Politiker samlas

Idag är det regionfullmäktige eller som man nu väljer kalla det förbundsfullmäktige. Så nu sitter politiker från hela länet samlade i Skellefteå för att anta budget och att antal direktiv i t ex länstrafiken m m. Så jag sitter nu i bilen tillsammans med Johan Söderling och pratar Vännäs utveckling.

Man kan verkligen fundera över region Västerbotten. Eftersom jag sitter i presidiet i en av beredningarna så har jag försökt komma mig lite bakom för att syna organisationen. När vi bildade regionen så var tanken att förra över ett antal uppgifter både från landstinget och Länsstyrelsen. Riktigt som det var tänkt har det inte blivit. Man kan ibland uppleva konkurrens mellan dessa tre aktörer och så var inte tanken.
Är övertygad om att det behövs en sammanhållande länk i vårt län mellan länets 15 kommuner och landstinget. Det är ju dessa som äger region Västerbotten.
 
Men vi ska komma ihåg att alla var överens om att vi bildar region Västerbotten som en träning för tanken var att vi skulle komma fram till en region med fyra län istället. Nu verkar det inte bli som vi har tänkt oss o den saken. Det är visst bara Västerbotten som är eniga tvärs igenom de politiska partierna att en fyrlänslösning är det bästa för oss här i Norrland.
 
Men då nu detta verkar dröja eller kanske t om inte alls blir av är det viktigt att vi ser över hur vi anser region Västerbotten ska fungera. En av punkterna på dagordningen på dagens fullmäktige är en motion från oss Kristdemokrater att vi ska göra om region Västerbotten till ett direktvalt organ.
 
Alltså ett organ som du som väljare har möjlighet att påverka vem som ska sitta i ledarposition. I dag är det en förhandling partierna emellan och i de flesta mindre kommuner så är det max två ledmöter man har och då blir det kommunalrådet och oppositionsrådet. Så resultat av fördelningen i regionen avspeglar heller inte valresultat i länet.
 
Så i motionen föreslår vi att man ska ombilda regionen till ett direktvalt organ (som landstinget) och i min värld så tycker jag regionen även ska driva sjukvården så vi bör framöver flytta över verksamheten till regionen och lägga ner landstinget.
 
Men om detta ska hinnas skickas till regeringen och kammarkollegiet så är det hög tid. Och då pratar vi inte valet 2014 utan möjligen 2018. Men processen tar sin tid så därför är det viktigt att vi tar rätt mått o steg redan nu. Fullmäktige väntas besluta att motionen förhoppningsvis ska skickas till styrelsen för utredning. Så frågan kommer att leva ett tag framöver. Och efter att vi beslutat om ett direktvalt organ så kommer det bli bättre demokratisk ordning och som jag tror större engagemang även bland politiker.
Etiketter: , ,

2 kommentarer

  1. Hans-Inge Smetana

    Svar till Thomas Hartman (2012-06-07 07:42)
    Förstår inte vilka tre motsättningar du menar. 🙂 Men visst håller du med att vi ska ha ett direktvalt organ och att vi lägger ner landstinget och för över den verksamheten till regionen.
    Vi kanske också ska lägga ner Länsstyrelsen 🙂

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.