Snabba kast.

Det måste man säga att detta med barnomsorgen är inte lätt att ha koll på. Ena stunden låter det näst intill omöjligt att klara barnomsorgskön, medan när vi kommer till hösten så löser det sig på ett bra sätt ändå. Nog borde det gå planera bättre. Nu har dock förvaltningen bättre koll på läget än tidigare. Det är min bestämda uppfattning.

Men hur gör vi med förskolan i Tväråbäck? Tanken var att frigöra platser i Vännäsby för att få lös plats där och de som kommer från Tväråbäck ska få barnomsorg på hemmaplan. Samtidigt låg det ett annat viktig detalj i beslutet. Och det handlar om att ha en levande landsbygd.

Har tidigare skrivit att det är självklart att vi ska bygga. Och det är utifrån att fullmäktige fattat ett sånt beslut. Men med ny fakta så måste vi nog fundera ett varv till.

En viktig sak för oss Kristdemokrater är att föräldrar själv ska välja barnomsorg. Ingen annan är bättre skickad än just föräldrarna som känner sina barn. Om nu ryktet stämmer så när man gått ut med enkäter så har jag förstått att det i dagsläget endast är 5 barn som behöver barnomsorg i Tväråbäck. Att bygga en förskola för 5 barn är inte försvarbart varken ekonomiskt eller pedagogiskt.

Förstår inte att enkäten inte var gjord innan vi fattade beslutet. Har fått en färsk utredning av barn o utbildningschefen som jag ska ta del av. Det går så många rykten i saken så att ta del av fakta är ett måste. Ska vi måsta vänta med vårt bygge i Tväråbäck?

Etiketter: , ,

10 kommentarer

  1. Barbro Johansson

    Som förtroendevald är det av största vikt att Du har rätt siffror inför beslutet den 13 juni.

    FÖRSKOLAN!
    Den 14/5 träffades Johan Söderling, Tomas Åström,
    chef för barn- och utbildningsförvaltningen,
    Pia Nilbrink och Anna-Lena Schulz. Då hade kommunen
    ringt runt en andra gång och fått fram ett annat
    barnantal än tidigare. Denna gång stämde barnantalet,
    efter lite justeringar, med Pias lista.
    Det innebär att om förskolan blir verklighet skulle det
    finnas:
    Hösten -11 11 barn
    Våren -12 10 barn
    Hösten -12 10-11 barn

  2. Anna-Lena Schulz

    Hej Hans-Inge!Jag tror att du måste läsa ks-handlingarna innan du skriver i din blogg.
    I handlingarna gällande förskola i Tväråbäck står: ”Utifrån att det uppstått osäkerhet kring de siffror som kommit fram den 15 april görs en ny rundringning den 11 maj. Vid detta tillfälle ringer vi alla familjer som har barn födda 2006-2011 med upptagningsområde Tväråbäck.” Underlaget kommer från Tomas Åström, barn- och utbildningschef.

    Vid den första rundringningen så kontaktades inte alla föräldrar vilket gjorde att barnantalet blev väldigt lågt. Vid andra rundringningen då alla föräldrar kontaktades blev resultatet ett annat: HT-11 11 barn, VT-12 10 barn, HT-12 10-11 barn.
    Beslutet ska ju tas den 13 juni i kf men det är viktigt att rätt uppgifter kommer fram så vi slipper alla spekulationer, rykten och gissningar.

  3. Hans-Inge Smetana

    Svar till Karl-Gustav Sjöström (2011-05-29 04:02)
    Men visst är det trevligt med vinterbilder… Nä du har helt rätt. Bilden ska bytas. Får ta nån dag med kameran på magen. Det är ju mest regn några dar nu så det får bli nån solig dag framöver. Eller så skickar du nån fin bild från ”over there”. Kul att följa ditt liv där borta.

  4. Hans-Inge Smetana

    Svar till Barbro Johansson (2011-05-29 12:26)
    Hej Barbro. Jo det är just den utredningen jag syftar till i min skrivning och som jag tagit del av. Det går allehande rykten så det är viktigt att rätt siffor pratas om. Sen är ju dessa också bara prognoser när vi kmomer längre fram i tiden. Sen att vi ska fatta beslut i Juni är ingen nyhet och vi har det dessutom på kommunstyrelsens bord i morgon. Och då är förvaltningschefens rapport en viktig ingrediens.

