Skamligt Coop!

Åkte förbi och handlade på Coop Forum för nån dag sedan. Som ni säkert sett så håller de på att bygga om i butiken.

När jag stod i kön till kundtjänsten så stod ett helt gäng med personal runt en kassa. De hade nån form av utbildning i den nya kassan.

Samtidigt stod en invandrare och tittade och funderade varför hon inte fick hjälp. Två av kvinnorna från personalen gick fram till henne och talade med hög röst och lite nedlåtande: – Ser du inte att denna kassa inte fungerar du måste gå till en annan. Hon förstod inte riktigt så då talade de ännu högre att hon skulle välja en annan kassa. När hon sen bytte kö tittade de båda personalen på varandra och suckade.
Nån minut efter denna händelse kom en svensk kvinna och gjorde precis samma sak. En av de nyss nämnda kvinnorna bland personalen gick fram till kvinnan och på ett mjukt och trevligt sätt sa hon att man måste byta kassa för de hade utbildning.
 
Jag hade god lust att tala med dessa kvinnors chef. Han stod föresten också runt kassaapparaten och skulle utbilda. Så han borde också hört det som hände. De två kvinnorna ur personalen jag talar om var i 50 års åldern. De borde ha lärt sig bättre. Som personal ska man behandla alla kunder lika. Det borde ligga i kooperationens regler.

Jag måste säga att jag fick avsmak för butiken om man behandlar invandrare på detta sätt. Jag hoppas det var en engångsföreteelse annars kommer inte jag att gynna dem nåt mer.

Etiketter: , ,

14 kommentarer

 1. Jerry Sellin

  Jag blir väldigt konfunderad över att du här kan skriva av dig ditt missnöje.
  Jag anser att ditt agerande inte alls är bättre än de du klankar ner på, och att du skriver att du hade god lust att prata med chefen, Vad hindrade dig.
  Jag tycker att du beter dig precis som de flesta, det går väldigt bra att tycka i efterhand, när man som i ditt fall egentligen gör precis likadant som de individer du tycker beter sig illa.
  Men eftersom du skriver om händelsen, kanske du nästa gång agerar annorlunda. Mvh Jerry Sellin.

 2. Dino Dalved

  Nej H-I S.

  Det heter inte ”de båda personalen” utan ”de båda anställda”.
  Avsmak fick jag av ditt svenska samt av att du inte tog itu med frågan du tyckte var så diskriminerande.Civilkurage är visst utrycket på svenska.

 3. Åsiktsmaskinen

  Bra där Hans-Inge!
  Vardagsrasismen ska alltid bekämpas.

  Dock tror jag det handlar mer om enskilda personers rasism än ett systemfel på ett helt företag.

 4. Hans-Inge Smetana

  Svar till Dino Dalved (2012-03-11 10:21)
  Tack för rättelsen av svenskan. Men du glömmer subjektet i din rättelse vilket gör att det blir fel. Det är inte fel ord utan det är ett ord som har fallit bort när jag skrev. Det ska vara ”de båda kvinnorna UR personalen” eftersom det var många ur personalen (anställda) runt kassan. Sen till civilkuragen. Eftersom du inte var med så kan du ju inte heller veta vad jag gjorde utifrån det jag fick se. Men jag är liksom fel person att bara låta saker o ting vara. Så mitt agerande tog jag inte med i bloggen för tanken var inte att lyfta fram mej eller mitt agerande, utan att belysa ett problem.

 5. Hans-Inge Smetana

  Svar till Jerry Sellin (2012-03-11 10:05)
  Hänvisar till mitt svar på andra kommentaren. Ta inte för stora ord när du inte sett vad som skedde. Jag lät inte bara det hela gå (är liksom inte sån) utan jag gjorde vad jag ansåg vara nödvändigt och nog uppskattades av invandraren. Men tog inte med mitt agerande då det var just attityden jag vill belysa och inte lyfta fram mitt agerande.

 6. Hans-Inge Smetana

  Svar till Åsiktsmaskinen (2012-03-11 17:22)
  Det tror jag också. Det finns nog tydliga planer för sånt inom kooperationen. Men likaväl att det händer är inte acceptabelt.

 7. Monika

  Hej
  Jag vill bara sända dig en tanke.
  Sanningen ligger inte alltid i betraktarens öga. Betraktaren väljer att se sin sanning för att rättfärdiga sitt syfte.

  Utifrån det bör du fråga dig själv följande frågor.
  – Varför valde jag att se situationen som jag gjorde?
  – Kunde jag ha sett situationen på ett annat sätt?
  – Varför valde jag att agera på det sätt jag gjorde?
  – Kunde jag ha agerat på ett annat sätt?

  Till sist vill jag önska dig en trevlig dag.

  Vänligen

  Monika

 8. Bo Grahn

  Invandrare? Vad är en invandrare? Det är kanske du som var fördomsfull? De bägge kvinnorna kanske var födda här?

 9. Hans-Inge Smetana

  Svar till Karl-Gustav Sjöström (2012-03-12 09:22)
  Tack Kalle! Tydligen rörde jag i ett ämne som rör upp känslor. Du kan inte ana vilka kommentarer jag fått på detta inlägg. Har låtit bli att svara på rätt många för de liknar ingenting. Alltifrån att jag är rasist till att det är rätt att behandla invandrare på ett sådant sätt. Man blir bara matt.

 10. Hans-Inge Smetana

  Svar till Bo Grahn (2012-03-12 10:12)
  Jag såg vad jag såg, och vet vad jag vet, och gjorde vad jag gjorde. Eftersom jag talade med personen i fråga så vet jag att det var en av alla våra trevliga ”nysvenskar”.

 11. Paula Norberg

  Hej Hans-Inge!
  Hittade just din blogg och den kommer jag verkligen att följa=)
  Tycker att du är händelsernas man och gjorde exakt det man ska göra …..tyvärr så händer detta i vårt samhälle dag efter dag och inga större rubriker eller förändringar sker!
  Du får pröva Ica nästa gång;-)
  Häls Paula

 12. Hans-Inge Smetana

  Svar till Paula Norberg (2012-03-13 20:25)
  Hej Paula. Så du har hittat mitt lilla krypin på WWW. Kul!
  Jo jag gynnar nog hädanefter den mer fria handeln:-) Tidigare var jag mer kategoriskt och att handla på kooperationen var otänkbart. Jag har ju dessutom ett förflutet inom Ica-koncernen. Men numera handlar man där det är närmast och smidigast. Det jag var med om är tyvärr inte ovanligt. Men dock inte bra.

 13. Hans-Inge Smetana

  Svar till Monika (2012-03-12 08:20)
  Det jag såg det såg jag. Det jag gjorde det gjorde jag utifrån det jag såg. Sen skrev jag det jag såg men inte det jag gjorde. Mitt syfte var att skriva enbart det jag såg och inga andra rättfärdigande syften 🙂
  Ha en bra dag själv!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.