Lyckas vi i dag?

Idag fredagen den 13 kan förhoppningsvis många äldre i vårt län framöver se den som en turdag och inte som en otursdag. Det beror förstås hur vi kommer fram i förhandlingarna med landstinget.

Det jag talar om är att vi ska samlas idag i AC-.konsensus och försöka lösa hemsjukvårdsfrågan i länet. Har förmånen att tillsammans med en handfull politiker till i länet handha denna fråga politisk både i Regionförbundets primärkommunala delegationen och nu i AC-konsensus. I AC-konsensus sitter 6 representanter för kommunerna och lika många från landstinget. Och här är tanken att vi just som namnet antyder ska ha konsensus.
 
Men denna gång har tjänstemännen som förhandlat under en tid inte kommit överens om upplägget så inför detta möte blir det nog allt annat än konsensus, åtminstone initialt. Det optimala är om vi kan få det när vi skriver protokollet. Alltså Hemsjukvården ska byta huvudman. Framöver hoppas vi det är kommunerna som har ansvaret för den samhällsuppgiften. Så avtalsförslag, skatteväxling, ekonomi och upplägget ska nu förhoppningsvis slutdiskuteras. Så vi sedan kan föreslå kommunerna och landstinget vilket beslut som ska fattas.
 
Denna fråga har engagerat många under en längre tid. För några år sedan var den på tapeten och vi var framme för beslut i kommunerna men då var det tre kommuner som sa nej. Detta innebar att övertagande föll och ansvaret stannade på landstinget. Alla 15 kommunernas fullmäktige samt landstingsfullmäktige ska säga ja för ett en skatteväxling kan bli aktuell.
 
Nu är dock bedömningen att alla kommuner säger ja under vissa förutsättningar. Stadsmakterna trycker också på i denna fråga vilket nog hjälper till att puffa skutan framåt. Det finns både morot o piska, vilket är bra.  De förutsättningar vi från kommunsidan kräver, skriver jag inte av förhandlingstekniska skäl här nu för att kommunernas motpart (landstinget) bör få den informationen först.  Men återkommer om detta sedan.
 
Så önska oss lycka till för medborgarnas bästa!
Etiketter: , ,

2 kommentarer

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.