Janne över gränsen

Uppdrag granskning är ett program som på ett bra sätt belyser saker o ting som inte alltid står rätt till.

Men i gårdagens program tycker jag att det blev lite underlig vinkel. Självklart kan man ifrågasätta hur en medarbetare i en kommun kan som bisyssla dra in 5 miljoner / år. Men om detta är en uppgörelse med arbetsgivaren så kan man ju endast ha synpunkter på det. Överenskommelsen är mellan arbetsgivare och arbetstagare. Tar man 50.000 för en föreläsning på lite drygt en timme, och så hinner man 3 om dagen så är det bara att räkna ihop.
 
Sen att påstå att man utnyttjar de utvecklingsstörda med att de är med i Glada Hudik teatern är också en typisk vinkel. Jag antar att detta är en frivilligt att vara med och de får vara med om en hel del positiva saker de annars inte kunnat göra. Sen visst borde de få högre ersättning men det var en uppgift att de inte fick tjäna mer innan man tappade sin pension.
 
Jag tycker att det är fantastiskt om man kan berika deras vardag på detta sätt och detta borde inte i programmet lyftas fram som ett problem. Sen vill jag absolut inte försvara dubbla fakturor etc som lyftes fram. Men det fick ju tydligen kommunen skapa bättre rutiner runt.
 
Tycker nog Janne Josefsson gick över gränsen när han ifrågasatte SVT:s VD som skickat ett mejl till journalisten. Hon gjorde ju helt rätt. Hon mejlade och sa att hon tyckte att man skulle informera om nåt stod oklart och om det inte fanns goda journalistiska skäl att inte göra det. Men detta försöket Janne få till som gjorde hon ett dunderfel som överhuvudtaget mejlade. Hon gjorde helt rätt och fast Janne hävdade att hon tog ställning så var det ju absolut inte det hon gjorde. Så det var en icke grej för henne och jag håller med.
 
Janne borde nog fundera varför det allt för ofta blir så att han inte får den sista intervjun. Ibland tror jag att han vill lyfta fram det som att de velat ha en intervju men inte fick. Media har ju alltid sista ordet.
Etiketter: , , , ,

6 kommentarer

  1. Monica Wahlström

    Samt – det handlar om en daglig verksamhet, en rättighet enligt LSS för vissa funktionshindrade personer. I Vännäs har vi i första hand Växhuset och Vännäs pall och spik. Glada Hudikteatern är en synnerligen kreativ variant av daglig verksamhet!

  2. Hans-Inge Smetana

    Svar till Monica Wahlström (2011-10-13 23:27)
    Ja visst borde det lovordas istället för klankas ner på. Det är typiskt det svenska samhället. Om nåt är kreativt och annorlunda försöker man hitta fel o brister för att inget ska vara utmärkande och positivt. Kan inte med detta så i den delen är jag osvensk. Kanske det är mitt Österrikiska ursprung som kommer fram.

  3. Maria Skiddi

    Icke desto mindre kanske man ska ta ett steg tillbaka efter att man klappat sig för bröstet om vilka fina gärningar man gör, om man säger sig stå för allas lika värde? då borde det inte vara särskilt svårt att inse det problematiska i att skylla på pensionen, i programmet stod det fullkomligt klart enl fk att det inte stämde- för det första.

    För det andra KAN man inte prata om likavärdes-principen och i samma andetag göra sig till uttolkare om hur ”roliga saker” de får vara med om som alibi att man INTE behandlar dem lika.

    (jobbat 29 år i hkp)

  4. Hans-Inge Smetana

    Svar till Maria Skiddi (2011-10-14 00:34)
    Likavärdes-principen är viktig och att man behandlas lika och med respekt. Det förutsätter jag att man som kommun har koll på när man drar igång ett sånt här projekt. Sen när det gäller pensionerna så såg jag inte det då jag kom in i programmet mitt i och såg inte början.

    Men visst måste man väl kunna prata om att de får göra roliga saker eller? Sen ser jag absolut inte det som alibi för att oegentligheter ska råda.

  5. Maria Skiddi

    Självklart ska man/kan man prata om roliga saker för sig själv och för andra!

    Här i programmet blev det ändå tydligt att ÄVEN om man ”pratar” om det roliga, så är det roliga med att tjäna pengar som ”man” själv tycker (läs Per och andra sk normalskadade inkluderat dig å mig) inget som de funktionsnedsatta personerna förväntades ha samma gagn av.

    Jag har åxå roligt på jobbet (lucky me) men nog skulle jag bli pissed of om de som jag jobbade parallellt med fick 3-4 ggr mer än jag, fast det var jag på affischerna-läs-DE som är de sk ”dragplåstren”

    Man får löpa linan ut helt enkelt- från ideologi till praktisk handling.

  6. Hans-Inge Smetana

    Svar till Maria Skiddi (2011-10-14 00:56)
    Om det ligger en grundgrej att vi normalskadade är mer värda att tjäna pengar så är det fel. Där är vi överens.

    Men när det gäller föreläsningar etc så var det ju hans bisyssla och ingen annans. Sen visst kan man tycka att en bisyssla på ca 5 mille/ år är i högsta laget.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.