Ett maraton kommunstyrelsesammanträde.

På eftermiddan tog jag cykeln och i det soliga fina vädret tog jag mig ner till kommunhuset. Fantastiskt att kunna cykla vid denna tidpunkt på året helt utan snö i ekrarna.

Vi samlades till ett kommunstyrelsesammanträde med många ärenden. Inte mindre än 36 punkter på dagordningen och när vi fastställde dagordningen så kom det till två punkter så det blev alltså totalt 38 punkter som vi skulle behandla.

Redan i kallelsen så förvarnas vi till en sen kväll, så vi får väl se när den avslutande klubban faller. Kommer förstås inte att kommentera alla punkter för då blir ni mina läsare nog uttråkad. Så jag gör ett axplock av de 38 punkterna på dagordningen.
 
  • Vi har en god tradition på varje kommunstyrelse att kommunchefen har en rapport vad som är på gång och vad som hänt sedan förra sammanträdet. Så också denna gång och jag konstaterar att det händer en hel del i vår kommun. 
  • Vi fick en rapport hur en sammanhållen kostorganisation i framtiden kan se ut. Personligen tror jag att det blir mycket bra att vi får samla köksverksamheten från olika förvaltningar under ett paraply. Vi ska få avstämning av ärendet på KS i april. För beslut på sommarens fullmäktige. 
  • Vi diskuterade kollektivtrafiken. Som bekant så får vi snart pendeltåg och vi resonerade om anslutningstrafik till pendeltågen samt om den busstrafik vi nu har. Själv är jag kritisk hur arbetet på länstrafiken är organiserad. Nu kommer kollektivtrafiken att övergå till region Västerbotten. Så jag hoppas på förbättrad struktur och ekonomi i dessa frågor. 
  • Kommunen har sedan en tid satt ut en belöning på 5000 kr till den medarbetare som har ett bra förslag till förbättring. Det hade inkommit några förslag. Kommunstyrelsen tilldelar Thord Sandberg på SBF 5000 kr för sitt förslag på att källsortera redan på kommunförrådet istället för att åka till Starrberget flera ggr. Grattis Thord! 
  • Vi beslutade runt ett antal frågor där det rörde sig om medel som man sökt hos kommunstyrelsen. Bl. a Ung företagsamhet, Bio fuel region etc. 
  • Sedan fastslog vi vår verksamhetsplan för kommunstyrelsens verksamheter (KLK samt SBF) inför 2012. Det var också budgeterat på annat sätt detta år. Betydligt bättre och klargörande. Positivt! 
  • Vi resonerade en längre tid om ev försäljning av några av Vännäs Bostäders hyresfastigheter för att få lös medel för att kunna bygga fler fastigheter så vi kan öka inflyttningen till kommunen. Som vanligt vill majoriteten när man pratar om att göra affärer med marknaden ha både hängslen o livrem och vill skjuta på beslutet. Vi har skjutit upp beslutet i ca ett o ett halvt år redan nu och sen vill nu majoriteten skjuta på det ytterligare. Jag yrkade på att vi så snabbt som möjligt ska bjuda ut till försäljning med fri prövningsrätt så får vi se vad marknaden är beredd att betala. Jag är inte beredd att sälja under vårt bokförda värde. Men detta gick inte igenom och jag reserede mig så gjorde även Moderaterna och även Centern. Så frågan återkommer. 
  • Kommunens föreningsstipendium vill kommunstyrelsen ge till Ingrid o Stellan Johansson. Grattis! 
  • Vi beslutade föreslå fullmäktige sälja en fastighet som handikappomsorgen har haft tidigare och en tomt som är i Vännäsby. Total köpeskilling för dessa två fastigheter inbringade lite drygt 3 miljoner. Fastigheten i Vännäsby köps av Industrihusbolaget där kommunen är 100 % ägare. Det ska utvecklas längre fram. Fastigheten på lägret köps av privatpersoner. 
  • Den ekonomiska situationen ser inte så rolig ut inför 2012. Budgeten justerades efter sista prognosen för att vi inte ska hamna med minus under strecket. Känns skönt att Kristdemokraterna i sitt budgetförslag i sommar hade en högre slant under nedersta raden än majoriteten. Hade man lyssnat till det då så hade det varit betydligt lättare nu. 
  • Investeringsbudgeten var en viktig fråga vi avhandlade under mötet. Vi har stora investeringsbehov inte minst i våra fastigheter. Men vi har ju inte alldeles så ”stinn” börs. Så det var ordentliga prioriteringar som krävdes. Lite olika synpunkter hade vi ju självklart på de investeringar vi ska göra. Bl. a så gillar jag inte att SBF inkommer med en investering på 9 miljoner som inte fanns med i handlingarna. Det handlar om köksinvestering som vi är tvingad att göra enligt miljökraven. Men i slutändan kunde vi enas om ett gemensamt investeringsförslag till fullmäktige. Slutsumman för de totala investeringarna under 2012 hamnade på ca 33 miljoner kronor. 
  • Vi hade också ett antal ärenden av mer formalia karaktär som delegationer, handlingsprogram och revidering av reglementen samt uppföljning av tidigare beslut.
 
