870 miljoner!

Socialminister Göran Hägglund och regeringen har, i överenskommelse med SKL, beslut om förnyad och ytterligare satsning för personer med psykisk ohälsa.

Citat från Göran Hägglund veckobrev igår!
 
En av fyra svenskar drabbas någon gång i livet av psykisk ohälsa. För många är det övergående, men för andra utvecklas problemen till livslånga följeslagare. Den psykiska ohälsan är dessutom fortfarande ofta belagd med skam, vilket gör att många anser sig behöva dölja problemen för sin omgivning. Därmed förblir många psykiska åkommor olösta, helt i onödan.
 
Därför satsar regeringen nu 870 miljoner kronor per år under perioden 2012-2016 för att förebygga psykisk ohälsa och att förbättra vård och omsorg för dem som redan drabbats. Det är en fortsättning på den stora psykiatrisatsningen, där regeringen sedan den tillträdde har skjutit till 3,7 miljarder kronor.
 
En viktig del av den kommande insatsen är en överenskommelse med Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, som sluts i dag. Regeringen och SKL har under de senaste fem åren tillsammans arbetat för att förbättra vården för personer med psykisk sjukdom och funktionsnedsättning. Tillgängligheten till barn- och ungdomspsykiatrin har ökat. Kompetenssatsningar har gjorts på vårdpersonalen. Nya metoder har införts för att förebygga ohälsa. Men vi är inte nöjda utan fortsätter vårt arbete för att ytterligare höja kvalitén på vård och omsorg för dem som har drabbats av psykisk ohälsa.
 
Syftet med dagens överenskommelse är att stärka och intensifiera utvecklingsarbetet i landstingen och kommunerna. Strategin inkluderar god tillgänglighet, bättre samordnade vård- och stödinsatser som samtidigt är mer anpassade till individens behov. Jämförelser av resultat och innovativt utnyttjande av ny teknik är också viktiga punkter i överenskommelsens åtgärdsprogram.
 
Etiketter: , ,

2 kommentarer

  1. Kent Svanlund

    Ytterligare ett bevis på att beslutande politiker lever långt från verkligheten, i en skyddad värld. Varför inte gå ut och titta vad som händer. Vad beror denna psykiska ohälsa på? Ni har byggt upp ett samhälle där utslagning är vardagsmat. Vad pratar jag om? Jo ett sjukförsäkringssystem som inte fungerar. Allvarligt sjuka måste ut på öppna arbetsmarknaden. Klart det ger oro när personen vet att den inte klarar av att jobba. Sedan det system som ni skapat med Fas3. Förnedringens förnedring för en människa som råkat i arbetslöshet. Detta drabbar unga som inte har den utbildning som krävs, eller har en utbildning inom ett specifikt område. Sedan de som är 45+. Dessa grupper måste ansöka om försörjningsstöd. Men något sådant behöver ni aldrig komma i kontakt med i er skyddande värld. Jag tycker det är en skam av de valda politiker som ni är. Det värsta är att ni beslutade för ett år sedan i riksdagen att avskaffa fas3. Fortfarande så har ni inte verkställt det beslutet. Allt detta skapar en väldans oro bland människor som lever i verklighetens Sverige. Och det försöker ni skyla över med en totalt miss riktad satsning istället för att gå till källan. Det politikerförakt som ni skapar i och med detta kommer att visa sig. Nä gör om , gör rätt

  2. Hans-Inge Smetana

    Svar till Kent Svanlund (2012-05-26 08:05)
    Ja ojojoj vad man tar i 🙂 Är vädret också regeringens fel?
    Visst finns det människor som fått nej från F-kassan och sett sin ekonomi rasa samman ochd et är inte bra.
    Men du kan inte mena att all psykisk ohälsa beror på regeringen. För annars så måste jag säga till dej att du absolut inte är i nån verklighet som du påskiner jag har avsaknad av. Jag har nog betydligt nyktrare syn än dej i saken, som framgår av din skrivning.
    Jag är stolt att regeringen satsar på de personer som har psykisk ohälsa. Du verkar tycka tvärtom.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.