Skamligt! De äldre är värda bättre.

Det är bedrövligt när man ser att de gamla inte får den vård de är berättigad till. Men blir riktigt upprörd och ledsen.

Det som nu kablats ut via media om Caremas vård är skrämmande och något som varje sund människa måste ta avstånd ifrån. Nu får de som anser att all vård inte ska bedrivas av företag vatten på kvarnen. Men är det så enkelt? Jag menar att det sker dålig vård även inom kommunal regi som är anmälda till socialstyrelsen så jag ser det inte så enkelt.
 
Det är intressant att se vad Socialstyrelsen gör. Naturligtvis får företaget skarp kritik och det är berättigat. Men vad gör man för att stävja liknande framöver? Jo man ger sig med rätta på kommunerna och vill granska kommunernas sätt att följa upp ingångna avtal, kvalitetssäkra verksamheten etc. Detta tycker jag är helt rätt för det är alltjämt kommunen som är ansvariga för att de äldre får bra vård. Ett företag som på detta sätt misshandlar de äldre kan samma dag bli helt utan jobb om kommunerna har gjort sin hemläxa rätt.
 
Så om vi skulle haft Carema som gjort nåt liknande i vår kommun ville jag vara pådrivande att jaga dem utan för kommunens gränser fast jag gillar vård i annan regi. Så enkelt är det och samtidigt så svårt.
 
Jag har egentligen aldrig varit intresserad att stora företag ska komma till vår kommun o bedriva vård. Även om jag var i kontakt med ett företag i samband med byggandet av Vännäsby äldrecenter. Det visade sig att det företaget hade byggt betydligt billigare än vi gjort och dessutom drivit det billigare per plats. Och kom ihåg vad jag skrivit hör ovan. Vi i nämnden hade varit fullt ansvariga för kvalitén om vi gjort vår hemläxa rätt och kunnat jaga iväg dem om de inte skött vården till full belåtenhet.
Etiketter: ,

12 kommentarer

 1. Karl-Gustav Sjöström

  Du glömmer eller bortser från en viktig skillnad. När kommuner missköter sig och det beror på för snål tilldelning av resurser, främst personella, går de pengar man därmed ”tjänar” in i den kommunala budgeten. Där finns ju skattebetalarnas pengar.

  När privata företag gör samma sak ökar vinsten för deras ägare. En himla och avgörande måste alla tycka som tänker efter en aning.

 2. Hans-Inge Smetana

  Svar till Karl-Gustav Sjöström (2011-11-08 10:45)
  Helt rätt i sak Kalle. Men vänd på myntet. Om företag kan göra samma vård billigare och samtidigt är nämnden ansvarig för kvalitén så borde det finna pengar över när man driver det i egen regi. Var är dom pengarna? Det talas aldrig om. Är det därför majoriteten är så rädd att pröva andra alternativ för tänk om vi får samma vård till en lägre kostnad. Jag säger bara tänk om! Vågar man testa?

  Sen finns det många vinklar man kan resonera runt i denna saken. När man har upphandlad vård så har man ett fast pris. När man har egen verksamhet och det blir budgetöverskridande så kostar det mer som bara drunknar i sammanhanget.
  Så nog kan man vända på myntet några gånger.

 3. B-G Wikström

  Hej H-I ! Carema vanvårdar folk, det är inget nytt. Det är samma var man än kommer. Min mamma hade de ett tag på Frösön medan hon levde och det var total katastrof. Ser på Text-TV idag att Carema slipper skatt på 100 miljoner för riskbolagen har genom finansiella transaktioner sett till detta.
  Allvarligt talat : Är du förvånad ? Vilket intresse tror du utländska riskkapitalbolag har i verksamheterna i Sverige ? Om det ligger 10 äldre och dör, tror du någon av dem bryr sig ?
  Hur kan du vara så naiv att du tror att så fort något har avreglerats så blir det genast guld och gröna skogar ? Har du inte hängt med i utvecklingen på något sätt ? Tidigare när något skulle säljas ut så blev det ägare med ett äkta intresse att göra något bra, men de tiderna har vi inte nu – ser du verkligen inte detta ?
  Vi behöver faktiskt en mer reglerad marknad där vi gemensamt tar ansvar för t ex vård och skola. Ja även mediciner, järnväg och elmarknad.
  I den drömvärld som du lever i så tror du att vårdföretagen på något sätt bryr sig om äldre och även personalen, men glöm det ! Det enda som riskkapitalbolagen bryr sig om är snabba kortsiktiga vinster och man är bokstavligt talat beredda att gå över lik för att nå dit. Ser du verkligen inte det ?
  Om vi kunde få ett företag med äkta engagemang, ägt inom landet, och som satsar på långsiktighet inom t ex vården så kanske det skulle vara bra, men det är ju inte så verkligheten ser ut, eller hur ?
  Jag tror att vi måste hitta en samsyn på hur vård mm ska bedrivas innan det är för sent. Vi måste kunna se både nya och gamla möjligheter, men…. att ständigt sälja ut allt till utländska riskkapitalbolag kommer alltid att förbli en total katastrof. Eller har du en annan syn på problemet ?