Klockan höll nästan på bli 21 innan sista klubban föll för dagen och ordförande förklarade lite hest mötet för avslutat. Och jag tog cykeln hem i den ljumma novemberkvällen efter ett intressant kommunstyrelsesammanträde.
Etiketter: ,

6 kommentarer

  1. Jonas

    Känns det lika skönt att med Kristdemokraternas budgetförslag så hade verksamheterna haft mindre resurser? Eller hur hade ni annars tänkt att få ”högre slant under nedersta raden” om inte minska på budgeten till verksamheterna? Hade det då verkligen varit ”betydligt lättare” för våra skolbarn och äldre i behov av vård eller är det bara för din egen del som det hade känts ”betydligt lättare” ? Vad prioriterar KD egentligen?

  2. Hans-Inge Smetana

    Svar till Jonas (2011-11-16 10:12)
    Du har helt fel. Inte mindre pengar till skola vård o omsorg. Det hade varit betydligt lättare för våra äldre. Vi ville nämligen tillföra mer pengar till äldreomsorgen. Till skolan hade vi lagt exakt samma pengar som majoriteten men pengarna som vi ville tillföra äldreomsorgen tog vi i vårt budgetförslag från SBF. Alltså vi ansåg att verksamheten behöver mer pengar och tyckte att ytterligare investeringar i vårt bostadsbestånd kan vänta ett år till. På frågan vad KD prioriterar svarar jag solklart och med stolthet i rösten. KD i Vännäs vill vara rösten för de svaga och utsatta i samhället. I detta fallet våra äldre.

  3. Andreas Jansson

    Kristdemokraterna och de övriga borgerliga partierna var med på budgeten, tills då vi skulle ta budgeten i KS.

    Skillnaden på majoritetens budget och KD’s budget var -2 miljoner från SBF’s budget, varav 1 miljon var omfördelad till VoO och en till den ”nedersta raden”. Eller?

  4. Hans-Inge Smetana

    Svar till Andreas Jansson (2011-11-16 22:52)
    Jag flaggade hela tiden i budgetberedningen vad jag tyckte vi skulle ändra på. Så inte var jag ograverat med genom hela resan. Men det blir ju också så att när vi kommer till beslut så kommer det upp om man inte fått gehör, så har det varit under alla år. Men oftast har man i slutändan kommit överens. Långt tidigare hade vi varje år skuggbudgetar.
    Du har helt rätt vad gäller siffrorna. Du är pålästa Andreas :-).

  5. Andreas Jansson

    Ja, men erkänn att det blir lite mer ”äkta” med skuggbudget? Jag lovar att jag och V, om det nu blir jag som är med på nästa budgetberedning ska vara mer tydliga i budgetarbetet.

    Jag minns mycket väl hur budgetarbetet gick, även om det var mitt första och att mycket var nytt och aningen krångligt, det ska jag erkänna.

    Men jag har fortfarande inte fått förklarat vad begreppet ”grabbatag” innebär, inte mer än vad du uttryckligen sa i procenttal under budgetberedningen. 🙂

  6. Hans-Inge Smetana

    Svar till Andreas Jansson (2011-11-16 23:18)
    Men Andreas det är just skuggbudget KD har lagt. Vi har varit med i budgetarbetet och fött gehör för många tankar men inte fullt alla. Och då valde vi i slutändan lägga just en skuggbudget där vi köpte det vi gemensamt arbetet fram och sedan tog med det som vi inte riktigt fick gehör för. Så det är som jag ser det inget oärligt i det. Och jag tror att om du ska vara ärlig så är jag inte den som sitter tyst i det viktiga budgetarbetet utan tillhör nog bland de mest aktiva i den diskussionen. Ser fram emot att även V blir tydligare. Då kanske vi gemensamt ska driva några frågor .

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.