När infrias fagra löften?

Vi sitter just nu i fullmäktige och vi har haft en intressant föredragning om det matprojekt som pågår på Pengsjö skola. Ett intressant matprojekt som går ut på att äta mer ekologisk mat. Och det är intressant att det är uppe på 100 % ekologisk inköp från bl a Norrmejeriet och höga procentandelar även inom andra inköp. Som motsvarighet kan vi se att Vännäs Kommuns totala inköp är på ca 8 %. Så ett fokus på dessa frågor ger resultat. Skulle vi hitta samma ökningstakt i hela kommunen får vi en kostnadsökning på lite drygt en miljon.

Den ekonomiska informationen blev kort trots att den kan diskuteras länge. Kommunen står inför ett prekärt ekonomiskt läge. Och verksamheterna visar stora budgetunderskott. Så kommunalrådet flaggade för att vi måste diskutera på nästa kommunstyrelse hur vi ska klara årets resultat. Det blir en spännande och spänstig diskussion som kommer behövas. Det handlar nämligen inte om några småpengar. Det handlar om sammanlagt flera miljoner i ett samlat prognostiserat underkott
 
Jag har också informerat fullmäktigeledamöterna hur processen med hemsjukvårdsövertaganden till kommunerna från landstinget går till. Har som bekant jobbat med den frågan under ett års tid både i presidiet i PKD (gamla kommunförbundet) samt i AC-konsensus där vi är 6 politiker från kommunerna i länet och 6 politiker från landstinget som tillsammans har kommit överens och lagt ett förslag som vi förväntar oss att kommunerna ska gemensamt fatta på varje kommunfullmäktige i detta län alltså 16 stycken.
Många av ledamöterna ställde frågor och vi hade en bra diskussion.  En bra diskussion om ett viktigt ämne som är bra för brukarna. Alltså dem vi är till för. Det är lätt att politiker sitter och fattar beslut efter beslut men glömmer vem vi fattar beslut för. Det är medborgarnas företrädare vi är och det är en viktig uppgift att hela tiden stanna upp och se uppdraget som just ett förtroendeuppdrag.
 
Vi antog också en renhållningsplan och en fundering om vi ska ha utsortering av matavfall och om vi ska införa vägning. Vi har formellt beslutat att vi ska fatta beslut inom en viss tid. Så frågan återkommer. Det är som jag ser det inte helt okomplicerat med att införa vägning. Tänker bl a på barnfamiljer som drabbas då t ex blöjor är svåra att kompostera om man inte använder tygblöjor förstås.
 
Att resonera förra årets årsredovisning är ju alltid en intressant företeelse. Även om det egentligen är historia och det alltid är roligare att resonera det som komma skall i en budget. Förra året gav ett överskott med drygt 3 miljoner. Vi gick in i budgetåret med ett överskott på undre raden med drygt 5 miljoner. Redan det en betydlig försämring mot det av fullmäktige fastställda målet med en krona/ invånare i överskott på nedersta raden så att vi har råd med reinvesteringarna i vår kommun.
 
En annan fråga som låg på fullmäktiges bord var tilläggsbudget för 2012. Här har jag i kommunstyrelsen tyckt att de av nämnden begärda 180 000 kronor för att köpa sängar till våra äldre istället för att hyra med betydligt högre kostnad vore en bra investering. Dessutom har fullmäktige tidigare beviljat en större summa pengar och ger tillbaka en del men man äskar om de 180 000 kronorna. Naturligtvis så föreslog jag fortsatt att de 180 000 kronorna ska tilldelas så sängarna kan köpas. Kan nämna om dessa sängar inhandlas handlar det om en payofftid på ca 4 år. En bra affär där vi istället kan få pengar över till verksamheten.
 
Och som ni som läst bloggen har sett att alla partier har vackert pratat om att äldreomsorgen är viktigt och att vi måste satsa på äldreomsorgen. Hur ser då verkligheten ut? Jag var ensam i kommunstyrelsen om förslaget och i fullmäktige fattades beslut att inte tilldela de tidigare tilldelade 180 000 kronor utan det blev inga slantar till äldreomsorgen i tilläggsbudgeten..
Behöver jag säga att jag reserverade mig till förmån för mitt förslag att kunna köpa sängarna då vi kan tillföra samhällsbyggnads förvaltning flera miljoner och inte tillföra vård o omsorgsnämnden 180 000 kr. Och dessutom haglade det ytterligare löften att man vill tillföra äldreomsorgen pengar längre fram.  Men när kommer dom?
 
Jag är tveksam att dom satsningar som vissa partier pratar om för äldreomsorg någonsin kommer. Men det finns ledamöter med hjärta för äldreomsorgen. Vi var tre stycken som reserverade oss. Folkpartiet Lars Ågren samt Moderaternas Cyrene Degerlund och jag själv.  Nämndens ordförande var tydligen inte ens intresserad att tillskjuta pengar till sin egen nämnd. En knepig hållning. Löften och eskande av pengar ett annat år är ju inte säkert att de kommer gå igenom.
Etiketter: ,

2 kommentarer

  1. Hans-Inge Smetana

    Svar till Monica Wahlström (2012-04-23 21:26)
    Jo skam den som ger sig. Det gäller att kämpa för det man tror på även om man är få. Till slut så kanske det blir fler. Det där med droppen och stenen du vet…..

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.