Pinsamt!

Det känns absolut inte bra att vi låter de äldre i vår kommun gå från bordet hungriga. Jag skäms!

Vi fick en bra genomgång på nämnden senast av vår duktiga dietist. Och det arbetas med att berika maten som de äter som inte får i sig så mycket. Och det är bra.

Men detta handlar ju om att man inte får tillräckligt med mat. Och så får det inte vara. Jag är glad att jag yrkade på att vi vid nämnden i februari-mars ska få en rapport från verksamheten och inte från köken utan från våra boenden som serverar maten till de gamla. Det händer ju att de får koka gröt för att de äldre ska bli mätta.
 
En skiva blodpudding………….
 
Nu måste det till en annan tingens ordning. Och det snabbt. Följer upp detta i nämndens arbete. Vi fick försäkran om att felen var åtgärdade. men det förtsätter tydligen fortfarande. Så här får det inte vara!!
Etiketter: , ,

6 kommentarer

 1. B-G Wikström

  Här håller jag helt med dig ! men jag hörde dietisten på radion och det fanns ett stort fel i vad som framfördes. Det enda det pratades om var att man skulle få i sig rätt mängd näring. Suck…
  Måltiden ska vara trevlig både socialt och dessutom är det ju så att man ”äter också med ögonen”, så en portion ska se lagom stor och aptitlig ut.
  Att enbart prata om näringsinnehåll är totalt fel !
  Så det är bra att du reagerar !
  Men om något år då regeringen infört en lag om att kommunerna ska tvingas att släppa in fler riskkapitalbolag så kommer det nog att bli 1 köttbulle/ avdelning. Dessa kapitalister är ju enligt regeringen så otroligt mycket viktigare än sjuka och gamla….Så bort med mat, städning och omvårdnad och skicka dessa hundratals miljoner till riskkapitalisterna….

 2. Hans-Inge Smetana

  Svar till B-G Wikström (2011-11-24 11:17)
  Det är viktigt för dem som är dålig på att äta att de får i sig rätt mängd näring. Det är oftare äldre minskar i vikt än ökar i vikt när man inte äter så mycket.
  Men visst ska maten vara mer än näring. Absolut. Ska vara dagens höjdpunkt.

  Men nu kritiserar vi ju en kommunal verksamhet. Enligt dej så är det ju inte nåt annat som duger.

  Du förnekar dej aldrig. Du vet vad regeringen sagt om att riskkapitalbolag bedriver vård. Du vet att man nu lägger en lag som stoppar att man för ut skattepengar, du vet att regeringen inte prioriterar riskkapitalbolag före de sjuka. Ändå skriver du som du gör! Egentligen inte kommenteringsvärt faktiskt när du håller den nivå. Vill gärna diskutera men på en bra nivå.

  Det som nu sker i Stockholm med andra aktörer (tyvärr även riskkapitalbolag) som driver vården har skett långt innan denna regering tillträdde. Ock kom ihåg: Det är inte synonymt med dålig vård i annan driftsform. För är det så då säger du samtidigt att all vård som bedrivs i allmän regi alltid är bra. Då kan du inte kritisera maten i våra boenden i Vännäs om du ska vara konsekvent.

 3. B-G Wikström

  Regeringen vill stoppa skatteflykt med interna lån till dyra räntor. Man vill inte stoppa riskkapitalbolag att ta ut flera hundra miljoner i vinst. Pengar som annars kunde användas på ett bättre sätt.
  Och jag läste att man vill lagstifta om att kommunerna ska tvingas att ”sälja vården” till bl a riskkapitalbolag.
  Ingen vård kan någonsin vara perfekt. Givetvis inte den kommunala heller. Det kommer alltid att finnas brister. Det gäller att göra det så bra som möjligt.
  Men det är en stor skillnad. Om ett bolag får 1 miljard för att bedriva vården och 300 miljoner ska gå till vinster och chefsbonusar så är det väl självklart att man drar in på personal, omvårdnad, städning, mat, ja allting.
  Däremot små lokala företag som är mån om sitt sitt rykte kan mycket väl vara ett alternativ.
  Det är bra att du, liksom många andra, engagerar dig i denna fråga ! Många är idag rädda för att bli gamla och visst är det skrämmande att det blivit så.
  Tyvärr är ju riskkapitalbolagens vinster viktigare för regeringen än omvårdnaden av våra äldre. Jag vet att du inte tycker så, och det är jag tacksam för !

 4. Hans-Inge Smetana

  Svar till B-G Wikström (2011-11-24 14:27)
  Man vill inte lagstifta om riskkapitalbolag men man vill lagstifta om LOVen. Det är nåt helt annat. LOVen gör det möjligt för precis som du skriver mindre föreningar och företag som vill starta ett äldreboende men framför allt inom hemtjänsten. Vi är fullständigt överens om att vården slantar ska gå till de äldre och inte till vinster etc. Och så länge jag håller på med min politiska gärning är det de svaga som gäller. Gamla och barn.

  Jag vill nog inte ge dej rätt att alla i regeringen stöttar riskkapitalbolag före vården. För vissa partier är vården viktigare och jag nämner inte vilket parti det är men de har en partiledare som är socialminister. Ta bara frågan om vård till papperslösa som vi drivit o Hägglund tillsatte en utredning som är klar att skickas vidare men stoppas av ett parti som har en migrationsminister. De vill bara skjuta frågan framöver och medan så lider de papperslösa människorna. Illa!

 5. Hans-Inge Smetana

  Svar till Lisbet Olofsson (2011-11-25 07:35)
  Ja visst blir man upprörd och en smula besviken. Nog måste man väl tänka på att mat är mer än näring. I så fall kunde man ju ta en tablett varje dag så skulle det räcka. Nä mat ska vara trevligt, god och dessutom näringsrik.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.