 4. B-G Wikström

  Jag såg nu på morgonen att de nya apoteken som ju ägs av dessa riskkapitalbolag slussar ut hundratals miljoner ur landet med finansielle knep för att slippa betala skatt. Samtidigt som man inte har råd att ha mediciner hemma och dessutom drar ner på personalen. Vem är förvånad ?
  Företaget A-train som ju kör Arlanda Express har kallats till trafikutskottet för att svara för att de genom finansiella transaktioner har undlåtit att betala bolagsskatt och fört ut hundratals miljoner till lågskatteländer. Förvaltningsrätten har också fastslagit att de gått för långt.
  Nu hoppas jag att du vågar ta in mina båda inlägg om både Carema och det här. Vad tycker du ? Är det här bra ? Varför tycker du att det är så fruktansvärt viktigt att gynna dessa bolag ??? Jag förstår att du verkligen tror på att avregleringar är så fantastiskt bra för oss vanliga människor och att det är därför du försvarar alla avregleringar. Du har ett äkta engagemang i att det ska bli bra för oss vanliga , men ser du verkligen inte hur snett allting har blivit när ägarna är riskkapitalbolag som på alla sett struntar i verksamheten, huvudsaken att man kan göra snabba klipp och föra pengar ur landet så man slipper betala skatt ?
  Hur tänker du kring detta ?

 5. Lars Gidlöf

  Varför kan ett privat företag göra vården bättre och billigare än kommunen? Är kostnaderna för blöjor etc inte detsamma?

  Är de anställda i privata vården smartare än de offentligt anställda?

  Sen, hur är det med privatiseringen av Apoteken, vad har bliivit bättre?

  Utbildning på olika medeciner har minskat, de privata företagen skattar utomlands, de får stadsbidrag för att tillhandahålla vissa recptbelagda medeciner? Vad har skattebetalarna tjänat?

 6. Hans-Inge Smetana

  Svar till B-G Wikström (2011-11-09 08:37)
  Jag har sagt det tidigare till dej att jag inte gillar när stora företag bedriver vård. Det kan bli som det vi nu ser. Jag gillar INTE det vi nu ser. Behöver jag skriva det tydligare så det uppfattas? Däremot är jag väldigt positiv till vård i annan regi i mindre skala. För det vore klädsamt om du erkänner att det sker dålig vård även i kommunal regi. Så att det sker dålig vård i både kommunal regi och i företag. Då kan vi mer resonera företeelsen hur vi vill ha vården och inte enbart vem som ska utföra den. Ansvaret ligger på kommunen att följa upp kvalitén vem som än bedriver vården. Kom ihåg det!

 7. Hans-Inge Smetana

  Svar till B-G Wikström (2011-11-09 00:36)
  Riskkapitalbolag ska inte ägna sig åt vård. Det är liksom sina motpoler. Och det är INTE bra att man flyttar pengar utomlands utan att skatta. Men det är precis smo du nu skriver under luppen så det kommer bli en annan tingens ordning på detta. Men vi kan inte förbjuda riskkapitalbolag att köpa bolag. Då är vi illa ute.
  Det är ett antal avregleringar som inte funkar och det har du o jag också resonerat om tidigare. Bl a elmarknaden vill jag också sucka åt tillsammans med dej. Men för att inte en eller annan avreglering inte funkar så menar jag inte att vi ska förbjuda all avreglering som verkar vara din filosifi. Riskbolag som äger apotek är inte bra. Men ett apoteksmonopol ör absolut inte bra. Detta delade vi enbart med några kommunistländer när vi ändrade på det. Så den avregleringen tycker jag är bra. Det har tillkommit många apotek. Priserna har sjunkit men det är också några inkörningsproblem som man jobbar med från socialdepartementet.

 8. Hans-Inge Smetana

  Svar till Lars Gidlöf (2011-11-11 16:50)
  Privat bolag har allt som oftast bl a större engagemang, bättre flexibilitet än det offentliga. Vänd på frågan. Varför är inte allt i vårt samhälle offentligt? Ska vi gå tillbaka som man hade det i Ryssland tidigare? Håller inte med att utbildningen har minskat. Socialdepartementet har tydligt fastlagt vad som gäller för utbildningsnivå på t ex apoteken. Kravet på bar kvalité är fortsatt liggande på det offentliga.