  5. Hans-Inge Smetana

    Svar till Anna-Lena Schulz (2011-05-29 14:27)
    Hej Anna-lena. Jo jag har läst KS handlingarna och det är den utredningen som Thomas gjort som blir fakta i målet när vi ska fatta beslut. Vi vet hur det är med rykten. Florerar en hel flora.
    Så till KF har vi en spännande fundering till. Från BoU ansöker man om en kostnadsstäckning från kommunstyrelsen. Ett intressant fenomen kan jag tycka. Men om Kf ger rambudgetar så ska det också vara rambudgetar.

  6. Barbro Johansson

    Blir ordentligt konfunderad när jag läser i Din blogg att det florerar rykten, spekulationer och gissningar. Är det på sådana premisser det fattas viktiga politiska beslut??? Tjänstemän skall ta fram faktaunderlag, i det här fallet fanns det brister. Nu har engagerade föräldrar sett till att rätt siffror finns som underlag för beslut utifrån ett landsbygdsutvecklings perpektiv.

  7. Hans-Inge Smetana

    Svar till Barbro Johansson (2011-05-30 08:20)
    Nej jag skriver inte om rykten som underlag för politiska beslut. Tvärtom!! Jag menar att rykten florerar som inte stämmer och tvärtom så kan det finnas incitament för att fatta ett beslut som är helt rätt som kan vara svårt för medborgarna att ta till sig för det florerer så mycket rykten som inte lyfter fram fakta o frågan kommer i en helt annan dager i folkmun. Nej jag hoppas verkligen inte att det fattas beslut på rykten. Det vore ytterst pinsamt.

  8. Pia

    Hur kan du skriva en blogg grundad på rykten? Särskilt då du själv i nästa mening skriver hur viktigt det är att man tar beslut på fakta, för medborgarnas skull…är det inte medborgarna som läser din blogg?
    Som Barbro och Anna-Lena redan skrivit så ser underlaget bra ut när man kontaktat ALLA föräldrar.Jag undrar om en sådan rundringning sker i Vännäs tätort innan man startar upp nåt?!.
    Detta med en förskola till Tväråbäck har väl förrutom barnomsorg,hela tiden handlat om en landsbygdssatsning också. Likväl som ecomat i Pengsjö och upprustning i Brån.
    På din fråga ”Ska vi måsta vänta med vårt bygge i Tväråbäck?” svarar jag: NEJ!!! Om allt går som det är beslutat i ksau så ska förberedelserna inför en förskolestart redan vara igång, i väntan på Kf:s beslut 13/6. Sist beslutet togs så var det utan antal barn som grund eftersom det handlade om en landsbygdssatsning, NU har vi ett stort barnunderlag att presentera plus att vi tror på inflyttning. Vi har 3 hus till salu, 2 nybyggen och kommunen har 4-5 tomter förberedda och klara för nybygge i Tväråbäck. Inflyttningskampanjen kommer att starta så fort vi har beslutet klart, alltså 13/6. Som politiker hoppas jag att man kan förstå att skatteintäkter från oss landsbygsbor går till hela kommunen, det är ju en vinst för alla om kommunen växer.
    Vart finns guldkornen och smultronställerna i vår kommun? Inte är det då i köpingen =0)
    Ta del av fakta, strunta i rykten, ta långsiktiga beslut och satsa på en levande landsbygd om du vill ha en växande kommun! Våga satsa!!!

  9. Hans-Inge Smetana

    Svar till Pia (2011-05-30 12:58)
    Min blogg skapar visst en del frustration. Och det var väl kanske en debatt jag också frågar efter. Vad jag bygger min blogg på är en sak men jag tog med det rykte som florerar. Att sen rykten oftast inte stämmer är en viktig sak att poängtera . Det vet vi inte minst som suttit i beslutande ställning några år och sen hör hur frågan resoneras inom ”gatans parlament” som vårt förra kommunalråd brukade säga.
    Att förskolan i Tväråbäck resonerats några vändor är inget nytt för mig. Och det är en viktig utvecklingsfråga för orten. Vad som gör mig bekymrad är att man inte får rätt info från verksamheten innan beslut fattats första gången. Vi får hoppas att de nu gällande siffror stämmer. Det är roligt om landsbygden blommar. Och en förskola borde göra att underlaget för skolan blir större. Jag är inte emot en förskola i Tväråbäck. Men det jag ifrågasätter är de olika uppgifterna som kommer hela tiden. Jag delar inte din åsikt att det enbart är landsbygden som är Vännäs smultronställe. Jag tycker HELA kommunen är ett smultronställe.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.