Bensinpriset.

För nån dag sedan höjdes drivmedelspriset igen. Nu närmar sig bensinpriset 16 kr/ liter.  Höjningen sedan årsskiftet är 1,45/ liter. Ja om t ex Miljöpartiet fått sin vilja igenom så hade bensinpriset legat på ca 30 kr/ liter.

Man säger att om man höjer priset så sänker man nyttjandet. Liksom att detta vore en linjär ekvation. Jag menar att så inte är fallet. Utan vissa straffas hårdare.
 
Självklart är det så att om bensinpriset ökas så har många inte råd att tanka och då minskas förbrukningen. Men vad då miljöaktivisterna inte tänker på är att vi ändå måste ta oss till jobbet, att alla inte har passande kollektivtrafik att tillgå samt hur ska inlandet fungera? etc.
 
Jag tycker det är viktigt med miljön. Det är också viktigt att vi alla tänker på miljön och bevarar den till efterkommande generationer.
 
Men vi måste också ha en fungerande infrastruktur. Så bensinprisets nivå följer med utbyggd kollektivtrafik. Först då kan man på ett rättvist sätt prata om att höja nivåerna.
 
Jag är glad att vi i Vännäs har stora möjligheter att åka kollektivt till Umeå. Men jag ser ofta ändå de som sitter ensam och åker bil. Kanske de liksom jag behöver bilen i tjänsten. Då blir det knepigare att åka kollektivt.
 
Sen kan man fundera om inte avdragsnivån måste höjas. I dag är den 18,50/ mil och om man har en bil där bränsleförbrukningen ligger lite över litern (finns ju faktiskt såna kvar) så räcker bara avdragsnivån till drivmedlet. Att däcken slits och att servicen kommer allt närmare är sådant man då helt bortser ifrån.
Etiketter: , , ,

13 kommentarer

  1. lars

    Många pendlare samåker å får så högre ersättning. vid körning 1vecka per månad så blir det ju 55,50kr/mil

  2. Marianne Johansson Bygget Mosekälla

    Vänstern hade ett förslag om differenserat bensinpris, så att det blev lägre i glesbyggden! Kanske dags att gå med Vänstern i det förslaget!

  3. lf

    Ja,var det inte ditt parti gick till val på att sänka bensinpriserna.Vad har ni åstadkommit i den vägen?

  4. Hans-Inge Smetana

    Svar till Karl-Gustav Sjöström (2012-03-14 15:31)
    Kan du inte ta med dej några dunkar hit 🙂 Skulle vara god förtjänst. Många procent liksom. Men det torde behövas många dunkar om det ska löna sig.

  5. Hans-Inge Smetana

    Svar till Marianne Johansson Bygget Mosekälla (2012-03-15 08:20)
    Nja deras förslag var behäftad med lite andra knepigheter. Men det fanns en poäng i det liksom det förslag som vi tidigare lagt i regeringsförhandlingarna att man måste diffrentiera landet eftersom alla inte har samma behov. Stod på kungsan i Stockholm o tittade på bilarna. Alla åkte en o en och det finns väl inget ställe i vårt land som kollektivtrafiken är så utbyggt som där. Och ändå sitter man o åker bil. Är biltullavgifterna för låga i Stockholm?

  6. Hans-Inge Smetana

    Svar till lf (2012-03-15 09:39)
    Så var det för några val sedan och det är nåt jag är stolt över. Däremot är jag inte stolt av att det enbart var vi som stod för den tanken i regeringen. Så nån halvering av drivmedelsskatten fick vi inte till här i Norrland.

  7. Hans-Inge Smetana

    Svar till Krister Andersson (2012-03-14 16:19)
    Vi drev ju den frågan för några val sedan och det är inte att tala om att i den delen hade vi folket här i Norrland med oss. Men vi fick tyvörr inte gehör då. Men jag tror man måste göra en diffrentiering av landet när det gäller avdragsrätten eller så. Allra bäst vore det ju om man kunde diffrentiera drivmedelsskatten på ett tydligt sätt som drabbar dem som egentligen kan åka kollektivt men av lathet tar egen bil. Norge har ju så att bensinpriserna är högre närmare stan t ex.

  8. Isak

    Eftersom det är moms på bensinen så tjänar staten på det
    höjda bensinpriset. Nu börjar snart den tullfria spriten
    i Tyskland att vara lika billig som bensinen är dyr.

  9. Hans-Inge Smetana

    Svar till Isak (2012-03-15 11:33)
    Jo statskassan får in många sköna slantar då bensinpriset höjs. Så då är det ju skönt att det har kompenserats lite av jobbskatteavdraget. Och får nu KD gehör för kravet med sänkt skatt för pensionerna också nästa år så är även den gruppen kompenserad.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.