 9. B-G Wikström

  Tack för dina svar ! Tack också att du skrev att ”Riskkapitalbolag ska inte ägna sig åt vård.”. Tyvärr är det ju så det blivit och det är dit regeringen drivit det.Maria Larsson ( lika stort stolpskott som Tobias Billström ) har ju verkligen propagerat för att riskkapitalbolag är jättebra som ägare, hon har ju verkligen kämpat för det. Kämpat så mycket att t o m Expressen reagerat.
  Självklart förekommer det också vanvård på kommunala boenden, och vi kommer aldrig att komma ifrån det oavsett vårdform, men det gäller ju att minimera dessa tillfällen. Men om många miljarder ska gå till vinst/bonus mm mm i stället för till att anställa personal så år det inte svårt att inse att det blir nästan bara vanvård.
  Om ett boende skulle drivas/ tas över av de anställda där så skulle det självklart kunna fungera mycket bättre, med ett äkta lokalt engagemang. Det kan jag också tänka mig kan vara ett komplement.
  Apoteken : Varför tror du att apoteken inte har nästan några mediciner hemma idag ? Varför tror du att man drar in på lager, personl mm mm. Jo för att riskkapitalbolagen ska tjäna hundratals miljoner. Jag kan inte inse varför du tycker att detta är så viktigt ? Alla jag känner tycker att det blivit katastrofalt dåligt på apoteken idag. Det var verkligen bra service där tidigare. Är du medveten om att det tidigare var avsatt tid för att personalen skulle kunna läsa på om nya mediciner mm, för att hela tiden vara uppdaterade och kunna vara till så stor hjälp som möjligt. Tror du att den tiden finns kvar med riskkapitalbolag som ägare ? Icke sa Nicke, och om sedan de tar sig tid att verkligen informera och hjälpa en kund får de skäll uppifrån för att det tar för lång tid. Är du förvånad ?
  Sluta upp med att försvara avreglering med något trams om kommunistländer och titta på verkligheten. Det har blivit så otroligt dåligt !

 10. Hans-Inge Smetana

  Svar till B-G Wikström (2011-11-14 13:19)
  Vi har samsyn i en del men avsaknad av samsyn i annat. Jag menar att för att det finns oseriösa företagare etc så ska man inte förbjuda branschen för det. Då fpr man ju näsan förbjuda allt. För tyvärr finns det oseriöst folk överallt. Men dessa ska motarbetas och när det gäller vården så är det alla ledamöter i landets socialnämnder som är ansvarig att verksamheten följs upp på ett bra sätt. Där har man missat. Och det gäller alla partier. För vi ska komma ihåg att kvalitetsansvaret alltid ligger på den beställande parten som i detta fallet är socialnämnden i kommunen.
  Apotekets avreglering är viktig och även där har det gått fel då riskkapitalföretag med kortsiktiga vinstintressen går in och arbetar med ekonomin som enda styrmedel. Vi kan inte förbjuda riskkapitalföretag för vi ska komma ihåg att det finns mycket seriösa sådan också.
  När det gäller apoteken så finns tydliga regler vad som gäller för kvalitén. Och vi har sett att priserna har gått ner och att det är fler apotek i vårt land. Och de gillar jag. Sen finns det lite att resonera om med aktörerna och förbättra och jag vet också att det görs från socialdepartementets sida.

 11. Lars Gidlöf

  Du håller inte med om att utbildningen minskat,konstigt, enligt undersökning så har de apoteksanställda i privata apotek fått mindre utbildning på nya medeciner sen det privatiserades.

  Sen, varför ska de få extra ersättning av staten för att tillhandahålla medeciner? Apotekstian tänker jag på.

  Sen, är det morlaiskt att folk ska tjäna pengar på sjuka och äldre, jo,jag vet att kyrkan i de flesta länder oftast stått på de starkas sida,så även i Sverige

 12. Hans-Inge Smetana

  Svar till Lars Gidlöf (2011-11-20 13:33)
  Vet inte vad kyrkan har med detta att göra. Vi pratar om apoteket. Att tjäna pengar på fattiga och sjuka säger du. Menar du att i de länder man fortfarande har monopol på apoteket att de inte tjänar pengar? Det torde vara en alldeles självklar sak.

  Men däremot en avreglering gör på sikt att priserna sjunker och utbudet ökar. Så är det bara. Och vi har tydligt sett att utbudet ökar med en enorm utveckling av fler apotek även på landsbygden som var en av farhågorna innan reformen hos många motståndare. Sen finns det tyvärr alltid inkörningsproblem.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.