2011-02-11 07:40)
    Tack K-G. Jag har uppdrag tillsatt av regeringen. Och många andra uppdrag i samhället. Men den värme man får av ett sånt här uppdrag går utöver allt annat. Att hjälpa ett barn som behöver trygghet är nog det finaste o viktigaste man kan göra.

  6. Hans-Inge Smetana

    Svar till Krister Klermalm (2011-02-11 08:44)
    Hej Håller med det du skriver i alla delar. Ur ett samhällsperspektiv är detta ett stort problem i många stycken. Det är nästan pinsamt att nämna det i sammanhanget men det är förutom lidande en stor kostnad för samhället. Så här skulle man kunna ändra på en del för att dels få lägre kostand men framför allt bättre för barnen. Och som du skriver är socialnämndens politiker ansvarig för mer än jag tror många anar som sitter där.

    Den kanske viktigaste synpunkten du tar upp är att föräldrarna ska behandlas lika. Jag sitter även i Hovrätten och varit med om ett antal väldigt otrevliga mål som handlat om sexuella övergrepp mot barn. Och inte minst är det män som beter så man verkligen skämms att man är man.
    Men vad som är pinsamt att alla mål där kvinnor anses utsätta barn har lagts ner eller inte vunnit bifall i rätten. Inte förrän för nåt år sedan blev första mamman dömd för sexuella övergrepp. Då har man inte behandlat män o kvinnor lika.
    För liksom det finns män som aldrig skulle bli pappa så anser jag det finns kvinnor som aldrig skulle bli mamma för barnens skull.

  7. Hans-Inge Smetana

    Svar till Krister Klermalm (2011-02-11 08:57)
    Självklart ett lungt och tryggt hem att växa upp i med båda sina biologiska föräldrar är det ABSOLUT bästa för barnen.

    En annan fundering man kan ställa är att jag anser att föräldrars rätt till barn är för stark i vårt samhälle. Från att man i princip kunnat plocka barn från föräldrar för många år sedan så krävs det ordentliga bevis för detta numera och det är bra. Men pendeln i samhället slår obönhörligen ut i ytterkanterna.
    Alltså jag anser att barns rätt till bra föräldrar ska vara starkare än föräldrars rätt till barn.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.