Det är väl inte så konstigt.

I dagens VK kan vi läsa om att så många människor har listat sig hos andra utförare än landstingets hälsocentraler som har ansvar för det område där man bor. Och jag tycker inte det är så konstigt.

På många av hälsocentralerna kan man få den känslan att det viktigaste inte är att ta hand om patienter utan mer viktigt är dokumentationer, interna möten och utbildningar.

Vi kan ta Vännäs hälsocentral som exempel. Jag gick ut med info för några år jag tror det var 4 av 10 som inte hade en läkare att gå till. Det var väl underbyggt med fakta. Och många medborgare i vår kommun hade hört av sig och ville få hjälp.
 
Det är så att medborgarna inte alltid har vetskap vem som driver hälsocentralen. Många tror att det är kommunen som ansvarar för verksamheten. En person behövde besöka läkare men fick svaret att det inte fanns läkare på hans dag. Han frågade hur gör jag då? Svaret blev att vi inte vet hur vi ska ordna detta. 
 
Det resulterade till att jag skrev ett öppet brev till dåvarande hälso- och sjukvårdsutskottets ordförande. Det svar jag fick var ytterst pinsamt och sa i princip inget annat än att hon ansåg att jag hade rätt och att det är ett problem. Inte så långt jag kunde se ett enda förslag att försöka lösa problemet.
 
Talade för en tid sedan med några personer som väntat på läkartid i Vännäs men tröttnade på det och ringde till någon av de alternativa utövarna i Umeå och man hade tid samma eftermiddag och hade innan kvällen fått både träffat läkare och hämtat ut den medicin som behövdes. Det är så det ska gå till.
 
Här har många av landstingets hälsocentraler mycket att lära. När ska man t ex ha kvällsöppet? Alltså när patienterna har möjlighet att besöka hälsocentraler. Annars kommer flera tusen till lista sig på alternativa utövare. Eftersom vi är en pendlingskommun så är det nära till hands att man listar sig i Umeå så man löser besöken innan man åker hem.
 
Nu ska landstinget spara ändå mer. Hur ska detta sluta? Heder åt V som ser omöjligheten att vara med på den förslagna dårskapen till budgetförslag från den styrande majoriteten. Återkommer nog i dessa funderingar.
Etiketter: , ,

6 kommentarer

  1. Christine Svensson

    Det är inte bara i Vännäs och Umeå det är bedrövligt. Något är galet. Har landstinget tappat stinget? I Vilhelmina finns exv tidbok bara för en vecka framåt? Hur kan det fungera, tänker jag

  2. Cyrene

    Super bra skrivet och dessutom sant…….

    Jag som har bott utomlands i sammanlagt 25 år där hade varje vårdcentral öppet på förmiddan före lunch stängt på eftermiddan och öppet igen på kvällen…..
    Eftermiddan var ibland tillgänglig för barnavård eller vacination m.m efter 15 år i Svrige nu så har vårdcentraler fortfarande inte kvällsöppet och i det närmsta otillgängligt
    Varför går det inte att lösa här i Sverige, helt rätt Hans Inge det du skriver..
    Något att tänka och jobba på

  3. Hans-Inge Smetana

    Svar till Christine Svensson (2011-10-20 13:47)
    Ja man kan fundera. Landstinget har höjt skatten bra många vändor för att täcka det stora svarta hålet. Ändå går det inte bra. Det måste vara nåt grundfel när vi i Västerbotten jämförs med andra landsting. Då skäms man att man är från Västerbotten. Långa köer, brist på läkare, dålig ekonomi etc. Så visst det måste göras nåt ordentligt så man får verksamheten att gå bättre. Vad gör andra landsting som lyckas som inte vi gör? Se o lär Peter o ni andra!

  4. Hans-Inge Smetana

    Svar till Cyrene (2011-10-20 17:44)
    Jo jag har ju som du vet barn i våra nordiska länder. Och t ex i Danmark får man ofta tid samma dag. Man har en egen läkare som man ringer etc. Det är strukturella fel när vi inte lyckas bättre.

    Landstingen måste bli mer ”kundvänlig”. Tiden är slut då vi tackar o bugar ett par gånger extra bara vi får träffa en doktor. Nu har vi större krav. Landstinget är kvar i den tiden o tror fortfarande vi ska stå med mössan i hand bara vi får träffa en läkare.

    Nog ställer jag större krav än så och när landstinget tappar som de kommer att göra till andra aktörer så måste man bli mer ”kundanpassad” för att lyckas. Kvällsöppet är som jag ser det bara en parameter.

  5. cyrene

    Så sant landstinget är helt rätt Hansinge en föroldrad koloss…….
    Alla år jag har bott utomlands (25år) har jag eller hela familjen haft samma läkare, här går det alldrig att få samma läkare, det är olika varje gång och frågar du efter samma läkare så är dom oftast inte kvar på v-centralen….
    Jag har ju haft viss erfarenhet efter en sjukdomstidpå lassa och det var nästan omöjligt att få en läkar tid när jag blev utskriven från sjukhuset…..
    Det finns mycket att ta i här..

  6. Hans-Inge Smetana

    Svar till cyrene (2011-10-21 16:17)
    Jo det finns ett i annat att ta tag i för landstinget. Frågan är om man lyckas. Jag tror det måste bli nån form av samlingsregering för att få detta att funka. Så nog måste majoriteten sätta sig med oppositionen så att det blir mindre politik om man ska lyckas.

    Men den nya chefen verkar bra och vågar ta tag i saker. Det behövs! Så vi får väl se hur det går. Tur man inte är landstingspolitiker !!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.