Skamligt majoriteten!

Så är det då offentligt det som glunkats i korridoren ett tag. Majoriteten tänker lägga ner Orion vår enda intraprenad inom äldreomsogen i vår kommun. För att få rätt historiebeskrivning så var det vårt förra kommunalråd som tyckte att det borde gå få till arbetsplatser även i vår kommun där personalen får ta större ansvar och i och med det göra ett bättre jobb.

Så det har pratats om intraprenader på många kommunstyrelsesammanträden och budgetberedningar och många av oss var besvikna över takten av tillkomna intraprenader. Men vi hade några duktiga människor som ville och Orion kom igång till allas glädje för några år sedan. Eller ”allas” glädje var kanske en överdrift.  Vi har allt sedan denna dag arbetat för att fler intraprenader ska starta i vår kommun. Bedömer att alla partier har varit inne på den linjen förutom Vänstern förståss. Men har jag haft fel? Vill majoriteten följa det fullmäktiga sagt?

Jag har suttit i vård i omsorgsnämnden i 4 år och som deras v ordf. Jag har dessutom varit kontaktpolitiker till äldreboendet Orion. Har varit med på anhörigträffar där anhöriga har uttryckt: – Tänk om det kunde vara så här på alla äldreboenden.  Jag har känt den atmosfär man känner när man kommer in på Orion. Personalen trivs ihop det märks och man gör ett otroligt bra jobb.

Vad är det som är så speciellt med Orion. Jo personalen är delaktig på ett helt annat sätt än i övriga kommunen. Man tar större ansvar, man är mindre sjukskriven, man har bättre resultat och sist man absolut inte minst i och med dessa parametrar så är jag övertygad om att brukarna får en bättre vård. Det säger anhöriga som provat andra boenden.

Och detta vill alltså majoriteten nu lägga ner. Man skyller på att man måste spara pengar. Men är det hela sanningen? Är det samma vilja med intraprenader som gamla kommunalrådet hade? Eller är det nya kvastar som sopar bäst och nu ska allt vara som det alltid har varit.

Vid nästan varje sammanträde vid vård o omsorgsförvaltningen när jag nämnde Orion hörde suckar från företrädare för majoriteten. Det var inte positiva suckar kan jag intyga. Detta gällde inte alla. Majoriteten har en god företrädare som också sitter i arbetsutskottet vid namn Tore som liksom jag månar om Orion. Men är han ensam?

Susanne och ni andra duktiga stå på er. Det kanske är dags att ni tar över hela äldre centret och driver det som intraprenad. Det finns ju som alla känner till ett inriktningsbeslut att äldrecentret i Vännäsby ska drivas som intraprenad framöver. Men även det kanske också är uttalat med kluven tunga från (S)majoriteten.

Behöver jag säga att Kristdemokraterna värnar om den lilla människans eget bestämmande. Så också när det gäller personalen. Så att lägga ner en intraprenad som funkar så bra får majoriteten göra själv. Vi kommer självklart inte att stå bakom detta tilltag.

Etiketter: , ,

8 kommentarer

 1. Hans-Inge Smetana

  Svar till Karl-Gustav Sjöström (2011-08-13 09:28)
  Vi har i budgetberedningen lagt rambudgeten till alla verksamheter. Nu börjar arbetet med detaljbudgeterna i styrelser o nämnder. Eftersom jag inte sitter i VoN denna period så kommer jag inte vara med i detaljbudgeteringen men min partikamrat kommer jobba med den och vi kommer att ha interna möten om den så jag följer arbetet noga.

  I rambudgeten vill jag nämna att vi ville tillskjuta 1 miljon ytterligare till förmän för äldreomsorgen men det tyckte inte majoriteten var så bra. Då ansåg man helt plötsligt att pengarna räckte. Så där har du en av de fyra miljonerna som man anser sig bespara om man lägger ner Orion. Men i en så pass stor budget finns det möjlighet till omdisponering. Återkommer med vårt förslag när det ligger på bordet. Så håll ut Kalle :-).

 2. Lars Gidlöf

  Har lite funderingar till det du skriver ang intrepenaden Orion.

  Du skriver de är mindre sjukskrivna och jag undrar varför, har de bytt lokaler? Har de fått andra hjälpmedel eller varför kan de bli mindre sjukskrivna?

 3. Hans-Inge Smetana

  Svar till Lars Gidlöf (2011-08-16 08:57)
  Alla undersökningar visar att om man på en arbetsplats får ta större ansvar, förstår sammanhanget bättre, större engagemang helt enkelt så är man mindre benägen att vara hemma. Nu är arbetsgruppen inom Orion liten eftersom det är en liten enhet. Men det visar sig även här att den är lägre. Man byter med varandra och hjälper varandra på ett annat sätt om man känner större ansvar. Det är en av grundbultarna i driftsformen intraprenad.

 4. Lars Gidlöf

  Ok,då går det till jobbet sjuka då? Eller känner de anställda mindre lojalitet om de är anställda av kommunen?

  I så fall så ska de ha sparken, de ska ha samma lojalitet för pengarna kommer väl från skattebetalrna i vilket fall som helst och kan Alliansen tvinga cancersjuka att söka jobb så nog kan de väl tvinga folk som är friska att jobba?

 5. Eva-Marie

  Hej.
  Har förstått att man har kollat upp lite på hur Orion ligger till när det gäller sjukskrivningar, avvikelser mm. Där låg de tydligen bäst till. Och då tycker jag att det är konstigt att man vill lägga ner det som verkar fungera bäst. Ni borde ju kunna se hur de andra gupperna har det på de punkterna och kanske göra åtgärden där?

 6. Hans-Inge Smetana

  Svar till Eva-Marie (2011-08-25 12:19)
  Jo Orion funkar väldigt bra och det upprör mig att man vill plocka bort det som funkar så bra. Visst borde det arbetssätt de har appliceras på andra arbetsplatser. Många arbetsplatser i vår kommun funkar väldigt bra och man gör ett bra jobb. Men vi har också arbetsplatser eller framför allt enskilda personer som inte alltid har rätt attityd. Men det jobbas mycket med den frågan i de olika förvaltningarna vilket är bra. Sjukskrivningsproblematiken är en fråga som vi följer hela tiden och siffrorna har minskat nämnvärt under åren. Men man kan göra mer.

 7. Hans-Inge Smetana

  Svar till Lars Gidlöf (2011-08-16 12:54)
  Det är precis som du skriver att man i en mindre enhet där man får bestämma mer själv tar större ansvar och i och med det gör ett bättre jobb. Men det finns naturligtvis undantag överallt. Det görs väldigt mycket bra som sker i kommunens verksamheter också.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.