Tack Alliansregeringen!

Ingen regering på långa tider har fokuserat så många frågor just runt barnen. Det är utomstående förståsigpåare som säger så. Jag kan ana att det är våra duktiga minstrar från KD som driver många av dessa frågor. För barnfokus det är vad vårt parti har.

Regeringen har beslutat att ge Socialstyrelsen i uppdrag att ta fram förslag på hur kvaliteten kan förbättras inom den sociala barn- och ungdomsvården. Detta för att fortsätta utvecklingen med att skapa en trygg och säker vård för barn och unga som behöver stöd och hjälp av Socialtjänsten.
 
Socialstyrelsen ska ta fram förslag på åtgärdsprogram i samråd med andra berörda myndigheter och organisationer. Åtgärdsprogrammet ska svara mot de fyra områden som regeringen bedömt som mest angelägna.
 
1. Ökad trygghet, säkerhet och kvalitet inom samhällsvården
 
2. Information och tillgänglighet (Synlig och tillgänglig socialtjänst)
a) Förslag på en pedagogisk presentation av bestämmelserna i socialtjänst-lagen och LVU som ska vara lättillgänglig för alla barn, unga och föräldrar. Presentationen ska utformas och kan lanseras som ”Barntjänsten på nätet”.
b) Identifiera åtgärder som syftar till att underlätta för och stimulera kommunerna att själva synliggöra sin verksamhet för barn och unga, t.ex. genom att informera i skolan eller i fritidsverksamheten. En viktig del i detta arbete är att identifiera hur unga på ett enkelt sätt ska kunna få kontakt med socialtjänsten, inte minst under kvällar och helger.
c) Socialstyrelsen bör även överväga hur frivilligorganisationers kunskap och kontakter kan komplettera eller vara en brygga till socialtjänsten. Både genom information om socialtjänstens ansvar och verksamhet samt hur man kom
 
3. Vägledningar för anmälningar, möten och bedömning av barns utsagor
 
4. Kompetensutveckling inom socialtjänsten
 
Så nu har Socialstyrelsen nåt att bita i. Aktiviteten får kosta 4 miljoner för att ta fram ett åtgärdsprogram under 2012 som ska redovisas till regeringen i februari 2013. Därefter kommer regeringen att ta ställning till hur programmet ska genomföras under 2013-2015. Regeringen avser att låta kompetenssatsningen pågå även under 2016.
 
För våra barn och unga. Tack alliansregeringen!
Etiketter: , , , , , , , , ,

2 kommentarer

  1. Karl-Gustav Sjöström

    Morrn Hans-Inge!
    Onekligen har KD en hel del bra ideer av vilka en del även lett till beslut. Men varför ser det ändå ut som om folk vill få bort er från Riksdagen? Jag tänker t.ex. den senaste SIFO-enkäten.

    Kan det helt enkelt bero på att man tycker att ni står för nära moderaternas politik?

  2. Hans-Inge Smetana

    Svar till Karl-Gustav Sjöström (2012-10-14 08:25)
    Ja du Kalle! Detta resoneras ju av förståsigpåare på flera håll. Inom vårt part så är det ett resonemang om höger o vänster vilket jag tycker är ett otrolgt trubbigt instrument.

    En del påstår att M har länat höger och att det finns en del att ta vara på där. Andra menar att vi ska hålla oss mer till vänster och locka väljare från t ex socialdemokraterna.

    Om jag ska tycka till så tror jag vår potential ligger i de sociala frågorna. Och dem pratar man ju inte så mycket om längt ut på högerkanten. Men vårt parti är otydlig i sin kommunikation och det är som att media redan har bestämt sig.

    Göran Hägglund är den enda partiledare som inte media lyckats avsätta inom denna mandatperiod. Så nu vill man istället jobba för att få partiet ur riksdagen. För det är helt otroligt hur en del saker vinkals när det kommer till medias kännedom.

    Men vi måste slå oss lös och våga visa att vi är en del i alliansen men står inte bakom allt som alliansen driver. För det är verkligen 3 mot 1 i många av alliansens förhandlingar. Och att vi får igenom egentligen mer än vi har mandat för. Men vi är dåliga på att tala om det. För lydiga allianssamarbetet likom.

    Jag tror det kommer bli mer alliansolydnad framöver.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.